Poslovanje turističke agencije BTA doo Beograd

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poslovanje turističke agencije BTA doo Beograd
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Za dvadeset prvi vek se kaže da je " vek turizma" u kojem je turizam "prerastao" iz znatiželje i zabave bogatih u masovnu ljudsku potrebu.
U turizmu je čovek subjekt i objekt, pokretač, cilj i predmet turističke aktivnosti, onaj koji radi i za koga se radi. Turizam zato zahteva vrlo složen interdisciplinaran pristup u istraživanju turističkih potreba i realizaciji turističkih programa, kojima treba zadovoljiti iskazane potrebe.
Istraživati turizam, istraživati čoveka, gosta i domaćina, stalno i privremeno prebivalište i živi objekt turizma - turista, nemoguće je bez brojnih znanosti kao što su sociologija, psihologija, antropologija, medicina, geografija, ekologija, pravo, marketing, arhitektura, građevinarstvo, ekonomija i drugo.
Turizam je izuzetno atraktivna, ali i složena i odgovorna ljudska aktivnost, zato što se radi o odnosu čoveka prema čoveku "licem u lice". Nepažnja, nemar, neodgovornost izvršitelja i domaćina u najširem smislu reči kao posledicu može imati nezadovoljstvo turista, njegovo razočarenje i odluku: nikad više u tu agenciju, u to mesto ili još gore, nikad više u tu zemlju.
Čovek danas putuje da bi se kretao, razgledao, odmarao, opuštao, upoznavao, zabavljao, rekreirao, družio, bio zdraviji, radi želje za prestižem, statusom, slavom, važnošću, dostojanstvom, nezavisnošću, slobodom, poštovanjem, da bi zadovoljio potrebu za istraživanjem, znanjem i razumevanjem, za lepotom i drugim.
Turističke agencije kreiraju (stvaraju) nove turističke aranžmane, kao nove turističke proizvode. Nova funkcija turističke agencije, kao kreatora turističkih aranžmana, daje im novu ulogu "proizvođača" u turizmu.
Širenje turističkih potreba i potražnje izaziva i omogućuje kreiranje širokog asortimana turističkih aranžmana i podelu - specijalizaciju turističkih agencija.
Turizam je, s preko 650 miliona turista i s udelom od 11% u svetskom društvenom proizvodu, u 1999. postao "najveća svetska industrija". Turizam je postao fenomen 20 veka, koje se zato i zove "vekom turizma".
"Zarazio"je savremenog čoveka i postao je njegova primarna potreba. Turistima omogućava odmor, zadovoljstvo, užitak, a domaćinima turizam pruža zaposlenje, platu, veći standard i korištenje civilizacijskih dostiguća.
Značenje marketinga u poslovanju turističke agencije i turoperatora proizlazi iz činjenica:
a)da marketing predstavlja umeće o razmeni, a
b)da turističke agencije svoje aktivnosti realiziraju u fazi razmene.
"Kao i druga tržišta robe i usluga, i savremeno turističko tržište karakterise dominacija potrošača te vrlo jaka konkurencija. Zato se od turističkih "proizvođača" danas traži da: (1) stalno inoviraju ponudu, (2) poboljšavaju kvalitet proizvoda, (3) formiraju cenu skladno dugoročnoj tržišnoj politici proizvoda, (4) stalno osavremenjuju prodaju i (5) kreativno tržišno komuniciraju.''
To nas upućuje na sve nužniju primenu marketinga u poslovanju turističkih agencija i turoperatora. U centru marketinške strategije je turist -potrošač, njegove želje i potrebe. U 21. veku moguće je očekivati da će želje i potrebe turista i konkurencija još više određivati razvoj turističke ponude svake zemlje, regije, mesta i preduzeća.

DEFINISANJE POJMA TURISTIČKIH AGENCIJA

-Turističke agencije su odigrale prvorazrednu ulogu u procesu pretvaranja turizma u masovni fenomen. One su to postigle smanjenjem cena turističkih usluga i povećanjem njihovog kvaliteta.
-Potražnja za turističkim uslugama je prostorno odvojena od turističke ponude. Ako se ovome doda i to da je potražnja za putovanjima umanjena u smislu postojanja velikog broja njenih nosioca i da u procesu zadovoljenja potreba domaćih i stranih turista ucestvuje veliki broj raznih delatnosti, onda se može sagledati značaj povecanja turističke tražnje i ponude na bazi delatnosti specijalizovanih organizacija u oblasti posredovanja između potražnje i ponude. Turističke agencije se javljaju kao najrasprostranjeniji oblik posredovanja između turističke potražnje i ponude. Ovakva uloga turističkih agencija zahteva da one dobro poznaju sve elemente vezane za turističku tražnju i ponudu, kao i to da su u stanju da sadašnje i potencijalne turiste snabdevaju neophodnim informacijama za poduzimanje kvalitetnih putovanja i boravaka u turističkim mestima.
-Kao što se vidi, osnovnu delatnost turističkih agencija predstavlja uspešno realizovanje njihove posredničke uloge u turističkom prometu, tj. uspostavljanje »mosta« između turističke tražnje i ponude. Međutim, danas je delatnost turističkih agencija daleko šira i obuhvaća skoro sve sfere pružanja usluga domaćim i inostranim turistima.
Važno je istaknuti da se razdoblje od 1950. do 1960. godine, tj. razdoblje u kojem međunarodni turizam pokazuje najvišu stopu rasta, smatra i razdobljem naglog razvoja agencija. U svetu danas postoji više od 65.000 turističkih agencija. Samo ih u SAD ima više od 30.000, u Nemačkoj 4.500, Velikoj Britaniji 5.000, Italiji l .000, Austriji 800, Francuskoj 500 itd.
Ovde treba istaknuti i to da poznata putnička agencija »Thomas Cook and Son Ltd.« obuhvata mrežu od oko 3000 lokacija koje se nalaze u 100 zemalja sveta.
- Da bi se mogla detaljnije sagledati delatnost turističkih agencija, na ovom mestu bice ukratko izvršena rekapitulacija uloge turističkih agencija sa stanovista njihove aktivnosti na primeru turističke agencije BTA DOO Beograd. Najvažnije među tim aktivnostima su sledeće:
- kreiranje: putničke agencije otkrivaju nova turistička područja, zemlje i
mesta i stimuliraju potencijalne turiste da ih posećuju, i tako one
kreiraju novu turističku potražnju i ponudu;
- propaganda: razvijaju interes kod potencijalnih turista za putovanja u
određene pravce, na osnovu raznih oblika propagandnih materijala;
- informisanje: osiguravaju za potencijalne i sadašnje turiste sve vrste pismenih i usmenih informacija značajnih za izvrsavanje konkretnih putovanja;
- distribucija: vrše prodaju organizovanih programa putovanja ili pojedinačnih
usluga ostalih saradnika u turističkom prometu — hotela, prometnih preduzeca, ostalih turističkih agencija itd., i
- realizacija vlastitih putovanja: organizuju individualna ili grupna putovanja
na osnovu pružanja vlastitih usluga raznih vrsta ili usluga drugih.
Navedeni pregled omogućuje sagledavanje uloge turističkih agencija u razvoju turizma i okvire njihove delatnosti.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Osnovne vrste turističke propagande derrick 0 1,175 07-08-2013 10:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga turističke organizacije u promociji Nikšića derrick 0 1,226 04-06-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Turističke znamenitosti Barselone Maja 0 1,865 09-02-2012 07:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Poslovanje sa stanovništvom - bankarstvo Maja 0 1,455 02-02-2012 04:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Proširenje obima pružanja usluga doo Pan Lada - upravljanje proizvodnjom Maja 0 968 30-01-2012 07:03 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: