Beogradska berza - nekad i sad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Beogradska berza - nekad i sad
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz berzanskog poslovanja.

Korist od postojanja berze za privredu jedne zemlje je već duže vreme u ekonomskoj teoriji neosporna i očigledna. Berze omogućavaju po obimu veće i efikasnije prikupljanje kapitala, njegovu efikasnu alokaciju, utvrđivanje cene njegovog korišćenja, dalje, berza pruža širok spektar mogućnosti privredi i stanovništvu kada su u pitanju forme ulaganja ili prikupljanja kapitala, povećava sigurnost u poslovanju svih subjekata... A ovo su samo najvažnije od mnogih! Berza ove funkcije obavlja efikasnije od bilo kog drugog sistema. I pored toga što postoje izvesne mogućnosti za manipulacije, i izvestan nivo rizika, pozitivni uticaji rada berzi daleko premašuju ove opasnosti.
Kao i svakoj drugoj zemlji, i našoj je potreban ovakav efikasan, institucionalizovan sistem trgovanja različitim finansijskim instrumentima. Svakako se naša zemlja ne može pohvaliti zavidnim ekonomskim rezultatima, ali to ne treba da bude ograničavajući faktor u razvoju finansijskog tržišta, štaviše, trebalo bi da budemo svesni neophodnosti postojanja ovakve institucije koja bi doprinela bržem ekonomskom razvitku naše zemlje.
Mi ovakvu instituciju već imamo. Beogradska berza, posle duge pauze, ponovo posluje u svojim novim prostorijama na Novom Beogradu. Promet i poslovanje joj nisu na nivou visoko razvijenih zemalja, ali rastu, i, uz dosta rada i malo sreće, ponovo će se naći među vodećim berzama u ovom delu sveta, kao i pre 60 i više godina. Mnogi i ne znaju da je Beogradska berza bila jedna od najstarijih u Jugoistočnoj Evropi, i, mogla bih slobodno reći, i najrazvijenijih. Upravo zbog toga sam se u izlaganju koje sledi više koncentrisala na rad Beogradske berze pre Drugog svetskog rata. Dakle, u izlaganju se kreće od samih početaka organizovanijeg trgovanja u Srbiji u 19 veku, hronološki se prati osnivanje, uređenje, pravila i način poslovanja Beogradske berze, njeno gašenje posle korenitih društvenih promena sredinom 20 veka, i njeno ponovno otvaranje 90-ih godina. Na kraju, predstavljen je u nešto kraćim crtama način poslovanja i organizacije naše savremene berze danas.

Počeci

U Srbiji se u 19. veku, dvadesetih i tridesetih godina počinje ubrzano razvijati trgovina, sa trgovcima koji postepeno postaju najuticajniji sloj srpskog društva. Sa rastućim potrebama privrede za trgovinom, oni sami počinju se udruživati u različite skupine, obrazujući prve trgovinske institucije koje bi se po svojim osobenostima mogle okarakterisati kao preteča organizovanih tržišta hartija od vrednosti - današnjih berzi. Kako u Srbiji institucionalizovano tržište nije postojalo, trgovalo se na Bečkoj berzi, sa koje su stizali svakodnevni izveštaji o kursevima i bivali objavljeni u Novinama srbskim. Ipak, potreba za ovakvim tržištem u zemlji vremenom je postajala sve očiglednija. I uslovi za njegovo nastajanje postepeno su se razvijali. Naime, vremenom trgovci postaju i ovlašćeni skladištari, što je davalo dodatnu prednost za kasnije institucionalizovanje trgovanja, pre svega standardizacijom robe koja postaje prepoznatljiva. Trgovci su se u to vreme okupljali u beogradskim kafanama, najčešće u Bosni, gde su ih trgovci iz unutrašnjosti uvek mogli naći. U ovim kafanama su postojale table na kojima bi trgovci iz unutrašnjosti ispisivali vrstu i količinu robe koja je na prodaju, često i pre nego što bi sama roba prispela. Beogradski trgovci bi na osnovu takvih poruka robu preprodavali pre njenog prispeća u Beograd, obavljajući na taj način neku vrstu terminskog posla. Vremenom su oni nosili sve manje rizika, budući da je došlo do ustaljivanja određenih standarda.
U ovom periodu dolazilo je do čestih promena cena, koje su umnogome zavisile od međunarodnih previranja, opet čestih. Trgovci su osetili potrebu da se zaštite od ove vrste rizika, što su, znali su, mogli da urade samo zajedničkim snagama. Urgirali su kod Kneza Miloša da se osnuje institucija koja bi doprinela ujednačavanju kursnih i cenovnih razlika. Međutim, budući da je Knez na ovakvim oscilacijama neretko zarađivao, on nije odobrio ovakav zahtev trgovaca.
Trgovina se nastavlja u kafanama: trguje se robom, devizama i efektima. Postepeno se uobličavaju pojedine funkcije berze: organizacija dnevnog i terminskog trgovanja, formiranje cena i kurseva i informisanje o njima. Svakako, glavni akteri ``berze`` su trgovci.
Sa razvojem zemlje razvijala se i konkurencija. Izgradnja železnice još više je doprinela produbljivanju tržišta. Berzanska trgovina se širila po Srbiji. Ove tendencije postaju još izraženije posle Berlinskog kongresa 1878., sa dobijanjem samostalnosti. Sve je više kapitala i robe u rukama trgovaca, a veze između njih su sve bolje. Poslovi su se uglavnom oslanjali na zadatu reč, ali, sa porastom broja učesnika, javlja se i potreba za kvalitetnijim uređenjem odnosa. U opticaju su austrijski, turski i ruski novac; 1883. godine osniva se Narodna banka koja emituje

Sadržaj: - 1 -
Uvod - 1 -
Počeci - 2 -
Osnivanje Beogradske berze i rad do Prvog svetskog rata - 4 -
Poslovanje između dva rata - 6 -
Posle Drugog svetskog rata - 8 -
Beogradska berza danas - 9 -
Poslovi koji se obavljaju na Beogradskoj berzi su - 9 -
Zakonska osnova rada berze, akta i organi berze: - 11 -
Literatura: - 12 -


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Beogradska berza - ekonomija Vesnica 0 3,127 06-07-2010 09:54 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Njujorska berza - nastanak, razvoj i funkcije Vesnica 0 3,709 06-07-2010 09:47 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Burze i Njujorska berza Vesnica 0 3,507 06-07-2010 09:39 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Beogradska berza - bankarstvo Vesnica 0 3,485 06-07-2010 09:22 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Berza i berzanski posrednici Vesnica 0 2,984 05-07-2010 10:02 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: