Digitalna televizija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Digitalna televizija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Analogna televizija, koja koristi CRT tehnologiju, je u upotrebi već godinama unazad. U svetu televizije danas svi govore o HDTV (visoko definisana televizija – high-definition television). HDTV nudi korisnicima mnogo veću rezoluciju i mnogo bolju boju i jasnoću slike u poređenju sa standardnom analognom televizijom. Analogna televizija, koja koristi CRT tehnologiju, je u upotrebi već godinama unazad. Standardna televizija može da emituje 480 linija piksela. Za iscrtavanje svake linije je potrebno 1/60 sekunde. Iscrtavanje linija se vrši tako što se prvo iscrtavaju neparne, a zatim parne linije, što se obično naziva prepleteno skeniranje (interlaced scanning). Sve do nedavno su televizori sa velikim ekranom morali da se oslanjaju na CRT tehnologiju. Sada su dostupni televizori sa velikim ekranom koji mogu da koriste tehnologiju digitalnog prikazivanja. Umesto da se oslanjaju na tehniku preplitanja, digitalni displeji prave svoje slike tako što koriste fiksnu rešetku sićušnih, pojedinačno kontrolisanih piksela, nudeći od 720 do 1080 linija piksela i koristeći progresivno skeniranje (progressive scanning), gde se čitava slika odjednom pomera na svaku 1/60 sekunde.

2 Digitalna televizija

DTV je standard digitalne televizije koji će zameniti analognu (ili NTSC analognu) televiziju. Digitalna televizija će omogućiti emiterima da ponude sliku boljeg kvaliteta u odnosu na trenutnu transmisiju i transmisije filmskog kvaliteta pomoću HDTV-a. DTV će takođe omogućiti emiterima da ponude više TV programa u isto vreme sa boljim kvalitetom slike i zvuka.Mada se termini digitalna televizija (DTV) i visoko definisana televizija (HDTV) često koriste kao sinonimi, to su zapravo dve potpuno različite stvari. DTV se odnosi na stvarni TV signal koji se prenosi digitalno (umesto kao analogni signal). DTV nudi nekoliko opcija emitovanja, a dve od njih se smatraju HDTV formatom.
480i: Digitalna verzija trenutno postojećih televizijskih signala.
480p: Televizija poboljšane definicije (Enhanced Definition Television - EDTV) pruža oštriju sliku i mnogo više liči na HDTV nego na običnu televiziju. Danas se svi DVD mogu reprodukavati na EDTV.
720p: HDTV format koji pruža sliku po kvalitetu sličnu 1080i, ali takođe dopušta i emitovanje 480p signala.
1080i: Najdetaljnija HDTV slika.
* Brojevi predstavljaju vertikalnu rezoluciju, a slova predstavljaju prepleteno (i) ili progresivno (p) skeniranje. Na primer, 1080i predstavlja vertikalnu rezoluciju 1080 sa prepletenim skeniranjem.
Pored toga što nudi veću rezoluciju, DTV takođe nudi veći format televizijske slike (aspect ratio) u poređenju sa analognom televizijom. Format televizijske slike je poređenje širine i visine ekrana. Tradicionalna televizija nudi format slike 4x3. Standardni 32-inčni ekran je 25 1/2 inča širok i 19 inča visok. DTV omogućava format slike širokog ekrana, koji se meri kao 16x9. 32-inčni široki ekran je 28 inča širok i 19 inča visok, što omogućava gledaocima da vide mnogo veću oblast slike. A.U.S. Senate je odredio 7. april 2009. godine kao krajnji rok da televizijske stanice u potpunosti pređu sa analognog na digitalno emitovanje. Analogna televizija će funkcionisati sve dok se sva analogna emitovanja ne završe. Kada se prelazak na DTV završi, starije vrste televizija će morati da nabave konvertore za prijem DTV signala. Postojeće televizijske stanice će nastaviti da rade pomoću kablova, satelita, VCR i DVD plejera još dugi niz godina.

1 Uvod 3
2 Digitalna televizija 3
2.1 EDTV i SDTV 5
2.2 HDTV 5
3 Vrste HDTV displeja 6
3.1 TV sa direktnim prikazom 6
3.2 Plazma TV 6
3.3 TV sa projekcijom na zadnjoj strani ekrana 6
3.4 TV sa projekcijom na prednjoj strani ekrana 7
4 Digitalna zemaljska televizija 7
5 Prednosti digitalne televizije 8
6 Radio programi 9
6.1 Oprema za prijem digitalne televizije 10
7 Datacasting 11
8 Literatura 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
15-06-2010 03:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Digitalna televizija 2 Maja 0 1,697 08-03-2012 01:27 PM
zadnja poruka: Maja
  Digitalna kola Dzemala 0 840 28-08-2010 09:24 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Televizija visoke rezolucije Vesnica 0 1,401 16-06-2010 02:56 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: