Birokratija-fenomen birokratije kod maxa webera

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Birokratija-fenomen birokratije kod maxa webera
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Interesovanja Maks Webera (1864-1920) zahvatala su više naučnih oblasti. Rođen u Njemačkoj, gdje je proveo i najveći dio svoje naučne karijere, Weber je bio čovek širokog obrazovanja. Njegova djela obuhvataju područja ekonomije, prava, filozofije, uporedne istorije, kao i sociologije. Dobar dio njegovog rada odnosio se na razvoj savremenog kapitalizma i načina na koje je savremeno društvo različito od ranijih oblika društvene organizacije. Kroz čitav niz empirijskih studija, Weber je prikazao neke od osnovnih karakteristika modernih industrijskih društava i jasno identifikovao ključne sociološke debate koje su i danas od centralnog značaja za sociologe.
Važan element Weberovog sociološkog stanovišta bila je ideja o idealnom tipu. Idealni tipovi su konceptualni ili analitički modeli koji se mogu koristiti da bi se razumio svijet oko nas. U stvarnom svijetu idealni tipovi su rijetki - često su prisutni samo neki od njihovih atributa. Međutim, ove hipotetičke konstrukcije mogu biti od velike koristi jer se svaka situacija u stvarnom svijetu može razumjeti ako se uporedi s nekim idealnim tipom. Na taj način, idealni tipovi služe kao jasno utvrđeno mjerilo. Važno je istaći da za Webera idealni tip nije predstavljao jedan savršen ili poželjan cilj. Umesto toga, on je mislio da je to „ćisti" oblik izvjesnog fenomena. Veber je koristio idealne tipove u svojim djelima o oblicima birokraije i tržišta.
Kada prikazuje, objašnjava ili opisuje birokratiju Weber je pokazuje kao racionalnu vlast koja predstavlja specifičan pronalazak zapadne kulture, dok je u tehničkom pogledu, predstavlja kao najsavršeniji tip vlasti. Racionalna vlast kakvom je doživljava Weber je trajan društveni oblik, koji podrazumijeva odvajanje službene dužnosti od privatnih poslova i odvajanje javne svojine od lične svojine članova organizacije. Racionalna vlast postoji kako u modernoj državi, tako i u privatnim kapitalističkim preduzećima i raznim udruženjima, ukoliko raspolažu brojnim upravnim aparatom koji je ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Strah i strepnja kod predškolske djece Dzemala 0 2,951 01-09-2010 08:05 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Depresija kod dece Dzemala 0 2,017 01-09-2010 05:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Razumijevanje države kod Platona -ij Dzemala 0 1,890 13-08-2010 07:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sociologija-rat kao drustveni fenomen Dzemala 0 3,239 18-06-2010 11:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sociologija -fenomen zla Dzemala 0 2,234 18-06-2010 11:35 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: