Dan D - iskrcavanje u Normandiji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dan D - iskrcavanje u Normandiji
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Bitka za Normandiju vodila se 1944. između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale Zapadnu Europu, i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Šezdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao operacija „Overlord“, ostaje najveća pomorska invazija u povijesti, invazija koja je uključivala preko tri milijuna vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju. Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Bitka za Normandiju počela je 6. lipnja 1944., taj dan je nazvan i „dan D“, a događaji koji su obilježili taj „dan D“ opisani su u ovom radu.
Bile su 3 veće operacije kao potpora invaziji kodnih imena: Ultra, Fortitude i Double Cross System. Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskom i jedriličarskom invazijom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon čega je uslijedila tenkovska i pješadijska invazija. Invazijski pojas iznosio je 90 km i bio je podijeljen na 5 oblasti: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Saveznici su učestalo bombardirali cijelu Francusku tako da Nijemci nisu ni sumnjali da je ovo bombardiranje priprema za desant. Zapravo samo jedna trećina bomba bačena je na Normandiju. Bombarderi su ciljali prometnu mrežu, radarske centre, vojne baze i artiljerijske položaje. Dio bombardera imao je zadatak gađati plaže kako bi se stvorili zakloni za savezničke vojnike, međutim promašili su za više kilometara. Noć prije „dana D“ 15.000 američkih i 7.000 britanskih padobranaca iskočilo je iz 2395 zrakoplova i 867 zračnih jedrilica što bi značilo da je svake minute tjekom 24 sata poletio jedan zrakoplov. Većina padobranaca nije uspjela sletjeti u svoje zone zbog njemačke zračne obrane.

Pripreme za „dan D“

Već 1942. godine Saveznici su počeli pripremati planove za invaziju na Hitlerovu Europu. Zapovjednikom operacije „Overlord“ imenovan je američki general Dwight D. Eisenhower. On je za Operaciju morao pripremiti 1 milijun vojnika i još 2 milijuna ljudi za ratnu proizvodnju.
Prvih pet mjeseci 1944. god. u Britaniji se radilo nevjerovatno mnogo. Doslovno svuda u zemlji radilo se na brodovima, brodićima i invazijskim sredstvima na dokovima, obali, plažama, poluotocima, svuda gdje se brod ili vozilo za iskrcavanje može spustiti u vodu. Već u ožujku pravila za sigurnost bila je tako stroga da je civilno stanovništvo u južnoj Britaniji nije moglo putovati iz jednog mjesta u drugo. Predio uz obalu, od zaljeva Washbay na jugu Britanije do Lan′s Enda jugozapadno od Dunbara i od Arboatha u Škotskoj, bio je potpuno zatvoreno područje. Oni koji su ondje živjeli nisu se smjeli kretati, a oni koji su živjeli izvan tog područja nisu mogli ulaziti u nj. Od 10. ožujka kontrolirao se sav poštanski promet i druga sredstva komunikacije. Na Eisenhowerovu molbu, ukinuta je i sva diplomatska pošta, a ispred veleposlanstava postavljena je stalna straža.
U pomorskoj fazi operacije trebalo je osigurati invazijsku osnovicu s koje će se razvijati ostale ofanzivne operacije. Unutar te osnovice bilo je potrebno izgraditi lučke uređaje koji će biti u stanju osigurati opskrbu 26-30 divizija. Savezničke snage su imale 1213 brodova. Pomorske snage imale su zadatak osigurati iskrcavanje trupa, a potom im pružiti podršku. Za invazijske odrede trebalo je otvarati plovne kanale, razminirati područje za sidrenje transportnih brodova, izgraditi umjetne luke i sidrišta, te osigurati neprekidnu opskrbu.
Zrakoplovstvo je raspolagalo s 12837 zrakoplova, to je bio da tada najveći formirani zrakoplovni sustav. U fazi predhodne pripreme, koja je počela nekoliko mjeseci prije invazije, teški i srednji bombarderi AEAF intenzivno su bombardirali postrojenja njemačke ratne industrije, prometnice i važne vojne objekte. Od oko 200000 letova i isto toliko tona bačenih bombi saveznici su izgubili oko 2000 zrakoplova, a Njemci su u dva mjeseca pred invaziju izgubili 1835 zrakoplova.
Tri tijedna prije „dana D“ sve većim snagama bombardirani su njemački aerodromi i postrojenja, dok su lovci u naletima izazivali neprijatelja na borbu, koji je za to pokazao malo volje. Od prvog zadatka ovisio je početak operacije, a cilj operacije bio je osigurati pomorske snage i konvoje od napada s mora i iz zraka te onesposobiti neprijateljska radarska postrojenja. Bilo je određeno da tijekom noći, uoči „dana D“, jake snage britanskih teških bombardera napadnu deset najvažnijih bunkera koji bi se mogli suprotstaviti iskrcavanju. Njih su ujutro trebli zamjeniti srednji bombarderi i brodska artiljerija vođena izviđačkim avionima. Okupljanje invazijskih snaga oko 176000 vojnika s oko 20000 vozila i nebrojne tisuće tona materijala, što je trebalo sve prebaciti brodovima tijekom prva dva dana. Iz svojih redovnih stacionara širom čitave Britanije prebacivane su trupe do južnih grofovija u zone koje su se pružale od Ipswicha naokolo do Kornwala i Bristolskog kanala. Tako je čitava južna Engleska pretvorena u jedan ogroman vojni logor.

Od velike važnosti bilo je dobro odrediti mjesto i vrijeme invazije. Najlogičnije mjesto bilo je Pas-de-Calais, jer je to bilo najbliže Velikoj Britaniji i zračnim lukama otkuda bi polijetali bombarderi. To je istovremeno bilo i najnelogičnije mjesto jer je tamo njemačka obrana bila najjača. Stoga je trebalo pronaći novo, pogodnije mjesto. Sjeverno od savezničkih snaga prostirala se poplavljena regija Flanders, a južno manje utvrđena Normandija. Plaže Normandije nazvali su kodiranim imenima: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Jedan od ključnih dijelova za uspijeh operacije bile su i vremenske prilike, veličina, položaj i svjetlost mjeseca te plima i oseka. Vrijeme je trebalo biti mirno, mjesec barem napola pun kako bi padobranci mogli raditi efikasno. Trebala je biti oseka koja bi lagano išla prema plimi kako bi se vidjele barikade i mine na plažama. Ovi vremenski faktori su se poklapali 5., 6., 7., 19., i 20. lipnja. Eisenhower se odlučio za 5. lipnja u zoru, oko 6. 30 min.
Bile su 3 veće operacije, kao potpora invaziji, kodnih imena: Ultra, Fortitude i Double Cross System. Ultra je bila saveznička operacija u kojoj su pomoću "računala"


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
19-05-2010 07:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dan d-iskrcavanje na normandiju zekan 0 2,067 09-09-2010 11:04 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: