Društvo sa ograničenom odgovornošću 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Društvo sa ograničenom odgovornošću 2
UVOD

“Društvo sa ograničenom odgovornošću nastalo je iz potrebe kombinovnja karakteristika tipičnih društva lica (licne osobine članova društva bitne su za nastanak, postojanje , promenu članova i prestanak drustva), I tipične karakteristike drustva kapitala ( ograničena odgovornost za rizik poslovanja drustva na visinu njihovog uloga u društvu), te otuda ima osobine i jednih i drugih društva, što otežava njegovo definisanje. Najčesće se ipak radi o drustvu sa malim kapitalom I malim brojem clanova. Zbog znacajne povezanost ovogdrustva sa drustvoima lica neki ga nazivaju I inkorporisani ortakluka, a kako kod ovog drustva i pored personalnih karakteristika neme neogranicene odgovornosti neki ga nazivaju i komanditno drustvo bez komplementara.Iako ima dosta institucionalnih elemenata, koji cak preovladjuju nad ugovorenim elementima,sama cinjenica da ovo druvo ne moze da prikuplja novac za svoje finansiranje javnim putem udaljava ga od akcionarskog drustva i ipak ograničava domet čineći ga malim ili srednjim privrednim drustvom.”

Registracija osnivanja privrednih subjekata se bavlja u Agenciji za privredne registre u Beogradu. Privredna društva mogu biti: Ortačko društvo, Komanditno društvo,Duštvo s ograničenom odgovornošću i Akcionarsko društvo.

Preduzetnik je fizičko lice koje je registrovano i koje radi sticanja dobiti u vidu zanimanja obavlja sve zakonom dozvoljene delatnosti, uključujući umetničke i stare zanate i poslove domaće radinosti.Preduzetnikom se smatra i fizičko lice upisano u posebni registar, koje u vidu zanimanja obavlja delatnost slobodne profesije uređenu posebnim propisima, ako je tim propisima to određeno.Preduzetnik odgovara za sve obaveze iz obavljanja delatnosti celokupnom imovinom.

Ortačko društvo je privredno društvo koje osnivaju dva ili više fizičkih i/ili pravnih lica u svojstvu ortaka i radi obavljanja određene delatnosti pod zajedničkim poslovnim imenom, koje za svoje obaveze odgovara celokupnom svojom imovinom. Ortaci su solidarno odgovorni za sve obaveze društva celokupnom svojom imovinom, ako s poveriocem nije drugačije ugovoreno. Ulog ortaka u ortačko društvo može biti u novcu, stvarima i pravima, kao i u radu ili uslugama koji su izvršeni ili treba da budu izvršeni. Ulozi ortaka su jednake vrednosti.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Pojam pravnog lica 3
1.2 Pojam i osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću 5
1.2.1 Osnivački akti i ugovor članova društva sa ograničenom odgovornošću 5
1.3 Osnovne obaveze članova 6
1.3.1 Osnovni kapital 7
1.3.2 Udeli 7
1.4 Osnovna prava članova društva 8
1.4.1 Prava raspolaganja udelom 8
1.4.2 Pravo prečeg sticanja udela društva 8
1.4.3 Prenos udela u sudskom izvršnom postupku 8
1.4.4 Prenos udela u slučaju smrti ili prestanka člana 8
1.4.5 Uslovi i posledice prenosa udela 8
1.4.6 Deoba udela i prenos dela udela 9
1.4.7 Zalaganje udela od strane člana 9
1.5 Pravo isplate dobiti 9
1.5.1 Finansijski izveštaj 9
1.5.2 Isplate članovima društva 9
1.6 Skupština društva 10
1.6.1 Pojam i delokrug 10
1.7 Sednice skupštine članova 10
1.8 Direktor ili upravni odbor 11
1.8.1 Nadzor 11
1.9 Prestanak svojstva člana društva 12
1.10 Akti i dokumenti društva 12
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:42 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Akcionarsko društvo Dzemala 0 1,329 03-06-2010 11:24 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Akcionarsko društvo - međunarodna ekonomija i finansije Dzemala 0 3,509 03-06-2010 11:23 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: