Blagajničko poslovanje privrednog društva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Blagajničko poslovanje privrednog društva
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Vođenje blagajne u preduzeću je onaj spor i jednolican posao koji zahtjeva od nas da jedan isti podatak prepisujemo dva - tri puta, da tražimo greške kada ustanovimo da se ne slaže dnevnik blagajne sa stvarnim stanjem i slično. U preduzećima uglavnom postoje programi koji nas oslobađaju svih ovih muka jer automatizuju veći dio blagajničkog posla. Kroz programe se knjiže nalozi blagajni za isplatu i uplatu a sami programi kreiraju dnevnik blagajne. Pošto se prilikom knjiženja koriste "šifra plaćanja" moguće je kasnije vršiti pregled po istim tim šiframa te imati informacije tipa koliko je uplaćeno ili isplaćeno po raznim osovama. Razne varijacije ne ove programe su raspoložive i u svim preduzećima pa čak omogućuju vodenje blagajnu za više preduzeća.

Kroz ovaj seminarski ću probati da pokažem i prikažem sve što je bitno za uspješno vođenje blagajne u jednom preduzeću .

Novčana obrtna sredstva kojim raspolaže neko poreduzeće nalaze se u blagajni organizacije te na žiro računu. Pošto se evidencija stanja i promena gotovine u kasi razlikuje od evidentiranja stanja i promejna na žiro računu, to ćemo te evidencione procese posebno izložiti.


2 BLAGAJNA

Kao što sam gore navela blagajne predstavlja posebno mesto ili odeljenje u preduzeću preko kog se obavlja blagajničko poslovanje odnosno uplaćuje i isplaćuje gotov novac. U većim preduzećima ili preduzećima koja imaju veći gotovinski promet obično se mogu formirati i pomoćne blagajne čiji je zadatak da rasterete glavnu blagajnu te na taj način preuzimaju određenu vrstu isplata.

U ovom slučaju glavna blagajna obuhvata cjelokupan promet gotovine dok pomoćne blagajne dobijaju novac od glavne blagajne i u određenim vremenskim razmacima podnose joj obračun svojih isplata. Ukoliko preduzeće koristi strana sredstva plaćanje mora imati odvoijenu deviznu blagajnu.

Dokumenta koja se javljaju u vezi sa poslovanjem blagajne vezana su za isplate i uplate koje se vrše u blagajni. Najčešća dokumenta koja se javljaju u vezi sa naplatom novca blagajni su:

-gotovinski ili blagajnički ček,
-račun za prodatu robu, proizvode I usluge,
-priznanica za primljeni novac,
-uplatnica.

Dokumenta koja se javljaju pri isplati su:
-račun za kupljenu robu, material ili uslugu,
-isplatna lista zarada,
-putni nalog I putni račun,
-poštanska uplatnica.

Blagajna :

-Početno stanje novca
-uplate na tekući račun preko iznosa blagajničkog maksimuma
-podignuta gotovina sa tekućeg računa
-isplate zarade radnicima
-Primljeni Pazar u prodavnici
-isplate putnih naloga
-Razne uplate u gotovom
-razne usluge u gotovom

Blagajničko poslovanje obuhvata preuzimanje , čuvanje i izdavanje gotovog novca, odnosno sav promet gotovine. Ovaj promet bi trebao biti sveden na najneophodniju meru . U svojoj kasi preduzeća bi trebala da drže manji dio gotovine koji je neophodan za tekuće isplate dok se ostatak novčanih sredstava nalazi na računu kod banaka.

Evidentiranje u blagajni se vrši na osnovu pravdajućih dokumenata (likvidnih dokumenata). Da bi se što lakše knjižilo stanje u blagajni naplata se vrši putem evidentiranja kroz posebne blagajničke dnevnike za svako sredstvo plaćanja posebno.
U praksi se dnevno podiže novca u onom iznosu sa tekućeg računa kako bi se pokrili izdaci i saldo blagajne bio nula.

Blagajnički dnevnik vode preduzeća koja imaju svakodnevni promet novca u blagajni. Dnevnik se vodi dnevno u povezanoj knjizi čije se strane duplo numerisane jer su to dva istovjetna primerka –orginal i kopija.

Promene novca u blagajni se sastoje od naplata i isplata gotovog novca. One mogu biti svakodnevne i vrlo brojne te je neophodno organizovati proces evidentiranja na taj način da se obezbjedi što lakši uvid u takvo stanje te što bolja kontrola lica koja rukuju tim gotovinskim novcem. Lica koja vrše gotovinski promet naziva se blagajnikom. Cilj procesa evidentiranja je da se što je moguće više smanji broj istovremenih uknjiženja u denvniku i glavnoj knjizi kako bi se postigla što veća preglednost poslovnih knjiga.

Blagajničko poslovanje sastoji se u tome da pojedinačni dokumenti na osnovu kojih su vršene isplate i naplate gotovog novca ne knjiže direktno u dnevnik i glavnu knjigu nego se prethodno evidentiraju u knjizi blagajne , koja se još zove blagajnički izvještaj ili dnevnik blagajne.


Knjiga blagajne se vodi hronološkim redom što znači da sve promene u vezi sa gotovim novcem koje su se dogodile određenog dana, evidentiraju pod tim datumom. Na taj način knjiga blagajne omogućuje svakodnevno utvrđivanje knjigovodstvenog stanja gotovine tj. gotovog novca. Upoređivanjem tog stanja sa stvarnim stanjem gotovog novca što se dobije prebrojavanjem gotovine tj. gotovog novca vršimo kontrolu rada blagajnika. Ukoliko se ta dva stanja slažu to nam govori da poslovanje gotovim novcem dobro obavljeno i da nije došlo do pojave blagajničkog viška ili manjka.



PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01-06-2010 05:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Komunikacija i poslovanje organizacije u kriznoj situaciji Maja 0 1,636 09-03-2012 05:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Uredsko poslovanje i službeno dopisivanje - hr Dzemala 0 3,163 14-08-2011 10:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovanje prodavnice - hr Dzemala 0 3,609 12-04-2011 11:06 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Međunarodno poslovanje - hr Dzemala 0 1,456 12-04-2011 10:28 PM
zadnja poruka: Dzemala
  E-poslovanje u Srbiji Dzemala 0 1,941 20-02-2011 04:34 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: