Bugarska

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bugarska
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Република Бугарска (или на бугарском Republika Bŭlgariya ) окупира источни део Балканског полуострва у југоисточној Европи. Основана у 7. веку, Бугарска је једна од најстаријих држава на европском континенту. У њој се укрштају историјски важни путеви из северне и источне Европе до Медитерана и из западне и средње Европе према Блиском истоку. Чак и пре стварања бугарске државе, царства античког Рима, Грчке, Византије имали су снажно присуство, јер су људи и роба често путовали кроз земљу. Иако наизглед противnи појави независне Бугарске, векови турске владавине су биле основна за развој Бугарске и турски елементи су видљиви у архитектури и бугарској народној песми и играма.
Бугарска је мало позната у свету. Постоји много више у Бугарској од равнодушне комунистичке прошлости. Њени градови су шармантна мешавина древног и модерног, богате културне баштине. То је упориште словенских обичаја и језика, где су елементи дубоко укорењене народне културе сачувани. То је такође земља митске лепоте, са дугом драматичном историјом. Њени људи су ведри и храбри, и издигли су се изнад сукцесије репресивног царства, као што су Римско. Византско и Отоманско.
Бугарска је стекла независност у касном 19. веку, придружила се губитничкој страни у првој половини 20. века, а, упркос нагињању ка силама Осовине у Другом светском рату, налазећи се унутар пута Совјетског Савеза до средине века. Ова алијанса је оставила дубоке ефекте на Бугарску државу и њихову психу, мењајући све од коришћења земљишта и начина обрађивања до религије и уметности. Како је комунистичка влада пала у источној Европи у касним 1980-им и почетком 1990-их, Бугарска је изненада пуштена из магнетног поља Совјета и закорачила у несигуран терен посткомунизма. Данас је њен поглед чврсто фиксиран ка Западу; Бугарска је постала чланица Организације Северноатлантског уговора (НАТО) 2004. године и Европске уније (ЕУ) 2007. године. Чланови ЕУ-а се боре за омасовљење бугарске трговине.
Бугарска је формирала културне и политичке везе са западном Европом још вековима пре, али њена заоставштина социјализма и њени успорени кораци ка слободном тржишту капитализма је њихов однос задржао помало далеким. Слично томе, Бугарска је тек недавно ступила у добре односе са својим суседима са Балкана, након низа заједничких уговора. С времена на време, са неким успехом, а и неким неуспесима, Бугарска је пребродила транзицију ка постсовјетском свету.
Земља је позната по својој разноликости пејзажа; својим лепим планинама и опуштајућим црноморским насељима привлачи многобројне посетиоце. Као и други народи на Балканском полуострву, Бугарска усваја мешавину источне и западне културе, те је то евидентно у њеној кухињи, њеној архитектури,и њеној верској баштини. Иако се налази у западној Бугарској, главни град, Софија, јасно је позиционирана близу географског центра Балкана, и готово у сваком другом погледу заузима централни положај у Бугарској. С више од милион становника, Софија има три пута више становника него што имају следећи највећи градови, Варна и Пловдив. Бугарски писац Yordon Radichkov је поставио главни град дуж осе две велике транснационалне руте: 1) историјског Пута свиле који повезује Кину и Запад, и 2) један од главних природних путева селидба птица позната као "велика рута Аристотела. Према Radichkovу, " Универзално језгро Бугарске се налази на раскрсници путева ове две руте ".


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:02 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: