AZOT

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
AZOT
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije , ekologije i hemije.

Nemetali su grupa hemijskih elemenata koji se po svojim karakteristikama bitno razlikuju od metala koji čine znatno veću grupu. Glavne karakteristike su velika elektronegativnost, i građenje kiselih oksida. Po pravilu se ne rastvaraju u mineralnim kiselinama. S vodonikom grade postojana, većinom isparljiva jedinjenja. Mogu biti gasoviti, tečni ili čvrsti na sobnoj temperaturi. Obično slabo odbijaju svetlost, a gustina im je uglavnom mala. Loši su provodnici toplote i elektriciteta. Kovnost i tegljivost nisu im dobro izražene i molekuli su im obično poliatomski u parnom stanju.

To su: ugljenik ©, azot (N), kiseonik (O), fluor (F), fosfor (P), sumpor (S), hlor (Cl), brom (Br) i jod (I). Nemetali, na sobnoj temperaturi, mogu da budu u sva tri agregatna stanja. Neki su čvrsti (ugljenik, sumpor, jod, fosfor), drugi gasoviti (kiseonik, azot, vodonik, hlor), a brom je tečan. Osim plemenitih gasova, svi elementi koji se nalaze u gasovitom stanju na sobnoj temperaturi od 25˚C jesu nemetali.

Nemetali se mogu razlikovati po boji. Sumpor je žut, fosfor je beo ili crven, jod je ljubičast, hlor je žutozelen, ugljenik je crn ili bezbojan. Neki gasovi su bezbojni, pa su zato nevidljivi (na primer, vodonik, kiseonik i azot). Nemetali se mogu razlikovati po boji i po mirisu. Neki od njih imaju veoma jak, neprijatan miris, na primer, hlor i brom. Ne smeju se udistati jer su veoma štetni za zravlje. Opšta osobina nemetala je da ne provode elektricitet. Izuzetak je oblik ugljenika koji nazivamo grafit. I pored navedenih razlika u fizičkim osobinam, svi nemetali zbog zajedničkih hemijskih osobina čine jedan skup elementa.

Život na zemlji se ne može zamisliti bez nemetala. Jedan od najvažnijih nemetala je kiseonik. On je sastavni deo vazduha i vode. Nematali ugljenik, vodonik, kiseonik, azot, fostor i sumpor osnovni su gradivni elementi jedinjenja koja čine živi svet. Zato se oni nazivaju biogeni elementi.

U ovom radu posebno predstaviću samo jedan od elemenata iz grupe nemetala, a to je azot i neka njegova najvažnija jedinjenja kao i način njihovog dobijanja...

Primena:

Najvažnija oblast u kojoj se koristi amonijak je proizvodnja azotne kiseline Ostvaldovim metodom. Takođe koristi se za proizvodnju azot(II)-oksida, koji je ujedno i prvo prekursorsko jedinjenje u proizvodnji nitratne kiseline.

Amonijak se upotrebljava u proizvodnji veštačkih đubriva, eksploziva i polimera. Takođe amonijak je i sastojak nekih deterdženata za staklo. Tečan amonijak se koristi i kao rastvarač. Takođe amonijak se primenjuje u rashladnim uređajima.

Dobijanje i rasprostranjenost:
Može se dobiti direktnom sintezom azota i vodonika (Haber-Bošova sinteza):

Takođe može se dobiti dejstvom kalcijum oksida na amonijum-hlorid, kao i dejstvom vode na magnezijum-nitrid:

U Atmosferi se nalazi u veoma malim količinama a nastaje procesom raspada životinjskih ili biljnih materija. Amonium hlorid i amonium sulfat su nađeni u vulkanskim oblastima na. Kristali amonium bikarbonata se nalaze u izmetu nekih morskih ptica nekih slepih miševa (guano). Amonijumove soli se mogu sresti i u morskoj vodi. Supstance koje sadrže amonijak ili su slične njemu nazivaju se amonijakalne supstance...

Sadržaj :
UVOD
1.1 Osobine i svojstva azota 4
1.2 Jedinjenja azota 6
1.2.1 Amonijak 6
1.2.2 Nitrati 9
1.2.3 Azotna kiselina 10
1.2.4 Azidna (azotovodonična) kiselina - HN3 13
1.2.5 Kalijum nitrat 13
1.2.6 Azotni oksidi 13
1.2.7 NOx 15
1.2.8 Hidrazin – N2H4 16
1.2.9 Hidroksilamin - NH2OH 16
1.2.10 Cijanidna kiselina, HCN 17
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 20PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Azot i njegova jedinjenja Maja 0 3,824 02-08-2012 05:28 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: