Analiza bilansa uspeha u osiguranju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza bilansa uspeha u osiguranju
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike ,Elektronsko poslovanje i Osiguranja.


Bilans uspeha je dvostrani pregled rashoda i prihoda u određenom vremenskom periodu. Ovaj računovodstveni izveštaj se sastoji od leve i desne strane (zbog toga je dvostrani pregled).
Na levoj strani se beleže svi nastali rashodi – poslovni (nastali kao rezultat obavljanja redovnih poslovnih aktivnosti), vanredni (nastali kao rezultat nepredvidivih okolnosti) i vanposlovni (nastali kao rezultat obavljanja dodatnih, sporednih poslovnih aktivnosti), dok se na desnoj strani beleže svi poslovni, vanredni i vanposlovni prihodi.
Sabiranjem stavki leve i desne strane bilansa uspeha dobijaju se ukupni rashodi i ukupni prihodi. Ako su ukupni prihodi veći od ukupnih rashoda – ostvaren je dobitak, obrnuto – ostvaren je gubitak.

• Bilans uspeha kao deo ukupnog finansijskog izveštaja kompanije prikazuje prihode, rashode, njihovu strukturu i, kao konačan cilj, neto dobit kompanije koja se kasnije reinvestira ili raspodeljuje akcionarima ili vlasnicima udela.

Kako izgleda bilans uspeha?

Bilans uspeha s jedne strane prikazuje prihode kompanije i njihovu strukturu, dok su sa druge strane suprotstavljeni rashodi i njihova struktura. Tako suprotstavljeni oni čine konačan finansijski rezultat koji može biti pozitivan (neto dobitak) i negativan (neto gubitak).

Obratite pažnju na strukturu ukupnih prihoda

Ukupne prihode čine tri podstavke. To su: poslovni prihodi, finansijski prihodi i ostali prihodi. Poslovni prihodi su prihodi od osnovnih aktivnosti kompanije, onih za koje je kompanija registrovana i za koje poseduje dozvole za rad. Analitičari daju pozitivnu ocenu ako poslovni prihodi čine pretežni deo ukupnih prihoda. To mogu biti prihodi od prodaje proizvoda, prihodi od pružanja usluga i sve drugo što je direktno povezano sa osnovnom delatnošću. Finansijski prihodi potiču od prodaje akcija, obveznica ili udela u drugim pravnim licima. Takodje mogu biti prihodi po osnovu kamata i dividendi kao rezultat dugoročnog plasiranja sredstava u finansijsku imovinu. Analitičari pozitivno ocenjuju kompaniju koja deo svojih prihoda uzima po osnovu finansijskih ulaganja. To govori o stručnosti menedžmenta i njihovoj svesti o mogućnostima koje pruža tržište kapitala. Treća stavka, ujedno i najnepoželjnija, jesu ostali prihodi. Uglavnom potiču od prodaje dela nepokretne imovine kao što su zgrade i zemljište. Ovakvi potezi rukovodstva najčešće se tumače kao prisutnost poteškoća u firmi. Najčešći razlog zbog kojih se rukovodstvo odlučuje na ovakve poteze jesu ubrzano topljenje obrtnih sredstava i nelikvidnost, mada razlozi ponekad znaju biti u najmanju ruku diskutabilni. Veliki udeo ostalih u ukupnim prihodima uvek se ocenjuje negativno.

Struktura rashoda – kako kompanija upotrebljava svoja sredstva?


Ukupne rashode čini više vrsta rashoda. Najvažnija stavka jesu poslovni rashodi, koje dalje čine nabavna vrednost prodate robe, troškovi materijala i zarada, amortizacija. Učešće kako poslovnih rashoda u ukupnim rashodima, tako i pojedinih kategorija poslovnih rashoda variraju od sektora do sektora. Ali, zajednički zaključak je da oni trebaju biti, relativno, što je moguće više zastupljeni u ukupnim rashodima. Drugi deo čine finansijski rashodi, najčešće u obliku kamata na kredite. Veličina ovih rashoda može značajno da varira a da kompanije i dalje posluju odlično. Zavisi od povraćaja na pozajmljeni kapital...

Sadržaj

1 Uvod 3
1.1 Kako izgleda bilans uspeha? 3
1.2 Obratite pažnju na strukturu ukupnih prihoda 3
1.3 Struktura rashoda – kako kompanija upotrebljava svoja sredstva? 4
1.4 Naučite da čitate izmedju redova 4
2 Nekoliko važnih racio brojeva 5
3 Primer bilansa stanja i uspeha i njihova analiza 6
4 AKTIVA 6
5 Prethodna godina 6
6 Tekuca godina 6
7 PASIVA 6
7.1 BILANS USPEHA 6
8 Prethodna godina 6
9 Tekuca godina 6
10 IV GRUPA POKAZATELJA 9
11 Zaključak 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kanali distribucije u osiguranju derrick 0 3,071 19-09-2013 03:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Rizik i upravljanje rizikom u osiguranju Maja 0 3,790 22-03-2012 11:57 PM
zadnja poruka: Maja
  Prevare u osiguranju i premijske stope Dzemala 0 3,325 15-08-2011 05:47 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Zakljucivanje ugovora o osiguranju Dzemala 0 3,183 08-06-2010 03:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ugovor o osiguranju - ekonomija Dzemala 0 3,799 08-06-2010 03:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: