Akutni infarkt miokarda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Akutni infarkt miokarda
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Da bi bilo koji kliničar danas mogao da pravilno postavi dijagnozu bolesti mora znati i preciznu definiciju bolesti. Evolucija definicije dijagnoze bolesti kao što je infarkt miokarda ima brojne implikacije za svakog bolesnika, ali i za društvo u celini. Jedan od ciljeva dobre kliničke prakse definitivno je da postavi precizno dijagnozu na osnovu savremenih medicinskih procedura.

Šta je akutni infarkt miokarda? Akutni infarkt miokarda (AIM) predstavlja patološki entitet koji je u prošlosti definisan na razne načine od strane brojnih organizacija, pomoću kombinacije kliničkih, laboratorijskih i elektrokardiografskih (EKG) kriterijuma. Do pre nekoliko godina dijagnoza AIM zasnivala se na revidiranim kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, po kojoj je bilo neophodno postojanje 2–3 kriterijuma za dijagnozu: simptomi karakteristični za ishemiju miokarda, EKG promene i povišeni enzimi, obično MB frakcija kreatin kinaze (CK-MB) .

Iako su vrednosti troponina korišćene i mnogo ranije za postavljanje dijagnoze AIM , u septembru 2000. godine udruženi komitet Evropskog kardiološkog društva (European Society of Cardiology – ESC) i Američkog kardiološkog udruženja (American College of Cardiology – ACC) publikovao je prvu savremenu definiciju AIM, koja se bazirala na vrednostima troponina (tabela 1) .

Dolazeći do novijih saznanja u ovoj oblasti, veoma brzo se pokazalo da ovi kriterijumi ne odgovaraju savremenim shvatanjima etiopatogeneze infarkta miokarda, tako da je pre tri godine pokrenuta inicijativa da se redefinišu stavovi iz 2000. godine.

U gradu Sofija Antipolis (Francuska), u sedištu Evropskog kardiološkog društva, 19.10. 2007. godine objavljeno je da je konačno postignut konsenzus za verifikaciju nove univerzalne definicije infarkta miokarda. Na osnovu brojnih rezultata o poboljšanju dijagnoze i terapije infarkta miokarda u prethodnim godinama, vodeći ljudi iz ESC, dva američka kardiološka društva, ACC i American Heart Association (AHA), zajedno sa Svetskom kardiološkom federacijom (World Heart Federation – WHF), doneli su odluku da se objavi dokument o redefinisanju univerzalne definicije infarkta miokarda, koja je ustanovljena 2000. godine i koja se već posle sedam godina pokazala nedovoljno preciznom za dalju primenu....


Sadržaj :


UVOD 3
1.1 Kriterijumi za postavljanje dijagnoze infarkta miokarda 4
1.2 Kategorizacija infarkta miokarda 7
1.3 Konkretne implikacije redefinisanja kriterijuma za postavljanje dijagnoze infarkta miokarda 8
1.4 Buka kao faktor rizika 8
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Akutni pankreatitis derrick 0 2,551 21-02-2014 12:41 AM
zadnja poruka: derrick
  Infarkt srca derrick 0 1,831 20-02-2014 03:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Akutni bol Dzemala 0 3,237 14-08-2011 12:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Nega bolesnika sa infarktom miokarda i dijabetes melitusom u kućnim uslovima Dzemala 0 2,350 10-04-2011 08:28 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Nega bolesnika sa infarktom miokarda i dijabetes melitusom u kućnim uslovima Dzemala 0 2,030 20-02-2011 02:24 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: