Barokna arhitektura Beograda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Barokna arhitektura Beograda
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima,umetnosti, carine i porezi.

Od početka sedamnaestog veka u Evropi afirmišu velike nacionalne monarhije. Začetnice modernih država sposobne da osvoje svet, Italija je bila rascepkana i politički slaba, ali je Rim i dalje bio centar umetnosti. Crkva je prisiljena da se suprostavi udarima reformatora, bila je prinuđena da se menja, a promene u umetnosti dovele su do rađanja novog stila baroka, termin sa značenjem:bizaran, čudan.

Bežeći od zatvorenih oblika i klasicizma prethodne epohe, arhitekte i vajari su tražili nove dimenzije izraza i stvarali raskošna dela, prepuna scenskih inovacija i pokreta. U potragama za novim efektima u tretmanu boje i prostora, slikari su i dalje interpretirali religiozne sadržaje, ali novine su unosili i u pejzaž, portret, kao i u interpretaciju prirode. Italijanska slikarska škola kasnije je u stranim umetnicima dobila svoje velike interpretatore i velike inovatore.

U osamnaestom veku barok se proširio preko Alpa gde doseže svoj neverovatni domet u vidu rokokoa. Zahvaljujući raskošnoj umetnosti evropskih dvorova i papskog Rima tako je rođena građanska umetnost, više okrenuta realnosti svakodnevnog života, koja je u Veneciji i Flandriji dobila prve centre svog razvoja.

Barok je kulturno umetnički pravac, koji je vladao u Evropi između 1600. i 1750. godine, nastao je u Italiji odakle se raširio po celoj Evropi i njenim kolonijama.

BAROK

Uzroci ovog stila su, ipak, daleko složeninjih ćemo pre naci u društvenim i političkim promenama tog vremena nego u naporima za obnovu i uvećanje papske vlasti. Otkricem novih pomorskih puteva prema istoku, a naročito otkrice Amerike, ekonomski centri Evrope pomeraju se s obala Sredozemnog mora na obale Atlantskog okeana. Moćni trgovački gradovi Italije, Venecije, ustupaju pred novim trgovackim i pomorskim silama, kao sto su Španija, Holandija, Francuska i Engelska. Opadanje sredozemnih gradova izazvalo je znatne promene u političkoj i društvenoj strukturi Zapadne Evrope. Papska moć je pokolebana, iz čega sledi pojava reformacije u Nemackoj i Engelskoj ; sistem slobodnih gradova, pod vlašću kneževa ili proizvođackih korporacija, raspada se, usled čega dolazi do jačanja vladarske moći; sitna zanatska proizvodnja, na cehovskoj osnovi, ustupa mesto manufakturi pod kontrolom i zastitom drzave. Ukoliko Italija vise opada, utoliko vise raste bogatstvo i moć država na obalama Atlantika. One vladaju novim pomorskim putevima za Istok, u isto vreme brutalni iskorišćavaju i koloniziraju zemlje na amerikom kopnu i na ostrvima Tihog okeana. Dovoz sirovina i prerada u domacim radionicama izazivaju nagli porast manufakturne proizvodnje, te se vladajuća klasa smatra prinuđenom da obezbedi prvenstvo domaćoj robi i da osigura trgovačke puteve. Španija i Francuska postaju apsolutne monarhije, s političkom i ekonomskom moći u rukama vladara; Engleska i Holandija postaju građanske države, s kapitalom i sredstvima proizvodnje u rukama trgovaca, njihovih banaka i kompanija. S ekonomskim centrima pomeraju se i umetnicki centri. Slikarstvo i arhitektura baroka nastaju u Italiji, ali je kulturni prestiž ove zemlje duboko uzdrman, te ce nove sile preuzeti vođstvo u likovnom stvaranju.

Arhitektura baroka

U arhitekturi se novi stil javlja kao težnja ka raskoši, sjaju, preteranom ukrašavanju. Nestaje organske ravnoteže koju čini ujednačeni odnos između članova koji podupiru i koji terete, jer se javljaju tečki venci a stupovi izrastaju u kolosalno. Katolička crkva, pogođena reformacijom, nastoji da svim bogatstvom i velelepnošću dekorativnih elemenata nametne pojam o bogatstvu i moći papske stolice. Graditelji se trude da u crkve i reprezentativne palate unesu što više ukrasa, pozlate, skupocenih materija, kao sto su mermer, oniks, alabaster. Svaka građevina arhitektonski je jako rasčlanjena: ona mora spolja da daje utisak što veće raskoši i što većeg prostora. Iz tih se razloga upotrebljavaju lazni ukrasi i sredstva sračunata obmanu vida: slikanje tavanica, sa stupovima uperenim na vise i naslikanim nebom, koje treba da dočara ogromnu visinu svodova. Iz tih se razloga, ponovo upotrebljavaju kupole na sredini crkvenih građevina. Barokni stil je narocito izrazit u primenjenoj umetnosti. Tu počinje razdoblje takozvanog « dvorskog nameštaja«, koje traje sve do kraja XVIII veka. Nameštaj se prilagođava kitnjastim odajama, sa mnogo pozlate i arhitektonskih ukrasa. Nameštaj ima izrazito nepravilne oblike, drvo se često pozlaćuje; upotrebljava se intarzija sa slonovačom, sedefom, metalom, dragim i poludragim kamenjem, mermerom, kornjačinom korom; za presvlaku se upotrebljavaju skupocene tkanine, kao barsun, brokat, svila, gobleni, pozlaćena ili obojena koža. Koristi se dragoceno i egzoticno drvo: abonos, palisandar, mahagon, limunovo i ružino drvo, stara orahovina. Za ukrase na nameštaju, za okove vratnica i kamina, za časovnike upotrebljava se uglavnom bronza, pozlaćena ili cizelirna. Ostali metalni ukrasi po crkvama i privatnim domovima prave se od kovanog gvozđa, koje u doba baroka dostiže svoj najviši umetnički domet. To se isto događa i sa porcelanom. Isprva uvozen iz Kine, on počinje da se proizvodi u Nemackoj i Francuskoj, da bi ubrzo zamenio fajansu i majoliku po celom svetu....

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 BAROK 4
1.1 Karakteristike stila 4
1.2 Arhitektura baroka 5
2 BAROKNA ARHITEKTURA BEOGRADA 6
2.1 Saborna crkva u Beogradu 6
2.2 Konak kneginje Ljubice 8
2.3 Pridvorna crkva u Topčideru 9
2.4 Stara Realka – Pedagoški muzej 10
2.5 Krsmanovićeva kuća 11
2.6 Zgrada štamparije Jove Karamate 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Jučerašnje graditeljstvo i urbanizam Beograda derrick 0 2,014 11-10-2013 02:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi ARHITEKTURA derrick 0 6,236 11-03-2012 06:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Kvalitet vode za piće na teritoriji Beograda Maja 0 3,575 08-02-2012 10:45 AM
zadnja poruka: Maja
  Barokna arhitektura Beograda VS1 1 9,954 17-04-2010 04:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Arhitektura Interneta Autor1 0 3,522 04-04-2010 07:31 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: