BEOGRAD

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
BEOGRAD
GEOGRAFSKI POLOZAJ, VELIČINA I PODELA

Beograd je grad duge i burne prošlosti i jedan od najstarijih gradova Evrope. Nastao je pre otprilike 7.000 godina. Na njegovu istoriju opredeljujuće je uticao izuzetan geografski položaj-ušće Save u Dunav. Zbog toga je sa pravom nazivan "kapijom Balkana" i "vratima srednje Evrope".Vode reka ga opasuju sa tri strane i zato je, od iskona, čuvar rečnih prolaza.
U Knez Mihailovoj ulici obeležene su koordinate Beograda:
44º 49' 14" severne geografske širine
20º 27' 44" istočne geografske dužine.
Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče 4.800 godina pre nove ere. Sam Beograd su osnovali Kelti u 3. veku p. n.e., a potom je postao rimsko naselje Singidunum. Slovensko ime „Beligrad“ prvi put je zabeleženo 878. godine. Beograd je glavni grad Srbije od 1403. godine i bio je prestonica raznih južnoslovenskih država od 1918. pa do 2003, kao i Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006.
Beograd zauzima 3.222 km² površine. Prema popisu stanovništva iz 2002.godine, na ovom području živi 1.576.124 osobe, u 17 gradskih i prigradskih opština. Opštine Zvezdara, Voždovac, Vračar, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica pripadaju užem području, a opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Surčin i Sopot širem području Beograda.
Beograd je kao grad medju prvima u Evropi imao svoje znamenje i grbove. U muzeju u Veneciji čuva se otisak grba iz četrnaestog veka.
Sadašnji grb usvojen je 10. decembra 1931.godine, po skici poznatog slikara Djordja Andrejevića Kuna. Štit grba je uprošćenog bakarnog oblika, koji se dole završava jednim oštrim uglom. Prostor štita podeljen je na dva dela, i to: zemlja zauzima dve petine, a grad sa nebom tri. Na zidinama grada nalaze se osmatračnice, koje su karakteristične za Beograd. Izmedju njih uzdiže se kula sa četiri prozora. Kapija je otvorena, i to tako da su njena krila na spoljašnjoj strani grada. Ceo grad leži na jednom uzvišenju. Ispred njega, u donjem delu štita talasasto su označene dve horizontalne reke. Na prvoj od njih se nalazi rimska ladja. Na grbu su zastupljene naše nacionalne boje: bela (grad, reke i jedra na ladji), plava (nebo) i crven (zemlja).
Zanimljivo je da grad ima sopstvenu krsnu slavu, koja datira od 1403.godine, kada je despot Stefan Lazarević Beogradu dao status prestonice. U čast obnove i napretka, grad je za svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan. To je pokretni praznik, uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Uskrsa, kada se centrom grada kreće svečana Litija. Zaštitnica grada je Presveta Bogorodica.FIZIČKO – GEOGRAFSKE ODLIKE

RELJEFBeograd se svrstava u grad sa najidealnijim geografskim položajem u Evropi. Okolinu Beograda čine dve različite prirodne celine: Panonska nizija pod pšenicom i kukuruzom, severno, i Šumadija, pod voćnjacima i vinogradima, južno od Save i Dunava. Najistaknutiji oblici u reljefu šumadijskog pobrđa su Kosmaj (628 m) i paleovulkanska kupa Avala (511 m). Teren se od juga, postepeno, spušta prema severu u vidu prostranih zaravni, raščlanjenih dolinama potoka i rečica. Velika dinamičnost reljefa Beograda, južno od Save i Dunava, čini da se grad rasprostire preko mnogih brda (Banovo, Lekino, Topčidersko, Kanarevo, Julino, Petlovo brdo, Zvezdara, Vračar, Dedinje). Severno od Save i Dunava su aluvijalne ravni i lesna zaravan. Na levoj obali Save, ispod lesne zaravni (Bežanijska kosa), je Novi Beograd, a na desnoj obali Dunava, ispod lesnog platoa, je Zemun. Naravno, u toku Save I Dunava izdvaja se veliki broj ada I ostrva. Najbitnija su Veliko I Malo ratno ostrvo, zatim Ada Ciganlija, Ada Huja, Gročanska ada I druge. Južno od Kalemegdana, uzvodno, nalazi se savska padina, široka oko 800m. Kod Ade se nalazi ušće Topčiderske reke, čije korito razdvaja Topčidersko brdo I Dedinje od Košutnjaka I Banovog brda.
Reljef užeg beogradskog područja čini kalemegdansko-terazijska zaravan.Ona ide preko Trga Nikole Pašića do Slavije. Odatle se zemljište uzdiže ka Crvenom Krstu, Konjarniku I Stojičinom brdu. Južno od Slavije, zemljište se talasasto uzdiže u Svetosavski plato.
Najviša kota Beograda, na užem gradskom području, je na Torlaku (Voždovac), crkva Svete Trojice-303,1 m, dok najnižu kotu ima Ada Huja-70,15 metara. Najvišu kotu na širem gradskom području ima planina Kosmaj (Mladenovac) sa 628 m. Za prosečnu visinu Beograda uzima se apsolutna visina Meteorološke opservatorije sa 132 m.
Treba istaći I jedan od retkih kraških oblika reljefa. To je pećina Turski točak u Sremčici, kroz koju teče podzmeni tok.


KLIMA

Klima Beograda je umereno kontinentalna, sa četiri godišnja doba. Jesen je duža od proleca, sa dužim sunčanim i toplim periodima, dok zima nije tako oštra, sa, u proseku, 21 danom sa temperaturom ispod nule. Proleće je kratko i kišovito. Leto naglo dolazi.
Prosečna godišnja temperatura vazduha je 11,7ºC. Januar je najhladniji sa prosecnom temperaturom 0,1ºC, dok je najtopliji mesec jul (22,1ºC). Najniža temperatura izmerena je u Beogradu 10. januara 1893. godine (-26,2ºC), a najviša 9. septembra 1946. godine (41,8ºC). Jako je zanimljivo da je u periodu od skoro 100 godina (od 1888. do 1995.) izmereno samo šest dana sa temperaturom iznad 40ºC. Broj tzv. tropskih dana, sa temperaturom višom od 30ºC, u proseku je 31, a letnjih dana sa temperaturom višom od 25ºC je 95 u godini.
Karakteristika beogradske klime je i košava, jugoistocni i istocni vetar, koji donosi vedro i suvo vreme. Najcešce duva u jesen i zimu, u intervalima od 2 do 3 dana. Prosecna brzina košave je 25-43 km/h, a u pojedinim udarima može dostici brzinu do 130 km/h. Košava je najveci precišcivac vazduha Beograda.
Na Beograd i okolinu godišnje padne prosecno 669,5 mm padavina. Najvecu kolicinu padavina imaju maj i jun, sa, u proseku, 14 kišnih dana, dok najmanju količinu padavina imaju avgust, septembar I oktobar. Prosecno trajanje suncevog sjaja je 2.096 sati. Najveca insolacija, oko 10 casova dnevno, je u julu i avgustu, dok je najveca oblacnost u decembru i januaru, kada sunce sija, u proseku, 2 do 2,3 sata dnevno. Prosecan broj dana sa padanjem snega je 27, dužina zadržavanja snežnog pokrivaca je 30 do 44 dana.
Srednji atmosferski pritisak u Beogradu je 1001 mb, a srednja relativna vlažnost vazduha je 69,5%.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:43 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovanje turističke agencije BTA doo Beograd Vesnica 0 2,322 13-05-2010 12:32 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Društvo nega kola i ddd d.o.o. Beograd biznis plan 2006 Vesnica 0 2,272 05-05-2010 10:49 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Marketing u kulturi i umetnosti VOJNI MUZEJ BEOGRAD derrick 0 3,077 18-01-2010 12:34 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: