Akcije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Akcije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

IZVORI FINANSIRANJA I CENA KAPITALA

Izvori fmansiranja, odnosno finansijska struktura i struktura kapitala preduzeća predstavljaju značajnu oblast izučavanja finansijskog upravljanja pri tome se pod finansijskom strukturom podrazumeva odnos sopstvenih i pozajmljenih izvora finansiranja dok struktura kapitala predstavlja odnos sopstvenih izvora i dugoročnih dugova. Svaki od izvora finansiranja ima svoju cenu, bez obzira da li ona predstavlja realan ili oportunitetni trošak finansiranja. Pored pojedinih cena izvora finansiranja neophodno je odrediti i prosečnu cenu kapitala zbog njenog značaja, kako za ocenu rentabilnosti investicionih ulaganja, tako i za utvrđivanje tržišne vrednosti preduzeća.
Izvori finansiranja mogu biti dugoročni i kratkoročni. Pod pojmom dugoročna sredstva finansiranja podrazumevaju se sredstva finansiranja koji imaju rok dospeća duži od godinu dana. Osnovni dugoročni izvori su dugoročni dugovi koji se u akcionarskom preduzeću pribavljaju emisijom i prodajom obveznica.
Osnovni izvor kapitala u akcionarskom preduzeću predstavlja akcijski kapital koji se može pribaviti emisijom običnih i preferencijalnih akcija. Ovako pribavljen kapital za preduzeće predstavlja trajni kapital, odnosno kapital koji nema rok dospeća.
Obveznice i preferencijalne akcije se mogu emitovati kao konvertibilne hartije od vrednosti, što znači da se one pod određenim uslovima mogu konvertovati u obične akcije čime se značajno može uticali na promenu strukture kapitala kao i na troškove finansiranja.
Izvori dugoročnog finansiranja su: obveznice, preferencijalne akcije, obične akcije kao i lizing. Kao dodatak obveznicama i preferencijalnim akcijama mogu se emitovati varanti koji daju pravo držaocima ovih hartija da pod određenim uslovima kupe obične akcije i tako steknu status običnih akcionara. Varant se može emitovati i kao dodatak običnim akcijama ili se može pojaviti kao posebna hartija od vrednosti.
Opcije predstavljaju izveden finansijski instrument, odnosno fmansijski derivat koji omogućuje držaocu da kupi ili proda određeno sredstvo po unapred utvrđenoj ceni i u određenom roku. Postoji više vrsta opcija.
Značajan dugoročni izvor sredstava može biti i lizing. Preduzcće zakupljuje osnovna sredstva i plaćajući godišnju zakupninu ono stiče pravo njihovog korišćenja u ugovorenom vremenskom periodu.

AKCIJE


Akcije su hartije od vrednosti akcionarskog društva. Imalac akcije stiče tri osnovna prava:
- učešće u dobiti,
- pravo na učešće u upravljanju u akcionarskom društvu,
- pravo na deo likvidacione mase, u skladu o odlukom o akciji.
Akcije imaju više podela :
• prema redosledu izdavanja:
- osnovačke (akcije prve emisije) – ove akcije su obično sa pravom glasa. Ona glasi na ime, prenosi se punim indosamentom i daje druga prava u skladu sa odlukom o emisiji, uključujući i pravo preče kupovine akcija sledećih emisija.
- akcije sledećih emisija,
• prema sadržini prava učešća u dobiti:
- obične (redovne) –one daju pravo na učešće u upravljanju, pravo učešća u dobiti akcionarskog društva ipravo na deo likvidacione mase u skladu sa odlukom o emisiji.
- prioritetne (povlašćene) – ove akcije daju pravo prvenstva na isplpatu dividende u odnosu na obične akcije, na raspodelu likvidacione mase i na naplatu iz stečajne mase u slučaju stečaja akcionarskog društva.
• prema pravu glasa:
- akcije bez prava na glas,
- akcije s pravom glasa.
Prioritetna akcija može biti trojaka
- Participativna - koja daje pravo imaocu, pored utvrđene prioritetne dividende, i na isplatu dividende koja, u skladu sa odlukom o emisiji akcija, pripada imaocu običnih akcija.
- Kumulativne –one daju pravo prvenstva na isplatu svih neisplaćenih dividendi na osnovu običnih akcija.
- Zamenljiva (konvertibilna) – koje daju pravo imaocu da je može pretvoriti u običnu akciju, u skladu sa odlukom o emisiji.

PRAVO PRODAJE AKCIJA


Preduzeće odnosno njegov upravni odbor može doneti odluku da se emituju nove akcije, koje mogu kupili samo postojeći akcionari. Odluka mora sadržati i ukupnu vrednost nove emisije i obrazloženje zaloga za emisiju, rok do kojeg se postojeći akcionaii moraju idenlifikovati i odlučiti da li prihvataju to pravo i rok do koga se akije moraju otkupili.
Postojeći akcionari dobijaju pravo upisa i kupovine novih akcija (u vidu punomoćja) u direktnoj srazmeri sa brojem akcija koje poseduju, tako da se zadržava nepromenjena proporcija vlasništva. Na taj način neće doći do razvodnjavanja vlasništva kao i prinosa akcionara. Ukupan neto dobitak koji će pripasti pojedinim akcionarima u vidu dividende ostaće nepromenjen, mada će se neto dobitak po akciji smanjiti. Ako sa povećanjem ulaganja u preduzeće dođe do povećanja rentabilnost, treba očekivati i rast neto dobitka po akciji...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-05-2010 01:43 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska tržišta - akcije Dzemala 0 1,847 02-04-2011 07:56 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Akcije 2 Dzemala 0 2,638 17-10-2010 12:43 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Akcije 3 mat.dipl5 0 2,579 09-09-2010 02:27 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: