Diferenciranje i formiranje cijena sa primerima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Diferenciranje i formiranje cijena sa primerima
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Pomoću cene proizvođači proizvoda ili usluga ostvaruje društveno priznavanje ostvarenih vrednosti, obavljaju srazmernu i ostvaruju učešće u primarnoj raspodeli društveno stvorenih i priznatih vrednosti.

Cena ima višestruk značaj za preduzeća. Upravo zbog toga što se pomoću cene proizvoda i usluga, odnosno prihoda, s jedne strane, i troškova za obavljanje aktivnosti, s druge strane, kondenzuje svi rezultati aktivnosti (Proizvodnje i marketinga), cena često predstavlja polaznu osnovu u kreiranju poslovne aktivnosti. Međutim, sa stanovišta marketinga, cenu treba posmatrati kao deo mikro sistema marketinga, i ona mora biti konzistentna sa ostalim elementima marketinga. Proces formiranja i vođenje politike cena ne sme se posmatrati izolovano od ostalih elemenata marketinga i ciljeva marketing sistema. Ako preduzeće posmatra cenu izvan ostalih elemenata marketinga, naročito van problematike proizvoda, obično se ponuđač upućuje na prihvatanje trgovačke filozofije maksimalizacije dohotka. Pri tome se snage preduzeća orijentišu na maksimalizaciju cene, pri čemu se često zaboravlja na zahteve minimalizacije troškova putem povećanja produktivnosti i ekonomičnosti. Ovakva filozofija upućuje proizvođača na traži onog nivoa cena proizvoda ili usluga koji će mu obezbijediti maksimalizaciju dohotka, bez obzira na sadašnje i očekivane potrebe potrošača. Zbog toga cena uvek mora biti razmatrana sa stanovišta reproduktivnih interesa proizvođača i zadovoljenja sadašnje i očekivane potražnje.

U procesu formiranja ponude, u cilju rešavanja određenog potrošačkog problema i zadovoljenja potreba samog proizvođača, cena se uvek mora posmatrati kao skup cena, kao miks cena, pomoću koje se rešava određeni problem potrošača i obezbjeđuju uslovi rasta preduzeća. Pojedinačna cena pojedine varijante proizvoda mora da se posmatra sa stanovišta ukupnog položaja preduzeća u odnosu na potrošače i ciljeve u vezi sa uspešnim rastom i zadovoljavanjem potreba za proizvodima i uslugama. Ovakav pristup se izvodi iz klasičnog poimanja cene i njenog ključnog vezivanja za troškove i potrebe ponuđača. Cena se treba izvoditi iz opštih uslova ponude i potražnje i interesa razvoja subjekta, s jedne strane, i uspešnog rešavanja potrošačke potrebe, sa druge strane. Potrošačka potreba i faktori koji određuju tu potrebu, troškovi i ciljevi preduzeća trebaju biti polazna osnova u definisanju cena kao elementa marketinga. Povezivanje cene sa ovim dimenzijama u konzistentnu celinu postižemo sistem usklađivanja cena sa proizvodom, promocijom i distribucijom. Ako svaki od navedenih elemenata maksimalno prilagodimo potrebi potrošača i interesima uspešnog rasta i razvoja cena postaje sredstvo za ostvarenje ciljeva mikro sistema marketinga.

Uloga i značaj cene u mikro sistemu marketinga zavise i od uloge i značaja cene u makro sistemu marketinga. U makro sistemu marketinga cena osigurava razmenu i raspodelu stvorenih vrednosti između robnih proizvođača. Stoga je sastavni deo svakog privrednog sistema i politika cena. Pojedino preduzeće ne može izvršavati aktivnosti mikro sistema marketinga izvan definisanih društvenih okvira. S obzirom da se pomoću cene vrši primarna raspodela, očigledno je da u tom procesu značajnu ulogu ima opšti i posebni pristup sistemu i politici cena u makro razmerama (mesto i uloga cene u privrednom sistemu).

RAZLIČITI PRISTUPI CENAMA

Cena je jedna od centralnih tema svih ekonomskih teorija. U svim teorijama cena barata se sa tzv. normalnom cenom. Normalna cena se povezuje sa normalnim prihodima. Polazno stajalište teorija normalnih cena su ravnoteže, individualne i ukupne.

Pretpostavka funkcionisanja teorije cene proizvodnje je maksimalizacija profita i mogućnost seljenja kapitala. Konkurencija u jednoj oblasti iz različitih individualnih robnih vrednosti stvara jednake tržišne vrednosti i tržišne cene. Ali tek konkurencija kapitala, u različitim oblastima, stvara cenu proizvodnje koja izjednačava profitne stope među različitim oblastima.

Ova analiza normalne cene i, s tim u vezi tržišne cene, koja teži ka normalnoj ceni, tj ceni proizvodnje, zasniva se na sledećim pretpostavkama: prisustvu potpune konkurencije, homogenost proizvoda unutar grana, potpunoj mobilnosti kapitala i kapitalističkom načinu proizvodnje. Kritika ponude i potražnje, kao determinante cena, u osnovi je bazirana na kritici porekla robne vrednosti. Građanske teorije cena polaze sa stanovišta da se, normalna cena formira delovanjem snaga ponude i potražnje, a da iza ponude stoje prosečni troškovi (u prosečne troškove se uključuje i normalna dobit), a iza potražnje stoji subjektivna percepcija vrednosti dobra, odnosno njegova marginalna korisnost i dohodak. Normalna ili ravnotežna cena izvodi se iz ravnoteže ponuđača i ravnoteže potrošača (Kupca). Prvobitne građanske teorije su polazilo od podešavanja da pojedinačni ponuđač prihvata normalnu cenu zbog toga što nije u stanju da deluje na ukupne snage ponude i potražnje (model čiste konkurencije). Teorije ograničene konkurencije koriste se i monopolskom cenom, pri kojoj monopolista ostvaruje ravnotežu na bazi odnosa marginalnih troškova i marginalnih prihoda, pri čemu pored normalnog ostvaruje i ekstra dohodak zbog mogućnosti manipulisanja potražnjom i ponudom.

Građanska teorija je dala značajan doprinos u objašnjavanju fenomena ravnoteže cene na osnovu odnosa ponude i potražnje u različitim tržišnim strukturama (čista konkurencija, monopol, duopol, oligopol). Značajan doprinos građanske teorije ogleda se u: istraživanju povezanosti cene i potražnje (cenovna elastičnost) i međusobnog uticaja cena (unakrsno elastičnost), zavisnosti ravnotežne cene od društvene produktivnosti rada (normalna cena pri rastućim, opadajućim i konstantnim troškovima, odnosno uticaj društvene produktivnosti na formiranje cena u granama sa pojačanom, natprosečnom i ispodprosječnom društvenom produktivnosti rada). Sve teorije normalnih cena u suštini čine pokušaje objašnjavanja formiranja cena u dugom roku. Konkretna cena u preduzeću pojavljuje se samo u obliku koji se formira na tržištu (slobodno ili administrativno). Zbog toga nijedna od navedenih teorija normalnih cena ne može biti pouzdana osnova za donošenje odluke o cenama, jer konkretna cena, kao što ćemo kasnije videti, nije samo izraz koji rezultira iz dugoročnog delovanja zakona vrednosti, već i niza drugih faktora. Ista je situacija i sa očekivanom cenom. Svaki proizvođač, odnosno prodavac, barata cenom i troškovima kao kategorijama za donošenje odluka. Zbog toga oni moraju imati predstavu o sadašnjoj i očekivanoj cijeni. Ono što je u stanju pojedinačno preduzeće da anticipira jesu promene u odnosima ponude i potražnje, i u skladu sa tim očekivani opšti i pojedinačni trend cena. Na promene ponude i potražnje deluje veliki broj faktora, delovanjem na potražnju, ponudu, ili obostrano.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Proracun jednostepenog reduktora sa cilindricnim zupcanicima sa kosim zupcima Maja 0 3,832 20-05-2012 01:12 AM
zadnja poruka: Maja
  Određivanje nadnica i cijena Vesnica 0 1,510 11-05-2010 05:04 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Kako funkcionise sistem cijena Vesnica 0 1,349 10-05-2010 05:44 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Cijena električne energije Vesnica 0 2,413 06-05-2010 04:57 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: