Devalvacija i njen uticaj na formiranje deviznog

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Devalvacija i njen uticaj na formiranje deviznog
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


1 Uvod

Cilj ovog rada je da na što jednostavniji način objasni pojam carina i delovanje deviznog finansijskog tržišta, razloge njegovog postojanja, da ukaže na neke pojave koje to tržište prouzrokuje u društvu,pojasniće pojam deviznog i dinarskog kursa i posebno pojasniti funkcionisanje deviznog tržišta u našoj zemlji a sve to uz pomoć dostupne stručne literature i nekih ličnih zapažanja i razmišljanja. Odabrana tema i izrada ovog rada mi je omogućila da dam odgovore na mnoga tada postavljanja pitanja.

2 POJAM DEVIZNOG KURSA

Devizno tržište predstavlja organizovan sistem kupovine i prodaje deviza koji se obavlja na teritoriji jedne države, a prema pozitivnim propisima dotične zemlje. Kupo-prodaja deviza se vrši preko ovlašćenih banaka. Ona se obavlja na međubankarskom sastanku, a to je mesto gde se okupljaju ovlašćene banke i NBS. Nakurentnija strana sredstva plaćanja su: EVRO, australijski dolar (AUD), SD dolar (USD), švajcarski fra-nak (CHF), britanska funta (GBP), japanski jen (JPV), kanadski dolar (CAD)... Karakter privrednog sistema, privredne strukture i ekonomske politike svake zemlje - određuje i karakter deviznog sistema. Jer, promene deviznog sistema sastavni su deo promena društveno-ekonomskih tokova i privrednog sistema. Razvoj i primene deviznog sistema u našoj zemlji pratili su izmene u privrednom i društveno-političkom sistemu kao i konceptu razvojne politike.
Devizni kurs je cena domaćeg novca, izražena u stranom novcu, ili cena stranog novca - izražena u domaćem novcu. Novac, koji je predmet kupovine i čija se cena izražava u jedinicama stranog novca, postaje roba sui generis.

Devizni kurs zavisi od formiranja ponude i tražnje deviza na deviznom tržištu, iz čega sledi - da se devizni kursevi ne moraju poklapati s njihovim monetarnim paritetom. U doba zlatnog standarda, vrednost domaćeg novca (vezana za zlato) bila je u osnovi determinanta deviznog kursa. U vreme zlatnog standarda, utvrđivanje i promene devi-znog kursa bitno se razlikovalo od njegovog formiranja danas. Odnos vrednosti dveju valuta bio je određen odnosom količine zlata, odnosno odnosom kovničke stope. To je poznati inter-valutarni zlatni paritet. Promene cena u zemlji primarno deluju na tražnju devize preko „pritiska" na uvoz i porast tražnje strane robe. Pad kursa dolara može dovesti do pritiska na marku u povećanje njenog kursa i dr. Devizni kurs je veoma značajan za svaku privredu. Mone-tarne vlasti raznim instrumentima utiču na visinu deviznog kursa radi ostvarivanja ciljeva ekonomske politike. Stabilnost deviznog kursa ima veoma značajan uticaj na razvoj srpske privede. Oblik privednog sistema određuje i vrstu i stabilnost deviznog kursa, od centralizovane planske privrede sa fiksinim deviznim kursevima do slobodne tržišne privrede sa varijabilnim kursevima.
Monetarna reforma - veoma uspešno ostvarena omogućila je stabilizaciju deviznog kursa, obezbeđenje velikih deviznih rezervi, stabilnost makroekonomske politike, stvaranje uslova za izvršenje tranzicionih procesa, porast stranih ulaganja u domaću privredu i približavanje EU.

2.1 Struktura finansijskog tržišta

Tržište kapitala predstavlja skup odnosa ponude i tražnje dugoročnih i srednjoročnih finansijskih sredstava. Ovo je deo ukupnog finansijskog tržišta koje obuhvata još i tržište novca i devizno tržište

SADRŽAJ:

1 Uvod 3
2 POJAM DEVIZNOG KURSA 3
2.1 Struktura finansijskog tržišta 3
2.2 Devizno tržište 4
2.3 Devizni sistem i karakteristike 7
2.4 Pojam i funkcije deviznog kursa 8
2.5 Vrste deviznih kurseva 10
3 Devalvacija (Depresijacija) 14
3.1 Devize 14
3.2 Devizna štednja 14
3.3 Devizna kontrola 14
3.4 Devizna kvota 14
3.5 Devizna ograničenja 15
3.6 Devizna pozicija 15
3.7 Devizna prava 15
3.8 Devizne opcije 15
4 O devalvaciji 16
5 Devalvacija i devizni kurs 18
5.1 Direktni efekti 21
5.2 Indirektni efekti 22
6 Formiranje deviznog kursa 22
7 Devalvacija I bankrot 24
8 Funkcije deviznog kursa u međunarodnim plaćanjima 26
9 Funkcije deviznog kursa u zaštitnoj politici zemlje 27
10 Primer: 28
11 Fiksiranje deviznog kursa 29
12 Kako monetarna politika treba da reaguje na devizne kurseve u režimu inflacionog targetiranja? 30
13 Zaključak 31
14 LITERATURA 32


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 10:46 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Formiranje deviznog kursa na deviznom tržištu Maja 0 1,279 19-07-2012 03:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Uticaj odlučivanja menadžera na uspešno poslovanje u preduzeću Dzemala 0 1,097 29-03-2011 03:00 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sistemi deviznog kursa Dzemala 0 1,397 29-03-2011 02:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Strane banke i uticaj na finansijsko tržište mat.dipl5 0 917 09-09-2010 01:51 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Dolazak stranih banaka i njihov uticaj na finansijsko tržište srbije mat.dipl5 0 2,066 09-09-2010 10:53 AM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: