Cisticerkoza goveda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Cisticerkoza goveda
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Goveda (Bovinae) su preživari iz reda dvopapkara. Ženka goveda se naziva krava, mužjak bik, a mlado tele. Teška su trupa, kratke šije, kratkih i jakih nogu i dugačkog repa. Gubica je široka gola i vlažna. Domaća goveda su pripitomljena od divljih od kojih su mnoga izumrla, a neka žive kao divlja i domaća (npr.bivol, jak dugorepi, bizon, podolsko govedo). Kod nas su poznate starije sorte: balkanska buša, nizinsko govedo i dr. Od novih danas se uzgajaju rase različitih proizvodnih sposobnosti: visoka mlečnost i nizak rast, visoka proizvodnja mesa, velika radna sposobnost. Uzgoj goveda je najvažnija stočarska grana: obuhvata proizvodnju mesa, loja, mleka, maslaca, sira, kajmaka, kože, dlake i gnojiva.
U Evropi sve manje gazdinstava se bavi držanjem goveda - po gazdinstvu je sve veći broj goveda. Što je manje gazdinstvo, to ima više stoke. Smatra se da bi neki maksimum trebalo da bude u proseku oko 2 UG/ha. Napredno i razvijeno stočarstvo znači naprednu i razvijenu državu. I – obrnuto. Ako stočarstvo donosi manje od 50% - situacija u agraru te države je loša, ako je dohodak od stočarstva 50 - 70% - situacija je osrednja - dobra, ukoliko stočarstvo donosi preko 70% u agraru - situacija je vrlo dobra. Druga mera je: ukupan broj stoke po jednom hektaru. Broj stoke se računa kao uslovno grlo (UG). Jedno uslovno grlo (I UG) je masa (težina) žive mere od 500 kilograma. Zemlje Evropske unije važe kao prosečno napredne, ili čak veoma napredne. Kod njih je u proseku oko 0,9 UG/hektar. Istina, i kod njih ima velikih razlika - najmanje ima Grčka sa oko 0,4 UG/ha. U isto vreme Holandija je "pretrpana°" stokom - ona ima čak oko 3,8 UG/ha. Smatra se da bi neki maksimum trebalo da bude u proseku oko 2 UG/ha. Maksimum se postavlja iz razloga zaštita okoline i racionalnog iskorišćenja stajnjaka.

Sadržaj

Uvod 4
Cisicerkoza goveda 7
Zaključak 12
Literatura 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: