Dobar dan, tata - ( Stjepan Tomaš )

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Dobar dan, tata - ( Stjepan Tomaš )
STJEPAN TOMAŠ:
DOBAR DAN, TATABilješke o piscu:
Stjepan Tomaš rođen je 02.01.1947. godine u Novoj Bukovici kod Slatine. Gimnaziju je završio u Našicama, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Živi i radi u Osijeku. Objavio je nekoliko romana i zbirki pripovijedaka za odrasle, te omladinski roman " Građani u prvom koljenu ". Njegov prvi roman za djecu "Moljac i noćni čuvar" napisan je 1982. godine, a napisan je na osnovu istoimene, nagrađene radio igre za djecu. "Dobar dan, tata" drugi je Tomašev roman namijenjen djeci. 1987. godine dobio je republičku nagradu "Grigor Vitez".

Mjesto radnje:
Izmišljeni gradić Medarevac u blizini Osijeka,
a dio radnje odvija se i u Stipanovcu i Osijeku.

Vrijeme radnje:
Školski ljetni praznici

Tema:
Problem usvojenog djeteta koji se za rana suočava sa tom spoznajom i njegovo nastojanje da sazna svoje porijeklo.

Pouka:
U nastojanju da ostvarimo životnu sreću i zadovoljstvo valja uvijek odabrati put ljubavi, iskrenosti i poštenja.

Kratki sadržaj:
Već sa desetak godina Dragutin saznaje istinu o svom porijeklu. Od tada se njegov odnos prema pomajci Elviri počinje mijenjati. Nekoliko godina kasnije kad ga je počeo posjećivati djed tj. majčin otac Dragutin je konačno otkrio tajnu svog porijekla. Silno je želio upoznati roditelje. Zaoštreni odnos sa pomajkom Elvirom sve se više produbljuje. No ubrzo stiže prvo veliko razčarenje. Otac ne želi zbog njega dovesti u pitanje odnose u svojoj obitelji i razočarani dječak odluči prikloniti se majci. Jedini lijepi trenutci bili su susreti sa prijateljem Pajom i djevojčicom Belindom u koju je Dragutin bio zaljubljen. Dopisuje se s majkom koja živi u Njemačkoj i ona ga poziva da provedu ljeto zajedno u Splitu. Nakon velike svađe s pomajkom Elvirom dječak odlazi u Split i sastaje se spravom majkom. Ona ga upoznaje sa svojim prijateljem, no predstavlja ga kao sina svoje sestre. Razočarani dječak vraća se pomajci Elviri, a ona ga dočekuje raširenih ruku, puna ljubavi i razumijevanja.


Analiza glavnog lika:
Dragutin Vincetić glavni je lik romana. Rano saznaje istinu o svom porijeklu. Pomno promišlja sve svoje odluke, pa možemo reći da je prerano odrastao. Pati za roditeljima i nikako ne može dokučiti zašto su ga ostavili. Svojoj pomajci Elviri isprva taji posjete ocu no kasnije ih priznaje. U tim je trenucima bio prilično grub, a i sam je toga bio svjestan. Na kraju se ipak bude pravi osjećaji prema pomajci Elviri i on joj se vraća.
Pomajka Elvira dugo pokušava kriti Dragutinu njegovo porijeklo i to sve zbog straha da ga ne izgubi. Kad Dragutin sazna istinu odnosi među njima se mijenjaju, ali samo zbog promjene dječakovog odnosa prema pomajci. Iako duboko povrijeđena, ona kao prava majka sve oprašta i nastavlja
graditi odnose međusobnog povjerenja i razumijevanja. Takav stav
dovodi do za nju sretnog završetka, to jest povratka Dragutina.
02:59 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Moj tata spava s andjelima - ( Stjepan Tomaš ) Jovica 0 5,846 08-09-2009 03:20 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: