Analiza neiskoriscenih internih resursa u funkciji optimizacije finansijskog polozaja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza neiskoriscenih internih resursa u funkciji optimizacije finansijskog polozaja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Ako jedno preduzece zeli ostvariti zdrav, pravilan razvoj i rast koristeci pri tome sopstvene potencijale i snage neophodno je kontinuirano istrazivanje, pracenje i mobilisanje neiskoriscenih unutrasnjih rezervi u preduzecu.U nasim preduzecima poznato je da postoje velike neiskoriscene unutrasnje rezerve.Naime, obezbedjena mogucnost beskrajnog zaduzivanja i uzimanja kredita uzela je maha, tj. nije izazvala poseban interes kod nasih preduzeca za analizom internih resursa.

Pitanje koje se sada namece, jeste, na koji nacin menadzment preduzeca danas moze sa sigurnoscu otkrivati i mobilisati neiskoriscene unutrasnje rezerve u preduzecu?

Ekonomsku efikasnost privredjivanja nije vise moguce ostvarivati bez modernih menadzerskih odnosa i izmenjene vlasnicke strukture, u kojoj bi dominantnu ulogu trebalo dati privatnoj svojini.Bivsa drustvena preduzeca menjaju pravni oblik, postajuci deonicarska drustva u koja se uvodi interno deonicarstvo, i tu se sve zaustavlja.Posledice zadrzavanja procesa preobrazaja drustvene svojine u sadasnjoj evolutivnoj fazi ogledaju se, prvenstveno, u odsustvu interesa vlasnika kapitala da ga uloze u ovakva preduzeca.

Da bi se dinamizirao proces tranzicije, a time i privukao privatni kapital, nuzno je prethodno izvrsiti izmedju ostalog i analizu neiskoriscenih unutrasnjih rezervi u preduzecu.U procese tranzicije ne bi trebalo ulaziti bez prethodne detaljne analize postojecih neiskoriscenih unutrasnjih rezervi.Mnogi inostrani vlasnici kapitala koji su bili zainteresovani za njegov plasman u neka od nasih preduzeca uslovljavali su njegovo investiranje detaljnom analizom svih raspolozivih potencijala preduzeca, tj. njegovih unutrasnjih rezervi.Tamo gde nisu hteli ili nisu znali potencijalnom ulagacu prezentirati takve informacije, ovi su odustali od investiranja u takva preduzeca.

U preduzecu postoje mnoga mesta gde se moze “naici” na neiskoriscene unutrasnje rezerve, a tu spadaju:

Tek nakon ovih analiza dobice se relevantne informacije, koje ce presudno uticati na donosenje poslovne odluke o ulazenju preduzeca u proces tranzicije. Ukoliko, medjutim, informacije pokazu da se takva odluka ne moze doneti, to indicira da preduzece nema perspektive i da mu predstoji postupak likvidacije.

ANALIZA NESPOSOBNOSTI KAO OSNOVNI UZROK NASTAJANJA NEISKORISCENIH INTERNIH RESURSA

Cinjenica je da najveci broj unutrasnjih rezervi (kao sto su, na primer, promasene investicije, nedovoljno koriscenje osnovnih sredstava, zatvaranje nerentabilnih kapaciteta, visak zaposlenih, nedostatak strucnog kadra, neuredjeni i nerealni normativi utroska materijala, neadekvatna umesnost radnika, nedovoljna kvalifikovanost radnika, hipertrofirani kapaciteti, los i neprimeren kvalitet gotovih proizvoda, nepostojanje sistema kvaliteta u proizvodnji, nerazumno i neadekvatno vodjena poslovna i ekonomska politika) u nasoj privredi poreklo vodi od citavog niza posledica i propusta izazvanih vodjenjem poslova od strane nesposobnih kadrova, tj. kadrova rasporedjenih na poslove koji su nadmasili nivo njihovih realnih strucnih, kvalifikacionih i profesionalnih mogucnosti.Na mnogim vaznim funkcijama nalaze se kadrovi nesposobni da obave cak i svoje osnovne duznosti i odgovornosti.

Odakle i zasto nesposobnost?

Ako pogledamo oko sebe videcemo da mnogi ljudi uglavnom seprtljavo obavljaju svoje poslovne zadatke, bez obzira da li se radi o politiciPORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza osetljivosti projekta derrick 0 2,769 26-02-2014 12:36 AM
zadnja poruka: derrick
  Analiza produktivnosti - esej derrick 0 3,101 26-02-2014 12:34 AM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment ljudskih resursa 3 derrick 0 2,336 26-02-2014 12:15 AM
zadnja poruka: derrick
  Selekcija ljudskih resursa najznačajniji uslov za sticanje i održavanje konkurentske derrick 0 2,186 24-02-2014 04:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj eksternih i internih analiza na strategijski menadžment derrick 0 1,860 14-09-2013 03:11 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: