Pojam i nastanak berze

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Pojam i nastanak berze
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

POJAM I NASTANAK BERZE

Berza je samostalna i specifična institucija, kako pri nastanku, tako i tokom razvoja. Ona je institucija flnansijskog tržišta, ali je i sama finansijsko tržiste. Berza se definiše kao organizovan prostor, i u fizičkom i u poslovnom smislu, na kome se po strogo utvrđenim pravilima trguje (kupuje i prodaje) hartijama od vrednosti, novcem i stranim sredstvima plaćanja. Berze kao institucije organizovanog finansijskog tržišta kapitala, predstavljaju samostalne organizacije koje poseduju sopstveni poslovni prostor (zgradu), članstvo i poslovna pravila. Nastanak pojma „berza" vezuje se za belgijsku porodicu van der Beurse u čijem su se lokalu u Brižu u XV veku sakupljali trgovci radi zaključivanja različitih poslova. Trgovci su pojmom „de burse" označavali najpre (mesto u kome su se sastajali, a kasnije su tim pojmom označavali i same svoje skupove. Taj naziv bio je usvojen i po svim drugim gradovima, u kojima su ubrzo posle Briža osnovane berze, kao što je to bilo učinjeno u Tuluzu, Anversu, Londonu, Parizu, Amsterdamu i drugim s gradovima.

Iako berze u promet ne unose svoje hartije od vrednosti, niti same kupuju i prodaju hartije od vrednosti, one spadaju u finansijske institucije, ali nisu intermedijarne finansijske institucije. Predmet trgovanja na berzi mora da bude tipiziran i standardizovan, kako bi bio lako zamenljiv i, time, trgovina njime jednostavna, brza i efikasna. Ovo omogućava odsustvo predmeta trgovanja sa mesta na kome se trguje. Pravila trgovanja na berzi izrasla su iz običajnog trgovinskog prava i uobličavala su se zajedno sa postepenim nastankom berze tokom razvoja tržišta i tržišnih odnosa. Ova pravila imaju dvostruku funkciju: a) da obezbede standardizaciju predmeta trgovine i samih pravila trgovanja i b) da pruže zaštitu učesnicima u trgovanju. Pravila uredu|ujunačin rada berzanskih službi. Ona su kodifikovana u zbornike pod različitim nazivima.

Polazeći od vrste berzanskog materijala, berze se mogu podeliti
na a) robne (produktne) berze i b) finansijske berze. a) Na robnim berzama trguje se različitim vrstama roba (žito, krompir, meso, kafa, nafta, obojeni metali šećer, vuna,zlato,kalaj i sl.) i usluga (transportne usluge u prekomorskom vazdušnom transpostu i sl.). b) Finansijske berze mogu biti 1) univerzalne i 2) specializovane.

3. Berze korespondiraju, prvenstveno, sa tržištem kapitala, i to sa sekundarnim tržištem kapitala. Ovo znači da se na berzama ostvaruje kupoprodaja vlasničkih i dugoročnih dužničkih hartija u drugoj i daljim sekvencama. Ključna funkcija berze je da obezbedi kontinuelno tržište hartija od vrednosti po cenama koje ne odstupaju bitno od onih po kojima su predhodno prodate. kontinuitet tržišta smatra se neophodnim za oču- likvidriosti hartija od vrednosti bez koje bi se teško mogla privuci sredstva investitora koji u njih ulažu. Kontinuitet tržišta smanjuje kolebanje cena hartija od


Sadrzaj

POJAM I NASTANAK BERZE 3
ORGANIZACIJA BERZE 4
POVERENJE l SIGURNOST KAO PRINCIPI POSLOVANJA NA BERZI 5
1.KARAKTERISTIKE I POSLOVANJE FINANSIJSKIH BERZI 6
1.1.DELATNOST I POSLOVI BERZE 6
1.2.ČLANOVI BERZE, PRAVA I OBAVEZE 8
2.PRINCIPI TRGOVANJA NA BERZI 9
3.IZVEŠTAJI SA FINANSIJSKIH BERZI 18
4. MODEL ORGANIZOVANJA BROKERSKE KUĆE-SINTEZA 20
ZAKLJUČAK 23
Literatura 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i vrste akcija, osnovni tipovi vrednosti derrick 0 1,898 03-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste deviznih kurseva derrick 0 1,663 03-02-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Banka pojam, vrste, funkcija derrick 0 2,525 02-06-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, funkcije i tržište novca Dzemala 0 2,529 11-07-2011 09:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam teorije banke Dzemala 0 1,962 11-07-2011 09:13 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: