Dan d-iskrcavanje na normandiju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Dan d-iskrcavanje na normandiju
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz istorije.

Bitka za Normandiju vodila se 1944. između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale Zapadnu Europu, i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Šezdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao operacija „Overlord“, ostaje najveća pomorska invazija u povijesti, invazija koja je uključivala preko tri milijuna vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju. Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Bitka za Normandiju počela je 6. lipnja 1944., taj dan je nazvan i „dan D“, a događaji koji su obilježili taj „dan D“ opisani su u ovom radu.
Bile su 3 veće operacije kao potpora invaziji kodnih imena: Ultra, Fortitude i Double Cross System. Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskom i jedriličarskom invazijom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon čega je uslijedila tenkovska i pješadijska invazija. Invazijski pojas iznosio je 90 km i bio je podijeljen na 5 oblasti: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Saveznici su učestalo bombardirali cijelu Francusku tako da Nijemci nisu ni sumnjali da je ovo bombardiranje priprema za desant. Zapravo samo jedna trećina bomba bačena je na Normandiju. Bombarderi su ciljali prometnu mrežu, radarske centre, vojne baze i artiljerijske položaje. Dio bombardera imao je zadatak gađati plaže kako bi se stvorili zakloni za savezničke vojnike, međutim promašili su za više kilometara. Noć prije „dana D“ 15.000 američkih i 7.000 britanskih padobranaca iskočilo je iz 2395 zrakoplova i 867 zračnih jedrilica što bi značilo da je svake minute tjekom 24 sata poletio jedan zrakoplov. Većina padobranaca nije uspjela sletjeti u svoje zone zbog njemačke zračne obrane.

Pripreme za „dan D“

Već 1942. godine Saveznici su počeli pripremati planove za invaziju na Hitlerovu Europu. Zapovjednikom operacije „Overlord“ imenovan je američki general Dwight D. Eisenhower. On je za Operaciju morao pripremiti 1 milijun vojnika i još 2 milijuna ljudi za ratnu proizvodnju.
Prvih pet mjeseci 1944. god. u Britaniji se radilo nevjerovatno mnogo. Doslovno svuda u zemlji radilo se na brodovima, brodićima i invazijskim sredstvima na dokovima, obali, plažama, poluotocima, svuda gdje se brod ili vozilo za iskrcavanje može spustiti u vodu. Već u ožujku pravila za sigurnost bila je tako stroga da je civilno stanovništvo u južnoj Britaniji nije moglo putovati iz jednog mjesta u drugo. Predio uz obalu, od zaljeva Washbay na jugu Britanije do Lan′s Enda jugozapadno od Dunbara i od Arboatha u Škotskoj, bio je potpuno zatvoreno područje. Oni koji su ondje živjeli nisu se smjeli kretati, a oni koji su živjeli izvan tog područja nisu mogli ulaziti u nj. Od 10. ožujka kontrolirao se sav poštanski promet i druga sredstva komunikacije. Na Eisenhowerovu molbu, ukinuta je i sva diplomatska pošta, a ispred veleposlanstava postavljena je stalna straža.
U pomorskoj fazi operacije trebalo je osigurati invazijsku osnovicu s koje će se razvijati ostale ofanzivne operacije. Unutar te osnovice bilo je potrebno izgraditi lučke uređaje koji će biti u stanju osigurati opskrbu 26-30 divizija. Savezničke snage su imale 1213 brodova. Pomorske snage imale su zadatak osigurati iskrcavanje trupa, a potom im pružiti podršku. Za invazijske odrede trebalo je otvarati plovne kanale, razminirati područje za sidrenje transportnih brodova, izgraditi umjetne luke i sidrišta, te osigurati neprekidnu opskrbu.
Zrakoplovstvo je raspolagalo s 12837 zrakoplova, to je bio da tada najveći formirani zrakoplovni sustav. U fazi predhodne pripreme, koja je počela nekoliko mjeseci prije invazije, teški i srednji bombarderi AEAF intenzivno su bombardirali postrojenja njemačke ratne industrije, prometnice i važne vojne objekte. Od oko 200000 letova i isto toliko tona bačenih bombi saveznici su izgubili oko 2000 zrakoplova, a Njemci su u dva mjeseca pred invaziju izgubili 1835 zrakoplova.

Sadržaj

Uvod…………………………………………………………………………...…..…3
1. Pripreme za „dan D“………………………………………....………...……4
2. Zračna invazija………………………………………………………………7
3. Invazija s mora…………………………………......................………....….13
Zaključak………………………………………..…..…………………...………...…22
Popis skraćenica……………………………………………………...….………...…23
Popis literature……………………………………...……………...……………...…24

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:04 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dan D - iskrcavanje u Normandiji Vesnica 0 4,426 19-05-2010 07:40 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: