Bezbedosni aspekti rada bankomata

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Bezbedosni aspekti rada bankomata
UVOD

Ljudsko društvo je krajem prošlog i početkom novog milenijuma doživelo najbrže promene u svojoj istoriji. U ovom periodu promenjen je način obavljanja mnogih delatnosti, nastupile su promene u strukturi rada, na tržištu i u drugim oblastima. Time je industrijsko društvo evoluiralo u informatičko. Ovakve tehnologije omogućile su neuporedivo brži protok roba i usluga. Moderne tehnologije su uticale na značajne promene u oblasti platnog prometa. U strukturi sredstava plaćanja danas dominiraju plastični, elektronski, mobilni i virtualni novac. Trgovina i bankarstvo se u sve većem obimu odvijaju putem korišćenja kompjuterskih i telekomunikacionih mreža i uređaja baziranih na visokim tehnologijama. Ove promene neminovno su dovele i do novih oblika kriminala. Povećana je frekvencija vršenja krivičnih dela kojima se iz koristoljubivih motiva zloupotrebljavaju visoke tehnologije.

Rizici kojima su se bankarsko poslovanje i platni promet izložili zbog profita zahtevali su izmene zakonske regulative na međunarodnom i nacionalnom nivou. Nesporno je da bi visina štete bila mnogo velika da se ne primenjuje čitav niz bezbednosnih procesa i zaštitnih mera u cilju onemogućavanja i sprečavanja vršenja krivičnih dela kojima se zlouporebljavaju moderna sredstva bezbednosnog plaćanja. Iskustvo govori da se kriminalci vode idejom "najmanjeg rizika, a najvećeg profita". Oni paralelno sa razvojem novih tržišta u oblasti poslovanja platnim karticama vrše migriranje procesa zloupotreba istih.

Sadržaj

UVOD 3
1 Zloupotreba platnih kartica 4
1.1 Istorija platnih kartica 4
1.2 Bezbednost i zloupotreba platnih kartica 6
1.3 Elementi zaštite platnih kartica 9
2 Kriminal na bankomatima 11
2.1 Upotreba i rad bankomata 11
2.2 Kriminal na bankomatima 16
2.2.1 Krađa bankomata i lažni bankomati 16
2.2.2 Skimovanje 17
2.2.3 Libanske klopke 20
2.2.4 Lažna tastatura 20
3 Vrste zaštita bankomata i platnih kartica 21
ZAKLJUČAK 26
LITERATURA 29


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Princip rada sistema plaćanja na internetu Dzemala 0 2,654 10-08-2011 06:27 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: