Biološka aktivnost karboksilnih kiselina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Biološka aktivnost karboksilnih kiselina
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz hemije.

U funkcionalnoj grupi karboksilnih kiselina je karbonilna grupa aldehida i ketona sa hidroksilnom grupom alkohola. Karbonilna grupa povećava kiselost hidroksilnog vodonikovog atoma, a hidroksilna omogućava reakciju adicije-eliminacije, odnosno supstituciju na karbonilnom ugljenikovom atomu. Ovom reakcijom nastaju derivati karboksilnih kiselina koji su važne polazne supstance za sinteze mnogih drugih klasa jedinjenja.

Razmatrajući različite reakcije u koje stupaju karboksilne kiseline, zaključujemo da su one veoma važne, ne samo kao laboratorijski sintetički intermedijeri, već i u biološkim sistemima.

Kao što se vidi iz tabele 1. čak i najjednostavnije karboksilne kiseline
nalaze se u prirodi u znatnoj količini.

Mravlja kiselina nije prisutna samo u mravima (a po kojima je dobila ime, od latinske reči formica-mrav, otkrivena 1670. godine u otrovu mrava), gde deluje kao feromon uzbunjivanja, ima je u otrovu gusenica, pčela, stršljena, osa, a nalazi se i u biljkama. Na primer, razlog zbog toga što nas koža peče posle dodira koprive jeste ubrizgavanje mravlje kiseline u kožu.

Sirćetna kiselina se nalazi kako u biljkama (u zelenom lišću), isto tako i u izlučinama životinjskog organizma (na primer u mokraći) ili kao slobodna.Sirćetna kiselina je prisutna i u proizvodima vrenja (na primer, u kiselom mleku, siru itd. ).
Nastaje enzimatskom oksidacijom etanola dobijenog fermentacijom.Sirće je nastalo od razblaženog vodenog rastvora dobijenog iz jabukovače, vina ili ekstrakta slada. Louis Pasteur je 1864. godine utvrdio da bakterije jabukovače učestvuju u oksidacionoj fazi ovog prastarog procesa.

Buterna kiselina se nalazi u obliku estra s glicerolom u kravljem maslu, zatim u raznim biljnim i životinjskim uljima, a u slobodnom stanju ima je u pokvarenom maslu, soku mesa i znoju.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Amidi kiselina Dzemala 0 4,598 08-04-2011 12:59 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Barbiturna kiselina i njeni derivati Dzemala 0 2,831 27-08-2010 03:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Barbiturna kiselina i njeni derivati VS1 0 7,532 01-06-2010 05:13 PM
zadnja poruka: VS1
  Derivati karboksilnih kiselina Vesnica 0 6,440 17-05-2010 10:54 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: