Akcioni potencijal

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Akcioni potencijal
Uvod

Mozak je sačinjen od ćelija koje su specijalizovane za primanje, stvaranje i rasprostiranje informacija o telu i njegovom okruženju. Takve informacije moraju biti obrađene unutar nekoliko milisekundi, ali mogu biti i uskladištene kao sećanja koja traju godinama. Neuroni centralnog i perifernog nervnog sistema obavljaju pomenute funkcije stvaranjem složenih i naizmeničnih električnih impulsa i hemijskih signala. Ovo poglavlje je koncentrisano na opis tih impulsa i signala, kao i na način njihovog stvaranja i prenošenja.

Na kraju poglavlja dobićemo odgovor na pitanje kako električni impuls, nazvan akcioni potencijal, omogućava informacijama da putuju duž aksona nervne ćelije. Takođe će nam biti jasno kako se signali - i električni i hemijski - stvaraju u predelu sinaptičkih veza među neuronima. Sinapse dozvoljavaju prenos informacija spajanjem neurona u neuronsko kolo od kog zavisi fukcija neurona. Konačno, opisuju se složeni biohemijski signalni procesi koji se odigravaju u neuronima. Usvajanje ovih osnovnih znanja o nervnoj signalizaciji pruža osnovu za razumevanje promenljivosti mozga kroz iskustvo i upoznavanje sa višim kognitivnim funkcijama koje su obrađene u ostatku knjige .

Sadržaj:

Uvod 3
1 Akcioni potencijal 4
1.1 Jonska osnova akcionih potencijala 5
1.2 Jonske struje kroz memebrane nervnih ćelija 6
1.3 Rekonstrukcija akcionog potencijala 6
2 Dalekosežna signalizacija posredovana akcionim potencijalima 8
2.1 Refraktarni period 9
2.2 Povećanje brzine propagacije 9
3 Zbirni akcioni potencijal 10
Zaključak 11
Literatura 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:36 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: