Benchmarking

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Benchmarking
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Konkurentska prednost je glavni indicator kvaliteta privredjivanja i uspesnog pozicioniranja preduzeca.Osnovni uslov za obezbedjenje vitalnosti preduzeca i sposobnosti da odgovori na sve sofisticiranije zahteve potrosaca je njegova osposobljenost da kreira i odrzava konkurentsku prednost zasnovanu na kvalitetu. Kod utvrdjivanja indikatora kvaliteta poseban znacaj ima poznavanje kvaliteta proizvoda i usluga konkurenata. Izrazom benchmarking se u savremenoj teoriji i praksi menadzmenta oznacava istrazivanje i observiranje najbolje prakse konkurenata. Benchmark predstavlja etalon, standard kvaliteta koji sluzi kao baza za poredjenje. Benchmarking praksa varira u zavisnosti od prirode cilja koji se zeli postici i ostvariti i partnera koji su osnova za kompariranje. U ovom radu prikazana je primena metoda benchmarkinga u procesu komparacije usluga koje pruza skola za obuku za rad na racunarima koja postoji u okviru Centra za obrazovanje drustva ,,Info Centar’’, u odnosu na najjace konkurente u gradu.

Definicija benchmarkinga

Da bi govorili o necemu, to onda prvo moramo na odgovarajuci nacin da razumemo! Benchmarking se definise na razlicite nacine. Prema jednoj od cesto navodjenih definicija, koja je razvijena od strane Americkog centra za produktivnost i kvalitet (APQC), benchmarking predstavlja sistematski i kontinuirani proces merenja i uporedjivanja poslovnih procesa jedne organizacije u odnosu na poslovne procese lidera radi dobijanja informacija koje ce pomoci organizaciji da preduzme akciju za poboljsanje svojih performansi.

Pre svega, to je istrazivanje i observiranje najbolje prakse konkurenata, odnosno traganje za najboljom industrijskom praksom koja vodi do stvaranja superiornih performansi. Benchmark predstavlja etalon, standard kvaliteta, koji sluzi kao baza za poredjenje. U kompaniji Xerox, benchmarking se definise kao, traganje za najboljim iskustvima , koja vode superiornijim performansama. Robert C.Camp, tvorac projekta ,,kompetitivnog benchmarkinga’’ ga definise kao ,,kontinuirani process merenja proizvoda, usluga i praksi u odnosu na najjace konkurente ili one kompanije koje su priznate kao industrijski lideri, tj.najbolji u klasi…

Benchmarking omogucava preduzecu da uci na iskustvu drugih, ali on je vise od obicnog kopiranja i jednokratne analize. Ne postoje dva poslovanja koja su potpuno ista, jer je specificno okruzenje i kultura svakog preduzeca, pa je zato neophodno rigorozno ispitivati praksu svakog preduzeca i razumeti kako se nesto radi. Istice se da je benchmarking posebno znacajan u sledecim oblastima: poslovno planiranje, razvijanje politike, resavanje poslovnih problema, trajno poboljsanje, trajno ucenje, zadovoljstvo kupaca, promena culture, menadzment na bazi cinjenica, poboljsanje poslovnog procesa, razvoj strategije…Benchmarking je sastavni element filozofije upravljanja totalnim kvalitetom (TQM), odnosno culture trajnog unapredjenja poslovanja.

Sa razvojem definicija benchmarkinga menjale su se i definicije, sto je doprinelo da se i principi istog usaglasavaju sa dostignutim nivoom razvoja. Najvazniji principi su: princip legaliteta, princip razmene, princip poverljivosti, princip koriscenja, princip kontakta, princip preparacije, princip razumevanja preduzete akcije.

Tipovi benchmarkinga

U cilju traganja za najboljim od najboljeg, da bi se ostvarile superiorne performance, moguce je koristiti interni, konkurentski, funkcionalni, genericki benchmarking.

Interni benchmarking je razvijen u okviru jedne organizacije i on ne samo sto pomaze poboljsanju rezultata obuhvacenih jedinica vec smanjuje rizike u nivoima njihovih performansi. Njegove glavne prednosti se ogledaju u brzem i laksem pristupu imformacijama, kao i manjem utrosku vremena i sredstava, a mane su mu sto dovodi do introvertnog sagledavanja stvari.

Konkurentski benchmarking - za ovaj tip se koristi i naziv eksterni, jer se poredi jedna organizacija sa drugim slicnim ili identicnim organizacijama. To mogu biti direktni konkurenti ili ekvivalentne organizacije koje rade u drugim zemljama i opsluzuju druga trzista.

Funkcionalni benchmarking – koristi se kompariranje proizvoda, usluga, distribucije, logistike, radnih procesa…najboljih organizacija, nezavisno od toga kojim se poslom bave.Primera za ovaj tip prakse ima mnogo, npr. Kompanija Motorola je na ovaj nacin uspela da smanji vreme izmedju narudzbe i isporuke telefona kroza saradnju sa ,,Domin’s pizza’’ i ,,Federal express’’-om.

Genericki benchmarking – je slican po mnogo cemu funkcionalnom benchmarkingu, razlika je u tome sto se ovde uporedjuju kompanije koje se nalaze u srodnim industrijskim granama. On zahteva siroku konceptualizaciju i pazljivo razumevanje generickog procesa ali i odredjen nivo kreativnosti i inovativnosti. Prednost ovog modela je visok nivo kvalitativnih informacija, sto je povezano sa cinjenicom da ne postoji konkurentnost izmedju organizacija. Zato, dok se ne stekne iskustvo i dok se ne razumeju koristi internog, konkurentskog i funkcionalnog benchmarkinga malo je verovatno da je moguce koristiti potencijal generickog benchmarka.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: