Analiza proizvodnog programa preduzeća AD "Vojvodinaput” Zrenjanin

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza proizvodnog programa preduzeća AD "Vojvodinaput” Zrenjanin
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preduzeće AD “Vojvodinaput – Zrenjanin” se danas nalazi u Ulici Žarka Zrenjanina br.75. Preduzeće je osnovano 1. 1. 1963. godine fuzionisanjem dva preduzeća i to “Tehničke sekcije za puteve” sa središtem u Zrenjaninu i “Sreske direkcije za puteve” čije je sedište takodje bilo u Zrenjaninu. Po poratnoj organizaciji putne privrede dotadašnja Tehnička sekcija za puteve je bila zadužena za puteve prvog i drugog reda (odgovaraju današnjim magistralnim putevima) i bila je organ Vlade Republike Srbije, dok je Sreska direkcija za puteve bila zadužena za puteve trećeg reda (danas lokalne puteve).

Kao što je gore navedeno, fuzionisanjem gore navedenih preduzeća nastaje “Preduzeće za puteve” Zrenjanin što je bio tadašnji naziv današnjeg AD “Vojvodinaput”. U to vreme su takva preduzeća osnovana i u Novom Sadu, Pančevu, Subotici i Rumi pa je 1965. god. došlo do spajanja svih tih preduzeća u jedinstveno preduzece za puteve Vojvodine, a dotadašnja preduzeća su dobila status pogona. Medjutim, već početkom sedamdesetih i uvodjenjem Zakona o udruženom radu to preduzeće je dobilo status SOUR-a, a pogoni status radnih organizacija sa potpunom odgovornošću tj. samostalnih privrednih subjekata sa punim statusom pravnog lica.

Ovakva organizacija je trajala sve do 1989. god. Za to vreme radna organizacija je bila organizovana u 4 OUR-a i to:
1.OUR Gradjenje(koji se sastojao iz Gradnje 1 i Gradnje 2)
2.OUR Održavanje
3.OUR ATR (asfaltna baza, transport i radionica)
4.Radna zajednica

U 1989. god., prateći nove privredne promene došlo je do ukidanja organizacije po Zakonu o udruženom radu i preduzeće je promenilo naziv u Društveno preduzeće za puteve “Vojvodinaput” Zrenjanin, a u skladu s tim došlo je i do promene na planu unutrašnje organizacije preduzeća. Već 1991. god. preduzeće se transformiše u DD (deoničko društvo), a 1997. god. u AD (akcionarsko društvo). Ove dve poslednje promene nisu bitnije uticale na unutrašnju organizaciju preduzeća. Preduzeće je i dalje u sastavu DD “Vojvodinaput” Novi Sad zajedno sa ostalim značajnim preduzećima iz oblasti putne privrede Vojvodine.

Bez obzira na koji način je bilo organizovano, preduzeće se uvek bavilo jednom delatnošću i to izgradnjom objekata niskogradnje( u više od 90% slučajeva radilo se o putevima), održavanjem istih te, kada su to potrebe zahtevale, projektovanjem objekata niskogradnje. U toku 39 god. postojanja ovo preduzeće je, pod različitim nazivima, učestvovalo u izgradnji preko 95% puteva u Srednjem i Severnom Banatu (izraženo u kilometrima oko 610km). Ovo se, naravno, odnosi samo na područje Srednjeg i Severnog Banata. Osim toga, AD “Vojvodinaput” je učestvovalo u izgradnji preko 1500km magistralnih i regionalnih puteva, te više od 3000km raznih lokalnih puteva širom naše zemlje. Ovo preduzeće je učestvovalo i u velikim projektima kao što su izgradnja autoputeva E70 i E75 i rekonstrukcija aerodroma u Surčinu.

Preduzeće danas broji 316 radnika i raspolaze mašinskim parkom sa preko 200 lakih, srednjih i teških gradjevinskih mašina. Ovaj mašinski park, kao i upravna zgrada i radionica, se nalaze u Zrenjaninu u Ulici Žarka Zrenjanina br.75. Pored toga, AD “Vojvodinaput” se može pohvaliti i sa dva kompletna postrojenja (asfaltna i betonska baza) koje se nalaze u Kleku kraj Zrenjanina. U ova postrojenja su uložena značajna finansijska sredstva budući da je kupljena oprema renomiranih firmi: italijanske firme “Marini” i nemačke firme “Wibau”.

AD “Vojvodinaput” Zrenjanin je prateći privredne trendove, a zarad obezbedjivanja sirovina neophodnih za rad i da bi izbegla probleme u nabavci, kupila peskaru kod Aradca koja se koristi kao primarni eksploatacioni basen.

U sklopu preduzeća egzistiraju i pogoni u Kikindi, Novom Kneževcu, Perlezu i Banatskom Dvoru koji rade u sektoru održavanja.

Opis preduzeća AD“Vojvodinaput” Zrenjanin

Struktura zaposlenih prema kvalifikacijama

Pre nego sto počnemo sa opisom proizvodnje da kažemo nešto o onima koji rade u toj proizvodnji. Kao što je već bilo reči u uvodu, u ovom preduzeću, prema podacima službe za zapošljavanje, radi 316 radnika. Oni rade u različitim sektorima preduzeća zavisno od stepena strucne spreme.

Delatnost

Jedina delatnost ovog preduzeća jeste izradnja objekata niskogranje. Ovo nije nimalo jednostavan proces i obuhvata:
1.projektovanje - treba napomenuti da AD “Vojvodinaput” Zrenjanin ne poseduje klasičan projekcioni biro već da se projektovanje radi namenski, po zahtevima projekta, i uglavnom u sopstvene svrhe,
2.izgradnju - ovde podrazumevamo realizaciju gore navedenih projekata i
3. održavanje objekata niskogradnje

Pod objektima niskogradnje podrazumevaju se, u 95% slučajeva, putevi bilo da je reč o magistralnim, regionalnim ili lokalnim. Pored izgradnje puteva, AD “Vojvodinaput” Zrenjanin se bavi i tzv. namenskim delatnostima pod čime podrazumevamo izgradnju sportskih igrališta sa asfaltnom ili betonskom podlogom. Treba napomenuti da ovakve aktivnosti ne donose preduzeću značajnija finansijska sredstva i da je njihiv udeo u ukupnom (godišnjem) dohotku zanemarljiv.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 10:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,605 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,008 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Toyota - prednosti proizvodnog sistema kompanije toyota Maja 0 1,473 02-02-2012 01:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Swot analiza kao alat generisanja strategije preduzeća Maja 0 1,512 02-02-2012 01:19 PM
zadnja poruka: Maja
  Performanse preduzeca Vesnica 0 3,549 13-05-2010 01:52 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: