Alkoholna pića - poznavanje robe

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Alkoholna pića - poznavanje robe
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz komercijalnog i carinskog poznavanja robe.

Alkoholna pića su u našem društvu prisutna još od prastarih civilizacija, od najjednostavnijih, pa do, danas, uz modernu tehnologiju proizvodnje, po samom procesu proizvodnje, veoma komplikovanih alkoholnih pića.
Ovakva pića spadaju među masovne proizvode prehrambene industrije. Veoma su raznovrsna a imaju zajedničku karakteristiku da sadrže manji ili veći procenat alkohola (etanola).
Alkoholna prića se proizvode i ambalažiraju tako da se bez ikakve pripreme mogu upotrebiti za piće. Zauzimaju veoma značajno mesto u ugostiteljstvu kao predmet široke potrošnje...
Konzumiranje ovakvih pića, u zavisnosti od same vrste, i količine, u neku ruku može biti i zdravo, što je dokazano i ispitano.
Sve ima svoje dobre i loše strane, tako i alkoholna pića, koja, iako mogu biti zdrava (vina), isto tako mogu biti i veoma opasna po čoveka.
Sve u svemu, prisutna već nekoliko hiljada godina u ljudskom društvu, alkoholna pića su nezaobilazni deo, neću reći svakodnevnice, ali, sa sigurnošću tvrdim, raznih proslava, slava, venčanja, okupljanja, i mnogih drugih društvenih aktivnosti.

Uopšteno o alkoholnim pićima

Proces proizvodnje alkoholnih pića


S’ obzirom da su procesi proizvodnje alkoholnih pića, u zavisnosti o kojem se piću radi, veoma različiti, u ovom radu pokušaću vam objasniti jedan od njih. Da bih se najbolje upoznali sa tim, izdvojiću dobro poznato domaće alkoholno piće, rakiju.
Rakija se dobija procesom destilacije, pri čemu se fermentisana* tečna smeša zagreva, alkohol se izdvaja u obliku pare i hlađenjem opet prelazi u tečno stanje. Alkohol** se izdvaja iz smeše kao jedinjenje sa nižom tačkom kljucanja. Sadržaj alkohola u predestilisanoj tečnosti može se povećati ponovnim destilacijama, uz smanjenje ukupne zapremine tečnosti.
Aparatura za destilaciju rakije iz fermentisane tečnosti obično se sastoji od kazana koji je povezan sa uspravnom- parovodnom cevi u koju odlaze alkoholne pare tokom zagrevanja. Parovodna cev alkoholne pare vodi do kondenzatora gde se pomoću struje hladne vode vrši potpuna kondenzacija alkoholnih para u tečno stanje. Aparatura za proizvodnju rakije najčešće je izrađena od bakra.
Iako je proces proizvodnje destilo- vanih alkoholnih pica poznat još od najranijih vremena, nove tehnologije omogućavaju dobijanje sve kvalitetnijih proizvoda. Tehnološki postupak dobijanja rakije sastoji se od četiri faze: Priprema, fermentacija, destilacija, starenje (odležavanje).
*- Alkohol je organsko jedinjenje koje sadrži hidroksilnu grupu (npr. metanol CH 3 -OH ili etanol CH 3 -CH 2 –OH).
**-Fermentacija je proces pri kome se organske supstance (najčešće šećeri) pomoću jednoćelijskih organizama prevode u alkohole.

Podela alkoholnih pića

Alkoholna pića se, prema načinu proizvodnje i negovanju, zatim prema sastavu, poreklu alkohola, senzornim svojstvima )boji, mirisu, ukusu, konzistenciji) i drugim osobinama, dele na:
- pivo,
- vina,
- jaka alkohona pića (prirodne rakije i žestoka alkoholna pića),
- likeri.
PIVO

Pivo je slabo alkoholno piće dobijeno alkoholnim vrenjem zahmeljene sladovi- ne primenom pivskog kvasca. U proizvodnji pivske sladovine može se deo ječmenog slada zameniti nesladovanim žitima (ječam, kukuruz, pšenica, pirinač) ili njihovim prerađevinama, odnosno odgo-varajućom količinom ugljenih hidrata.
Proizvode se sledeće vrste piva: svetlo i tamno pivo (standardno, specijalno i regionalno), lako pivo, bezalkoholno pivo, dijetalno pivo i pšenično pivo.
Svetlo i tamno pivo proizvodi se iz osnovne sladovine koja ima vipe od 10% ekstrakta u osnovnoj sladovini.
Lako pivo se proizvodi iz osnovne sladovine sa sadržajem ekstrakta ispod 10%. Deklariše se energetskom vredno-šću koja mora biti manja od 120kJ/100 g.
Bezalkoholno pivo proizvodi se sa sadržajem alkohola maksimalno 0.5% vol. Deklariše se sadržajem alkohola.
Dijetalno pivo se proizvodi sadržajem ugljenih hidrata maksimalno 0.75g/10g i sadržajem alkohola maksimalno 4% vol. Deklariše se sadržajem ugljenih hidrata.
Pšenično pivo se proizvodi sa najmanje 50% pšeničnog slada. Može biti bistro ili zamućeno kvascem.
Pivo se pretače u boce zapremine 0.5l i 0.33l, u plasticnu ambalažu zapremine 1l, 1.5l i 2l, te u burad od 5l, 10l, 25l i 50l iz kojih se pivo toči u čaše i krigle. Točema piva iz buradi mogu vršiti samo one ugostiteljske radnje okje poseduju uređaje za točenje piva (šank aparate).
U prodajnim i ugostiteljskim objektima pivo se mora čuvati u magacinima i na tamnom mestu, a temperatura treba da bude ispod 15°C. Vino je alkoholno piće srednje jačine, koje se dobija alkoholnim vrenjem šire ili kljuka od svežeg grožđa plemenite sorte vinove loze (Vitis Vinifera)
Vino se deli u grupe zavisno od vrste grožđa od koga se dobija, načina proizvodnje i sastava koji ima. Prema načinu proizvodnje razlikuju se sledeća vina:
Prirodna vina. Dobijaju se alkoholnim vrenjem šire (mošta) ili kljuka od svežeg grožđa plemenite vinove loze.
Specijalna vina. Dobijaju se specijalnom preradom svežeg ili polusuvog grožđa plemenite vinove loze., koncentrisane šire ili prirodnog vina sa dodatkom šećera, alkohola, aromatičnih materija i drugih sastojaka koji nisu štetni za ljudsko zdravlje.
Penušava vina. To su prirodna specijalna vina koja sadrže ugljen dioksid pod pritiskom. Zbog toga se pri točenju ovih vina stvara pena.
Prema kvalitetu razlikuju se sledeća vina:
Stono vino, proizvodi se od grožđa jedne ili više sorti plemenite vinove loze bez određenog geografskog porekla.
Stono vino sa geografskim poreklom¸ proizvodi se od grožđa jedne ili više sorti plemenite vinove loze, koje je ubrano i prerađeno u određenom vinogradarskom rejonu. U proizvodnji se može upotrebiti i do 15% grožđa iz susednog rejona.
Kvalitetno vino sa geografskim poreklom, proizvodi se od grožđa jedne ili više sorti plemenite vinove loze sa izrazitim kvalitetnim karakteristikama za sortu ili sorte, koje je ubrano i prerađeno u određenom vinogradarskom rejonu.

Vrhunsko (čuveno) vino sa geografskim poreklom, proizvodi se po posebnom postupku od jedne ili više sorti plemenite lvinove loze sa naročito izraženim karakteristikama za sortu ili sorte u okviru određenog vinogorja.
Prema boji, vino se deli na:
Belo vino koje jepo pravilu, proizvedeno od grožđa belih sorti.
Ružičasto vino (ružica, opolo, roze) koje je proizvedeno od grožđa crvenih, crnih i belih sorti vinove loze.
Crno (crveno) vino koje je proizvedeno od crnih sorti vinove loze.
Prema količini neprevrelog šećera vina se dele na:
suva vina, koja sadrže do 0,4 g/l neprevrelog šećera.
polusuva vina, koja sadrže 0,4 do 12 g/l neprevrelog šećera,
poluslatka vina, koja sadrže od 12 do 50 g/l neprevrelog šećera i
slatka vina, koja sadrže više od 50 g/l neprevrelog šećera..

PRIRODNE RAKIJE

Prirodna rakija je proizvod dobijene destilacijom (pečenjem) prevrele komine ili kljuka od voća ili grožđa, odnosno destilacijom prevrelih plodova voća ili grožđa.
Prirodne rakije se dele, prema vrsti sirovine od kojih su proizvedene na:
- rakije od voća (šljive, kruške, breskve, kajsije, jabuke, dinje, trešnje, smokve)
- rakije od grožđa: vinjak, komovica, lozovača i grožđenka;
- specijalne prirodne rakije, oplemenjene dodacima biljnog porekla (klekovača, travarica, brinjevec, anisonka, mastika, orahovača itd.)

ŽESTOKA ALKOHOLNA PIĆA

Dobijaju se od finih rafinisanih destilata ili destilacijom prevrelog žita (ječam, ovas, raž, pšenica).

U žestoka alkoholna pića spadaju:
Viski (Whiskey) je proizvod karakterističnog mirisa i ukusa, dobijen iz destilata prevrele komine žita. Sadržaj alkohola je najmanje 40% sa najviše 50% vol. Klasifikuje se na:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-06-2010 09:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poznavanje robe i upravljanje kvalitetom Dzemala 0 8,133 10-09-2010 04:56 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kom. poznavanje robe ishrana Dzemala 0 2,449 10-09-2010 04:55 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: