Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Bugarska - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Geografija (/Forum-geografija)
+---- Tema: Bugarska (/Thread-bugarska)


Bugarska - Vesnica - 16-05-2010 09:02 PM

Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Република Бугарска (или на бугарском Republika Bŭlgariya ) окупира источни део Балканског полуострва у југоисточној Европи. Основана у 7. веку, Бугарска је једна од најстаријих држава на европском континенту. У њој се укрштају историјски важни путеви из северне и источне Европе до Медитерана и из западне и средње Европе према Блиском истоку. Чак и пре стварања бугарске државе, царства античког Рима, Грчке, Византије имали су снажно присуство, јер су људи и роба често путовали кроз земљу. Иако наизглед противnи појави независне Бугарске, векови турске владавине су биле основна за развој Бугарске и турски елементи су видљиви у архитектури и бугарској народној песми и играма.
Бугарска је мало позната у свету. Постоји много више у Бугарској од равнодушне комунистичке прошлости. Њени градови су шармантна мешавина древног и модерног, богате културне баштине. То је упориште словенских обичаја и језика, где су елементи дубоко укорењене народне културе сачувани. То је такође земља митске лепоте, са дугом драматичном историјом. Њени људи су ведри и храбри, и издигли су се изнад сукцесије репресивног царства, као што су Римско. Византско и Отоманско.
Бугарска је стекла независност у касном 19. веку, придружила се губитничкој страни у првој половини 20. века, а, упркос нагињању ка силама Осовине у Другом светском рату, налазећи се унутар пута Совјетског Савеза до средине века. Ова алијанса је оставила дубоке ефекте на Бугарску државу и њихову психу, мењајући све од коришћења земљишта и начина обрађивања до религије и уметности. Како је комунистичка влада пала у источној Европи у касним 1980-им и почетком 1990-их, Бугарска је изненада пуштена из магнетног поља Совјета и закорачила у несигуран терен посткомунизма. Данас је њен поглед чврсто фиксиран ка Западу; Бугарска је постала чланица Организације Северноатлантског уговора (НАТО) 2004. године и Европске уније (ЕУ) 2007. године. Чланови ЕУ-а се боре за омасовљење бугарске трговине.
Бугарска је формирала културне и политичке везе са западном Европом још вековима пре, али њена заоставштина социјализма и њени успорени кораци ка слободном тржишту капитализма је њихов однос задржао помало далеким. Слично томе, Бугарска је тек недавно ступила у добре односе са својим суседима са Балкана, након низа заједничких уговора. С времена на време, са неким успехом, а и неким неуспесима, Бугарска је пребродила транзицију ка постсовјетском свету.
Земља је позната по својој разноликости пејзажа; својим лепим планинама и опуштајућим црноморским насељима привлачи многобројне посетиоце. Као и други народи на Балканском полуострву, Бугарска усваја мешавину источне и западне културе, те је то евидентно у њеној кухињи, њеној архитектури,и њеној верској баштини. Иако се налази у западној Бугарској, главни град, Софија, јасно је позиционирана близу географског центра Балкана, и готово у сваком другом погледу заузима централни положај у Бугарској. С више од милион становника, Софија има три пута више становника него што имају следећи највећи градови, Варна и Пловдив. Бугарски писац Yordon Radichkov је поставио главни град дуж осе две велике транснационалне руте: 1) историјског Пута свиле који повезује Кину и Запад, и 2) један од главних природних путева селидба птица позната као "велика рута Аристотела. Према Radichkovу, " Универзално језгро Бугарске се налази на раскрсници путева ове две руте ".