Carinski sistem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Carinski sistem
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Danas je već opšte prihvaćen stav, da je svet sastavljen iz tri komponente:
• Materije
• Energije i
• Informacije
Takav prilaz svetu potvrđuju kako živi organizmi, tako i organizovani sistemi koje je stvorio čovek. Bez informacija organizovani sistemi ne mogu opstati. Današnji sistemi, međutim, pored toga što su organizovani, i održavaju svoju organizovanost. Objašnjenje takvog ponašanja sistema leži u neprekidnom izvlačenju informacija iz spoljašnjeg sveta o pojmovima i procesima koji se u njemu odigravaju. Stabilnost sistema, koja ima presudan značaj za ocenu radne sposobnosti sistema, se procenjuju razmatranjem dinamike procesa koji se odvijaju u sistemima.
Informacija se danas svugde u svetu smatra resursom koji igra ključnu ulogu u životu i poslovanju organizacija svih vrsta i veličina. Važnost i neophodnost kao atributi uz pojam informacija ističu ulogu otkrivanja, organizovanja, memorisanja i rukovanja saznanja (podataka – informacija). Informacije se mogu obezbediti i pomoću računara uz pomoc softverskog proizvoda koji se zove informacioni sistem. Razvoj informacionog sistema je složen i mukotrpan proces koji pored zavidnog nivoa stručnosti na polju informatike traži i druge sposobnosti: otvorenost prema problemima drugih, agilnost i istrajnost u otkrivanju i rešavanju problema i, svakako, komunikativnost.
Sistem je organizovani skup (organizovana celina) činilaca (elemenata) od kojih se svaki element (činilac) nalazi u određenoj međuzavisnosti (u određenoj strukturi) sa ostalim činiocima (elementima) te celine i tako ostvaruje svoju pripadnost toj celini. Sistem postoji radi ostvarenja nekog cilja i u stalnoj je interakciji sa svojim okruženjem.
Pošto elementi sistema mogu biti jako različiti što se karakteristike, ponašanja i naravi tiče, a i veze između elemenata kao i iterakcije sa okolinom su u realnom svetu raznovrsne, pojavile su se jako različite sistematizacije (klasifikacije) samih sistema u prošlosti. Sa tačke gledišta projektovanja informacionih sistema prethodno pomenute klasifikacije su od sporednog značaja. Treba se, međutim, osvrnuti na pojam strukture sistema.
Pojam struktura obuhvata elemente sistema i njihove međuzavisnosti. Struktura sistema ima svoje statičko i dinamičko obeležje. Statički prilaz strukturi sistema podrazumeva određivanje elemenata sistema, njihovih međusobnih veza u nekom konkretnom (statičkom) stanju sistema, kao i uzročnoposledične veze (logiku) između sastavnih delova sistema.
Dinamički pristup strukturi sistema definiše aktivnosti odnosno funkcije elemenata ili sastavnih delova sistema koje treba da se realizuju da bi se zacrtani cilj postigao.
Pojam sistema nije apsolutni pojam. Svaki individuum može, a nekad mora da određuje, da definiše za sebe sistem. Šta više, ista osoba, u zavisnosti od njegovog interesovanja, može i/ili mora formirati raznovrsne sisteme o istom predmetu (istoj stvari). Princip relativnosti za sisteme Langefors definiše na sledeći način: Svaki sistem koji je podvrgnut uticaju svoje sredine je podsistem nekog većeg sistema i svaki deo sistema je potencijalno neki sistem”
Međusobni uticaj (akcije i reakcije) između posmatranog sistema i njegovog okruženja znači možemo smatrati kao interakcija posmatranog sa drugim sistemima. Tada sistemi koji su u korelaciji predstavljaju delove nekog većeg sistema (supersistema). Sa druge strane, pošto nema nekog ograničenja u dekompoziciji sistema, svaki deo posmatranog sistema se može smatrati sistemom.
Razvoj informacionog sistema podrazumeva primenu raznih konkretnih principa, metoda, tehnika, potupaka i sredstava u toku perioda razvoja sistema, ili životnog ciklusa informacionog sistema. Pojmovi životni ciklus informacionog sistema i razvoj informacionog sistema se naravno razlikuju. Njihovo naizmenicno korišcenje može da izazove rasprave na teoretskom i praktičnom polju primene informacionih sistema.

Životni ciklus informacionog sistema se sastoji iz tri faze:
1. izgradnja
2. funkcionisanje
3. prilagođavanje novim uslovima.
Drugi pojam, razvoj informacionih sistema obuhvata sledeće aktivnosti:
1. analiza realnog sistema
2. projektovanje informacionog sistema
3. realizacija sistema – programiranje
4. funkcionisanje – nadzor
5. prilagođavanje novim potrebama – change management.

Pošto izgradnja u stvari pokriva analizu, projektovanje i realizaciju kao aktivnosti razvoja, ekvivalentnost pojmova je očigledna. Postavlja se samo još jedno pitanje teoretskog karaktera: da li se funkcionisanje sistema može smatrati razvojem? Odgovor je svakako negativan u slučaju da se posmatra samo funkcionisanje, međutim, ako se istovremeno sa funkcionisanjem vrši i nadzor samog funkcionisanja, onda je to aktivnost razvoja.

Pod pojmom paradigme (principa) razvoja informacionog sistema se podrazumevaju takvi opšte važeći principi, i načini prilaza i razmišljanja o razvoju tj. analizi, projektovanju i realizaciji sistema koji omogućuju pogodno uopštavanje i verno preslikavanje odgovarajucih svojstva i zakonitosti realnog sistema u informacioni sistem. Korisnik – naručioc, traži visok kvalitet u toku izrade (korisna, aktuelna dokumentacija, kvalitetni radni sastanci razvojnog tima i naručioca), funkcionisanju (da informacioni sistem obavlja zacrtane funcije striktno po formulisanju zahteva korisnika, da funkcioniše besprekorno i da bude user friendly, odnosno lak za korišćenje, razumljiv i da pomoću on line help-a pomaže rad korisnika) i održavanju (naročito da bude lako prilagodljiv novim uslovima, tj. da change management traje što je moguce kraće). Sa tog aspekta se može propratiti istorijski razvoj same tehnologije razvoja informacionih sistema.

Nezahvalno je dati predviđanja naročito u ovoj, najdinamičnijoj naučno – tehničkoj oblasti, jer, kako G.Winberg kaže: “najveći problem u vezi predviđanja budućnosti je taj, što ništa nije ni nalik na ono što je za nas danas poznato. Zato su date samo grube smernice moguće evolucije razvoja informacionog sistema. Razvoj sistema može biti brz i efikasan.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-05-2010 08:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Radna sredina kao sistem Dzemala 0 2,551 12-04-2011 11:21 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansijski sistem, finasijska tržišta, bankarstvo i berze Dzemala 0 2,379 20-02-2011 04:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sistem obracuna troskova po osnovu aktivnosti Dzemala 0 2,678 19-10-2010 10:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sistem sponzorstva na evropskom prvenstvu u fudbalu 2008 - menadžment u sportu Dzemala 0 992 09-09-2010 08:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Menadžment ljudskih resursa -plata i platni sistem zekan 0 1,678 09-09-2010 03:09 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: