Efikasnost i efektivnost kao faktori konkurentske prednosti organizacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Efikasnost i efektivnost kao faktori konkurentske prednosti organizacije
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

U kontekstu strateškog menadžmenta, marketing ima dvije važne funkcije. Prvo, bilo koja strateška analiza otpočinje sa istraživanjem tržišne orijentacije preduzeća kao cjeline. U tom smislu marketing je, više nego bilo koja druga funkcija, povezan sa ostalim funkcijama u preduzeću. I drugo, marketing kao funkcija, ostvaruje primarnu vezu preduzeća sa kupcima i konkurencijom. U tom smislu odjeljenje za marketing je posebno zaduženo za pozicioniranje proizvoda preduzeća na tržištu. To uključuje istraživanje tržišta i fokusiranje na poseban tržišni segment. U tom pravcu, zadatak marketinga jeste definisanje marketing strategije.

Marketing strategija je povezana sa marketing mix-om. Marketing mix je kombinacija politike proizvoda, politike promocije, politike cijena i distribucije, koja je usmjerena da zadovolji zahtjeve i potrebe tržišnog segmenta, i koja pruža preduzeću konkurentske prednosti. Proizvod, lokacija, promocija i cijena su ključne četiri varijable, poznate kao četiri P. Međutim, svaka od ovih varijabli ima svoje podvarijable koje su prikazane u sledećoj tabeli:

Marketing strategija pokazuje poziciju koju preduzeće zauzima i kojoj teži, shodno svojoj politici cijena, promocije, dizajniranja proizvoda i kanala distribucije. To može da igra glavnu ulogu u postizanju efikasnosti preduzeća. Neki koraci u tom pravcu su potpuno jasni i očigledni. Tako recimo, kada se govori o krivoj iskustva kojom se obezbjeđuju niski troškovi, u kontekstu marketinga, to se može ostvariti agresivnom cjenovnom politikom, promocijama, oglašavanjima, istraživanjem tržišta nabavke, i sl. Drugi koraci, opet, nisu očigledni, ali nisu ništa manje važni u pogledu uticaja na efikasnost. Tako recimo, veoma je važan aspekt veze između osipanja kupaca i cijene koštanja.

Stepen osipanja kupaca pokazuje procenat kupaca koji se osipaju svake godine, odnosno kupaca koje preuzimaju konkurenti preduzeća. U svom inverznom obliku, ovaj pokazatelj izražava lojalnost kupaca. U cilju postizanja lojalnosti kupaca, preduzeće je neprekidno usmjereno ka zadovoljavanju zahtjeva kupaca. Pridobijanje novih i zadržavanje postojećih kupaca, podrazumijeva određeno vrijeme i naravno određene troškove (promocije). Naime, zadržavanje postojećih i pridobijanje novih kupaca (dakle porast prodaje), uz zadržavanje fiksne komponente troškova nepromijenjenom, smanjuje cijenu koštanja po jedinici proizvoda kroz ekonomiju obima. Isto tako, kada je bilo riječi o efektima krive učenja, istaknuto je da se pored efekata učenja koji se stiču putem “učenja činjenjem”, dakle proizvodnjom, u novije vrijeme ukazuje i na efekte “činjenja korištenjem”. Naime, marketinški orijentisana preduzeća istražuju načine korištenja njihovih proizvoda i njihovo kretanje, od momenta prodaje do konačne potrošnje. Na osnovu tih istraživanja, ovakva preduzeća uče o mogućim unapređenjima proizvoda, odnosno samog procesa proizvodnje, a time ostvaruju efekte učenja. Dakle, u oba slučaja, marketing doprinosi snižavanju cijena koštanja, a odnos između cijene koštanja i stope osipanja kupaca prikazan je na sledećem grafikonu:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Moderne teorije organizacije proizvodnje derrick 0 2,212 14-09-2013 12:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Strateško planiranje za nevladine organizacije - socijalno, zdravstveno i penziono os derrick 0 3,052 10-09-2010 02:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Motivacioni faktori u proizvodnji derrick 0 2,347 09-09-2010 08:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizacije proizvodno poslovnih sistema zekan 0 2,503 09-09-2010 04:19 PM
zadnja poruka: zekan
  Organizacije preduzecamrezne organizacije zekan 0 2,322 09-09-2010 04:18 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: