Berze bukurešt ,budimpešta ,atina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Berze bukurešt ,budimpešta ,atina
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

1 UVOD

Berza je ustanova u kojoj se vrši kupoprodaja vrednosnih papira (deonica, obaveznica, deviza) ali je moguća i trgovina određenim robama. Kurs po kojem će se, unutar tačno utvrđenog radnog vremena berze, odvijati trgovina vrednosnicama tog dana utvrđuju berzovni mešetari na temelju naloga za prodaju ili kupovinu kojim raspolažu. Do trgovine zatim dolazi u skladu sa ponudom i potražnjom.Berza služi vremenskom i prostornom (u novije vreme i virtuelnom) objedinjavanju trgovanja uz kontrolisano utvrđivanje cena. Cilj berzi je povećanje transparentnosti tržišta vrednosnica, veća efikasnost, smanjenje troškova transakcija ali i zaštita od manipulisanja.Poreklo naziva berza nije tačno utvrđeno. Jedna od pretpostavki je da je nazvana po "Bourse de Paris" francuskoj nacionalnoj veletržnici dionica. Drugi smatraju da je berza dobila ime mešanjem prezimena trgovačke porodice van de Beurse iz 16. veka sa lat. pojmom Bursa. Prva berza osnovana je 1531. u Antverpenu.

Polazeći od vrste berzanskog materijala, berze se mogu podeliti na robne berze i finansijske berze.
•Na robnim berzama se trguje različitim vrstama roba (žito, krompir, meso, kafa, nafta, obojeni metali, nemetali, pamuk, šećer, vuna, zlato, kalaj, itd.)
•Finansijske berze mogu biti univerzalne i specijalizovane.

Univerzalne berze su one berze na kojima se trguje hartijama od vrednosti, najčešće onima koje predstavljaju finansijske instrumente na tržištu kapitala (vlasničkim i dugoročnim dužničkim hartijama), ali nije isključeno ni trgovanje kratkoročnim hartijama, zatim novcem, devizama, finansijskim derivatima (fjučersima i opcijama) i zlatom.Na specijalizovanim berzama se trguje samo određenim berzanskim materijalom. One mogu biti berze efekata – ako se sa njima kupuju i prodaju samo dugoročne hartije od vrednosti, devizne berze, berze zlata i plemenitih metala, itd.

2 I deo
2.1 Upoznavanje sa osnovnim terminima koji se koriste na berzi


Akcije sa pravom glasa - Jedno od osnovnih prava koje vlasnici akcija imaju jeste pravo glasa na skupštini akcionara. Veliki broj odluka koje su od značaja za poslovanje preduzeća donose se na skupštini akcionara, što je uglavnom propisano statutom preduzeća. Najčešća situacija je da jedna akcija donosi jedan glas na skupštini akcionara, ali nije retkost da, u zavisnosti od statuta i vlasničke strukture preduzeća, jedan glas bude predstavljen većim brojem akcija.

Broker - posrednik u trgovanju hartijama od vrednosti u svoje ime, a za račun klijenta (komisionar) ili u ime i za račun klijenta (zastupnik). Za svoje usluge brokeri naplaćuju proviziju, a osim posredovanja mogu imati i savetodavnu ulogu. Po pravilu, provizija se plaća po izvršenju transakcije.
Diler - trgovac hartijama od vrednosti koji istupa u svoje ime i za svoj račun (principal). Zaradu ostvaruje razlikom u ceni hartije (kupovna cena – prodajna cena), snoseći eventualni rizik gubitka. Diler može istupati i kao komisionar i zastupnik. Dividenda po akciji - dobit preduzeća generisana u prethodnom periodu koja se deli akcionarima srazmerno broju akcija.
Emitent - pravno lice koje izdaje (emituje) hartije od vrednosti čijom prodajom prikuplja nedostajuća novčana sredstva.Emisija akcija - Akcije su nastale kada se pojavila potreba preduzeća za dodatnim kapitalom. Nije redak slučaj da nekoliko preduzetnika osnuje preduzeće, a da se sa razvojem poslovanja ukaže potreba za dodatnim kapitalom. Trenutak kada preduzeće odluči da emituje....

Sadržaj:

1 UVOD 3
2 I deo 3
2.1 Upoznavanje sa osnovnim terminima koji se koriste na berzi 3
2.2 Tržište kapitala 4
2.3 Akcije 4
2.4 Vrste akcija 4
2.5 Obveznice 5
2.6 Varanti 5
3 II Deo 6
3.1 Berza i berzansko poslovanje 6
3.2 Istorija berze 6
3.3 Berzanski posrednici 7
3.4 Organizacija berze 8
3.5 Organi berze 9
3.6 Arbitraža 9
3.7 Metodi trgovanja na berzi 10
3.8 Berzanske krize 11
4 III Deo 12
4.1 Bukurešt (BVB) 12
4.2 Atina (ATHEX) 13
4.3 Budimpešta (BSE) 14
5 Zaključak 15
6 LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 05:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Velike trgovinske berze u svetu mat.dipl5 0 2,542 09-09-2010 05:38 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Pojam i nastanak berze mat.dipl5 0 2,730 09-09-2010 05:31 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Komparativni prikaz londonske i pariške berze mat.dipl5 0 1,884 09-09-2010 05:26 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Komparativni prikaz istanbulske i budimpeštanske berze mat.dipl5 0 1,000 09-09-2010 05:25 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Elektronska finansijska trzista i berze mat.dipl5 0 2,249 09-09-2010 05:18 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: