Štitna žlezda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,094
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Štitna žlezda
UVOD

Prema filogenezi, embriogenezi i nekim aspektima funkcije, štitasta žlezda pokazuje povezanost sa gastrointestinalnim traktom. Sposobnost tiroidne žlezde da preuzima, metaboliše i ugrađuje jod u različite organske sastojke poznata je i širom životinjskog i biljnog carstva. Monojodtirozin (MIT) i dijodtirozin (DIT) nalaze se u mnogih beskičmenjaka uključujući mekušce, Ijuskare, dupljare, anelide, insekte kao i neke morske alge. U ovih nižih formi nisu nađeni prepoznatljivi oblici tiroidnog tkiva. Tiroidno tkivo postoji samo u verterbrata i nalazi se u svih članova ovog kola. Izuzev u nekih nižih kičmenjaka, kontrola tiroidne sekrecije obavlja se putem hipofizne sekrecije tirotropina (TSH). U viših vertebrata, kontrola sekrecije TSH stoji pod uticajem hipotalamusnog oslobađajućeg hormona, tiroliberina, (TRH). U nižih vertebrata, iako se TRH nalazi u mozgu, nije dokazan njegov uticaj na sekreciju TSH.

Filogenetska veza štitaste žlezde i gastrointestinalnog trakta pokazuje se u nekoliko funkcionih osobenosti; pljuvačne i želudačne žlezde koncentrišu jod u svojim proizvodima iako transport joda u njima nije pod uticajem TSH. Kada postoji defekt u transportnom mehanizmu joda u tiroidnoj žlezdi isti poremećaj se nalazi i u pljuvačnim žlezdama. Pljuvačne žlezde sadrže enzime sposobne da jodiraju tiroizin u prisusutvu peroksida. Stvoreni jodoproteini u pljuvačnim i želudačnim žlezdama razlažu se u digestivnom traktu i oslobađaju jodirane aminokiseline koje se resorbuju u cirkulaciju.

Sadržaj :

UVOD 1
1.1 Endokrini sistem 4
1.2 Građa i anatomija štitne žlezde 4
1.3 Hormoni štitne žlezde 6
1.3.1 Biosinteza 7
1.3.2 Izlučivanje, prenošenje i metabolizam hormona 8
1.3.3 Uloga hormona štitaste žlezde i njihova regulacija 9
1.4 Patologija štitne žlezde 10
1.4.1 Hipertiroidizam 10
1.5 Gravesova bolest 11
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:52 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tireoidna žlezda derrick 0 1,004 20-02-2014 12:25 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: