Dolazak stranih banaka i njihov uticaj na finansijsko tržište srbije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Dolazak stranih banaka i njihov uticaj na finansijsko tržište srbije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD

Razlozi za dolazak stranih banaka u Srbiju

»Banke dolaze tamo gde ima novca, a u slucaju Srbije taj novac je u slamaricama i carapama gradjana«, komentari su domacih ekonomista. Procenjuje se da gradjani Srbije negde po kucama poseduju izmedju dve i sedam milijardi dolara. Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, Jovan Rankovic, ne sumnja da je kucna stednja nasih gradjana meta stranih banaka. "Glavni izvor deviznog bogatstva nasih ljudi su inostrane penzije i pomoc rodjaka iz inostranstva", kaze Rankovic. "Onda ce oni kreditira stoga svoje investitore koji su zainteresovani za prezuimanje ili kupovinu nasih firmi i od toga se moze imati velika korist od puteva i kanala za dotok potrebnog kapitala nasoj privredi u cilju dokapitalizacije i sanacije. Po tom osnovu, smatra se, priliv kapitala je oko 200 miliona maraka mesecno, a na godisnjem nivou to je vise od celokupnog izvoza i upravo poslednjih 10 godina mi zivimo zahvaljujuci tome. Dakle, ono sto dodje iz inostranstva po osnovu penzija i doznaka, to odgovora bruto platama svih zaposlenih u u privredi, a to je milion i po ljudi"


Bankarski kapital

Kapital je najvažniji elemenat finansijske snage poslovnog bankarstva. Kapital banaka predstavlja najstabilniji deo finansijskog potencijala i poslovne politike banaka. Banke suočene sa većim kreditnim i drugim rizicima izložene su i mogućnostima većih udara neočekivanih gubitaka i drugih nenaplativih plasmana. Dolazak stranih banaka i njihov uticaj na finansijsko tržište Srbije. Dolazak stranih banaka na neko tržište povlači za sobom i dolazak investitora iz tih država, a potreba za investicijama je u svim zemljama regiona više nego evidentna. Stanovništvo je takođe na dobitku, jer uređeni bankarski sistemi donose u njihove zemlje ponude na koje su neki zaboravili, a neki za njih nikada nisu ni znali.

Glad za kreditima stanovništva i privrede koji je u svim zemljama regiona očit, zapravo je neka vrsta perpetum mobila. Zadovoljenje te gladi omogućava bankama da šire svoje poslovanje, ali i da ostvaruju veće profite od uobičajenih u zemljama iz kojih dolaze. Takvom orijentacijom često dovode države u poziciju da ne mogu da "zakrpe" ionako velike rupe u spoljnotrgovinskim bilansima, pa se brzi rast kredita sve više posmatra i kao svojevrsna tempirana bomba koja čija eksplozija može da dovede do nestabilnosti čitavog ovog regiona. Bez uvećanja kreditnih plasmana banka, međutim, privrede zemalja regiona nemaju nikakve šanse za bržim napretkom. Tako se sve vrti u začaranom krugu u kojem centralne banke često vode neprestane bitke sa poslovnim bankama uz neizvestan ishod.

SADRŽAJ:

UVOD 3
Razlozi za dolazak stranih banaka u Srbiju 3
Bankarski kapital 3
Uslovi koje strane banke treba da ispune da bi poslovale u Srbiju 4
Bankarski sistem u Srbiji trenutno 6
Konkurencija banaka u Srbiji 6
Posledice na finansijskom sektoru 7
Uticaj globalne finansijske krize na preostale banke u većinskom državnom vlasništvu 7
Regionalna i sektorska distribucija stranih direktnih investicija 8
Motivi stranih ulagača 8
Uticaj direktnih stranih investicija na finansijska trzista 9
Oblici stranih ulaganja 13
Liberalizacija trgovine 14
Uticaj liberalizacije trgovine na domaću zemlju …14
POSLOVNO BANKARSTVO U SCG 15
Rekreiranje kapitala i kreditnog potencijala 16
Zaključak 17
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:53 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Centralna banka Srbije derrick 0 1,626 03-02-2014 01:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Kapital banaka derrick 0 1,277 03-02-2014 01:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Organizacioni oblici investicionih banaka i njihove poslovne strategije derrick 0 1,036 03-02-2014 01:09 AM
zadnja poruka: derrick
  Učesnici u berzanskom trgovanju - značaj investicionih banaka derrick 0 1,008 03-02-2014 01:03 AM
zadnja poruka: derrick
  Devizno trzište 3 Maja 0 1,632 19-07-2012 03:44 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: