Фискална економија и јавни сектор

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 1 Glasova - 1 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Фискална економија и јавни сектор
С а д р ж а ј :

Увод

1. Појам јавног сектора и јавног финансирања.......................................страна 1

2. Јавни сектор и финансијски систем државе........................................страна 3

3. Институције јавних финансија.............................................................страна 5

3.1. Јавни приходи.................................................................................страна 5

3.2. Јавни расходи..................................................................................страна 9

3.3. Буџет................................................................................................страна 12

3.4. Нови органи управе у области јавних финансија.......................страна 14

Закључак

Литература
У в о д


Циљ овог рада је да се дефинишу термини јавни сектор и фискална економија, да видимо шта они представљају и како функционишу у оквиру државе.
Област јавних, односно државних финансија обухвата четири веће целине. То су: јавни расходи; јавни приходи; буџет и њему сличне финансијске институције; и финансијско изравнање.
Јавне (државне) расходе чини трошење материјалних средстава ради задовољења јавних потреба помоћу новца, односно јавни расходи су издаци које држава чини у јавном интересу задовољења јавних потреба.
Јавни (државни) приходи су средства којима држава финансира различите врсте јавних потреба, односно јавних (државних) расхода. Они чине, по правилу и најчешће, део новостворене вредности будући да се најчешће прикупљају (наплаћују) из извора који се економски обнављају. Базична њихова подела је на:
- деривативне (јавноправне) јавне приходе до којих држава долази на основу свога империјума, вршећи прерасподелу националног дохотка на основу пореских закона
- оригинарне (приватноправне) јавне приходе које држава остварује својом пословном активношћу.
Буџет представља годишњи рачунско-правни акт који усваја народна скупштина (парламент) и који садржи јавне расходе и јавне приходе. Слични њему су финансијски планови организација обавезног социјалног осигурања. Осим наведених, могу постојати и неке друге, специфичне и ad hoc установљене, финансијске институције.
Финансијско изравнање представља разрешавање проблема расподеле јавних прихода и јавних расхода између виших и нижих политичко-територијалних јединица у оквиру једне државе, како сложене (федеративне) тако и унитарне и по правилу децентрализоване.1. Појам јавног сектора и јавног финансирања

Последње деценије развоја финансијске мисли испунили су бројни приступи у дефинисању економије опште и заједничке потрошње. У савременој финансијској литератури паралелно су егзистирали различити термини, односно називи за економију опште и заједничке потрошње: наука о финансијама, јавне финансије, финансије, друштвене финансије, наука о јавним финансијама, институције јавних финансија, основе финансијског система, финансијска теорија и политика, наука о финансијској привреди, наука о државној привреди, фискални систем, фискална политика, јавни сектор, финансијска политика, јавна економика, фискална економија, финансијска економија, економија јавног сектора, систем јавног финансирања, наука о буџетској привреди, буџетске и пореске финансије, фискалне финансије, финансијско право итд. Иако су присталице ових термина врло често подразумевали ,,исто'', ипак овакав ,,синонимски третман'' економије опште и заједничке потрошње у нашем друштву не може се верификовати као потпуно научно исправан. Мада наведени термини код нас нису стварали забуну у научним и пословним (практичним) круговима, ипак сваки термин који је различито дефинисан, имплицирао је одређену концепцију и научни метод истраживања. То нам пружа простор да се ,,полемички'' осврнемо на наведене термине и да се определимо за најадекватнији, који би у садашњем простору највише одговарао нашем друштву. Али избор правог термина и избор његовог дефинисања не могу бити једном за свагда дати. Они су подложни дијалектичкој еволуцији, сходно друштвеном, економском, финансијском, политичком и научном окружењу.
Термин ,,фискални систем'' преузет је из аглосаксонске литературе, као синоним за порески буџетски систем. Фискални систем у класичном смислу имплицира мобилизацију фискалних ресурса инструментима пореског система и њихову редистрибуцију механизма буџетских институција за алиментирање јавних потреба. Фискални систем, у том смислу је под-систем шире целине финансијског система.
Термин ,,фискална политика'' (Fiscal Policy) представља процес обликовања пореза и јавних расхода у намери: да се ублажи јаз привредних циклуса и да се допринесе одржавању економије пуне запослености ослобођене од инфлације и дефлације. Овај термин у ужем смислу означава употребу фискалних прихода (углавном пореза, парафискалитета и такса) и буџетских расхода сходно циљевима и задацима економске политике. У ширем смислу фискална политика означава манипулацију јавним приходима, јавним расходима и јавним задуживањем. Теорија фискалне политике објашњава принцип компензаторног финансирања усмереног на неутралисање цикличних флуктуација у привредним токовима, доводећи националну реалну понуду и ефективну тражњу у хармоничан однос.
Термин ,,јавна економика'' (Public Economics) је шири од термина фискална политика, с обзиром да у себи садржи и економику јавног сектора, као ,,социјализираног'' дела средстава за производњу. Џонсонова дефиниција фискалне


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:34 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
ивана Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: May 2010
Poruka: #2
RE: Фискална економија и јавни сектор
фискална политика и јавен сектор
.doc  seminarska ekonomija.doc (Veličina: 106 kb / Preuzimanja: 2723)
04:29 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: