Brak i tipovi braka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Brak i tipovi braka
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Osnovna ćelija svakog društva je porodica. Da bi se formirala porodica neophodan je brak. Društveno priznata veza žene i muškarca. Brak spada u instituciju (zbog društvenog priznavanja i zato jer je osnova porodica). Istorijski tipovi braka:

Grupni brak, grupa muškaraca stupa u polne odnose sa grupom žena, bez ograničenja. To je promiskuitet, neregulisani polni odnosi. U bračnoj vezi mogli su biti oni koji su u srodstvu – incest – rodoskrvnuće. Horda je najniži stumanj razvoja čovekovog društva (mala znanja).Čoveku je trebalo dosta da shvati tu bolesnu vezu. I stvara se drugi tip braka, poligamija. Incest tabu – zabrana rodoskrvnuća, sa najužim članovima porodice. Poli – mnogo, damos – svadba. Poliandrija, brak žene sa više muškaraca. Poligamija, brak muškarca sa više žena. Krug srodnika mora i dalje da se ograničava, najniža granica je treće koleno.Monogamija je brak izmedju jednog muškarca i jedne žene. Srodstvo u monogamnom obliku se vodi po ocu – patrilinearno srdodstvo, i od tada vlada porodicom on se uzima za glavu porodice – patrijarh. Matrilinearno, ona je prihvatila i neke obazeveze muškaraca (dok je on bio na polju), ona je bila dominantna do 20. veka ali bila je samo mašina za radjanje dece. Žene su se izborile za prava kada su i same počele da rade, postavšti ekonomski nezavisne.Prema načinu sklapanja i regulisanja braka. Običajni – rodjaci ugovaraju brak tek rodjene dece. Osnovni razlog za to je materijalni (takav odnos, odnos bez emocija reguliše se običajnim normama). Gradjanski – pravne norme. Crkveni – religijskim postupkom, ali se obavlja po vreoma strogim pravilima. Faktički (konkubinat) vanbračna zajednica nema pravnog legaliteta.

U islamu čovek može da ima onoliko žena koliko može da izdržava.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:26 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nastanak i funkcija braka i porodice derrick 0 2,010 21-09-2013 12:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Oblici i tipovi državne vlasti Maja 0 3,362 30-03-2012 02:17 PM
zadnja poruka: Maja
  Elementi i tipovi kulture VS1 0 1,168 18-02-2012 02:15 AM
zadnja poruka: VS1
  Porodica i brak 2 Dzemala 0 2,641 18-08-2011 06:28 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Brak i porodica - Uvod u sociologiju Dzemala 0 4,318 17-04-2011 06:10 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: