Analiza tražnje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza tražnje
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U odnosu ponude i potražnje uvijek stoji proizvod koji je predmet ponude i potražnje. Da bi uopšte došlo do proizvodnje određenog proizvoda, potrebno je znati koji je to proizvod predmet potrebne ponude i potražnje. Tražnja nekog proizvoda na tržištu je osnovni motiv preduzeća kod stavljanja tog proizvoda u proces proizvodnje. Što je tražnja za proizvodom veća znači da će i njegova prodaja na tržištu biti veća a to, naravno, znači da će taj proizvod na tržištu postići i veću cijenu i uvećati kapital preduzeća.
U uslovima tržišne privrede profit je najjači pokretač proizvodnje. Zbog toga je pored ostalih faktora koji utiču na proizvodnju, veoma bitan i faktor tražnje.

Cilj ovog rada je da, kroz analizu tražnje, pokaže koliko je tražnja za nekim proizvodom bitna za njegovu proizvodnju i za ostvarenje profita preduzeća od prodaje tog proizvoda.

TEORIJA TRAŽNJE

Teorija tražnje zauzima veoma značajno mjesto u proučavanju teorije tržišne privrede, odnosno teorije tržišta i cijena, prvenstveno stoga što je u tržišnoj privredi potrošnja glavni pokretač cjelokupne društvene reprodukcije.
Potrošači i novčana sredstva koja oni namjenjuju kupovini robe, tj. proizvoda i usluga, su ona najvažnija veličina kooja odrđuje i reprodukcijsku i investicionu potrošnju, što znači da proizvodnja prati potrošnju i strukturu potrošnje.

Tražnja za nekom robom na tržištu u određenom periodu predstavlja onu količinu te robe koju su kupci spremni kupiti po određenim cijenama. 1)
Između visine cijene i količine tražnje za nekom robom odnos je da, što je cijena viša tražnja je manja i obrnuto, što je cijena niža tražnja je veća.
Pri tome, treba imati na umu da povezanost cijene i potraživane količine neke robe nije jednosmjerna, ne samo da cijena određuje potraživanu količinu neke robe, nego i potraživana količina neke robe određuje njenu cijenu.

Iz toga proizilaze i osnovne determinante tražnje:
1.potrebe – najznačajnija determinanta tražnje za proizvođače jer oni svojim proizvodima i uslugama zadovoljavaju potrebe potrošača u mjeri u kojoj to uspiju i njihov posao je uspješniji;
2. dohodak – veoma bitna determinanta, jer što je dohodak potrošača viši i oni će biti u mogućnosti kupovati veću količinu roba i usluga na tržištu;
3. cijene – determinanta koja je veoma bitna i za proizvođače i(ponuđače) i za potrošače, i za jedne i za druge je važno praćenje trenda cijena na tržištu, kao i cijena proizvoda povezanih sa određenim dobrom jer se danas veliki broj proizvoda koristi skupa, npr.automobil i gorivo i gume, gdje cijene određenih dobara (goriva i guma) utiču na cijenu proizvoda (automobila).PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 3,205 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 3,496 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 2,568 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analiza AD Sintelon Vesnica 0 2,511 13-05-2010 01:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Swot analiza AD Sintelon Vesnica 0 2,883 12-05-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: