Biogas - prednosti i nedostaci

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Biogas - prednosti i nedostaci
]100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.[/i]

UVOD


Obnovljivi i alternativni izvori energije, od kojih su pojedini sasvim novi a neki se koriste već duže vreme, obuhvataju biomasu, solarnu i hidroenergiju, geotermalni i vetro-potencijal itd. Neki od ovih izvora omogućavaju profitabilnu proizvodnju električne ili termo energije, dok su pojedini još uvek u razvojnoj fazi, pa se njihova komercijalna primena tek očekuje.

Zajednička osobina svih obnovljivih i alternativnih tehnologija je relativno visok stepen početne investicije, ali i njihova niska operativna cena. Na osnovu analize tehnoloških ciklusa, ovo čini da je njihova ukupna cena povoljnija. Važan aspekt obnovljivih izvora energije predstavlja njihov mali uticaj na životnu sredinu, pa su sa ekološkog aspekta oni takođe konkurentni drugim tehnologijama proizvodnje energije. Kako je potencijal obnovljivih izvora energije ogroman, njihovo dalje tehnološko usavršavanje i primena treba da budu prioritet ekonomskog razvoja kod nas.

Korišćenje alternativnih izvora energije u Srbiji.

S obzirom na deficit konvencionalnih izvora energije (nafte i gasa), u EU je postignut sporazum da se poveća korišćenje udela energije iz obnovljivih izvora sa 14 na 20 %, težeći da se do 2012. godine ukupna emisija gasova smanji za 12 % u odnosu na 1990. godinu. Zato su obnovljivi izvori energije stavljeni u samo središte njene razvojne politike. Iskorišćenost potencijala obnovljive energije u Srbiji manja je nego u zemljama EU jer se koristi tek petina mogućih potencijala u alternativnim oblicima energije. Kod nas se i dalje najviše koristi električna energija, gas u malom procentu a najmanje obnovljivi izvori energije (biomasa, vetar, hidro, geotermalna energija i dr.). Na slici 1. dat je grafički prikaz količine zaliha konvencionalnih izvora energije u Srbiji.


Sadržaj
UVOD
1.1 Biogas – prednosti i mane 4
1.1.1 Vrste biogasa 6
1.2 Biogas postrojenja u Skandinaviji – primer primene biogasa 8
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:11 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prednosti i nedostaci E-vlade Maja 0 3,356 20-07-2012 05:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Toyota - prednosti proizvodnog sistema kompanije toyota Maja 0 2,130 02-02-2012 01:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Biogas - tehnologija Dzemala 0 2,392 22-06-2010 12:18 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Konkurentske prednosti Vesnica 0 3,297 10-05-2010 10:43 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: