Anatomija kritike Nortropa Fraja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Anatomija kritike Nortropa Fraja
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


Književnost je posebna vrsta jezičke delatnosti pa reč književnost koja je izvedena iz reči knjiga, malo kada upotrebljavamo u širem smislu kao naziv za sve ono što je napisano i objavljeno u knjigama. Reč literatura, opet kojom se ponekad služimo jer je postala međunarodnim terminom, izvedena je od latinske reče littera, slovo, dobila je u nas rdovno uže značenje; označuje knjige i članke o nekoj široj temi ili naučnom području. Kao naziv za književnosti upotrebljavamo i reč pesništvo, ponekad, ali ona ipak ima uglavnom uže značenje jer je izvedena iz reči pesma i upućuje na razliku između jedne velike grupe književnih dela, koja se nazivaju poezijom i druge grupe, koja se obično naziva prozom.
Književnost je stvaralačka delatnost, umetnost. Nauka o književnosti, sa druge strane, predstavlja jednu vrstu znanja, odnosno učenosti, koje se mora izražavati intelektualno, u obliku logički doslednog sistema. Proučavanje književnosti mora biti racionalno, iako je njegov predmet najčešće iracionalan.

istorija bave pojedinačnim delima, s tim što ta dela istorija posmatra kao hronološki niz, a kritika uglavnom statički. Međutim, ti pristupi se prožimaju; književnu teoriju je moguće stvoriti jedino na temelju proučavanja pojedinačnih književnih dela. Isto tako, kritika i istorija bi bile besmislene bez nekog sistema pojmova koji im pruža teorija. U pitanju je dijalektički proces uzajamnog prožimanja teorije i prakse.
U najužem smislu, termin “teorija književnosti” označava sistemsko proučavanje književnosti i metode analize književnih dela. U širem smislu, ovaj pojam obuhvata i u sebe uključuje mnoge srodne discipline, kao što su intelektualna istorija, filozofija, estetika, etika i sl. Teorija književnosti je deo nauke o književnosti koji se bavi pitanjima prirode književnosti, oblika i načina književnog izražavanja i opštih i posebnih osobina književnih dela kao umetničkih ostvarenja. Njena problemska područja su stilistika i versifikacija.


S A D R Ž A J

UVOD
1 „Anatomija kritike“ Nortropa Fraja 4
1.1 Anatomija kritike uopšteno 4
1.2 Prvi esej: Povijesna kritika. Teorija modusa 9
1.3 Drugi esej: Etička kritika. Teorija simbola 10
1.4 Treći esej: Arhetipska kritika. Teorija mitova 12
1.5 Četvrti esej: Retorička kritika. Teorija rodova 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:22 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: