Ček - finansije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ček - finansije
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.Razvoj robne proizvodnje i kreditnog sistema kontinuirano stvara različite oblike platnih i kreditnih instrumenata kojima se registruju, prenose i realizuju novčane obaveze i potraživanja različitih učesnika u procesu reprodukcije. Ti instrumenti imaju različite funkcije: potvrđuju prava i obaveze iz robnog prometa, izražavaju kreditne odnose, omogućavaju transfer rizika sa jednog na druge ekonomske subjekte, svedoče o ulaganju u različite oblike kapitala. Dakle, oni su formalizovani izraz ekonomskih transakcija, a zakonodavstvo detaljno utvrđuje pravila nihove emisije i prometa.
Jedan od najpoznatijih platnih instrumenata je ček, koji predstavlja vrstu hartije od vrednosti, te se pri njegovom definisanju, osim ekonomske tačke gledišta, u znatnoj meri mora uzeti u obzir i pravni aspekt.

Pojam čeka

Pod čekom, jednom od najčešćih i najznačajnijih hartija od vrednosti, u unutrašnjem i spoljnotrgovinskom robnom prometu, podrazumeva se obligaciono-pravna hartija od vrednosti kojom izdavalac (trasant) daje nalog trasatu (najčešće banci) da korisniku čeka (remitentu), isplati određenu sumu novca iz trasantovog pokrića, i to odmah čim mu se isprava podnese na isplatu.
Ček je strogo formalna isprava u čiju je sadržinu uključeno obligaciono pravo. U odnosu na neke druge hartije od vrednosti, kod njega nije potpuno raskinuta veza sa osnovnim poslom radi koga je ček izdat, nego postoje tragovi uzročnosti. Međutim, slično nekim drugim hartijama od vrednosti, i kod čeka je obaveza svakog dužnika samostalna i poverilac se može za naplatu obraćati neposredno svakom potpisniku.

Činioci čeka

U evropskim zemljama svaki ček mora obavezno da sadrži sledeće bitne elemente:
• označenje da je to ček i to napisano u samom tekstu, slogu čeka
• bezuslovni nalog za isplatu određene svote novca iz trasantovog pokrića kod trasata
• ime lica (trasata) koje treba da isplati čekovnu svotu
• datum i mesto izdavanja čeka
• potpis izdavaoca čeka (transata)
• mesto plaćanja
ako u čeku nije označeno mesto izdavanja, smatra se da je ček izdat u mestu navedenom pored potpisa trasanta, a ako nije označeno mesto plaćanja, smatra se da je to ono mesto koje je navedeno pored imena trasata...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Javne finansije 3 derrick 0 1,462 31-08-2013 05:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Javne finansije 2 Dzemala 0 2,310 11-08-2011 02:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Teorija novca - Finansije Dzemala 0 2,023 06-05-2011 09:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Platni promet 1 - Finansije Dzemala 0 1,815 06-05-2011 08:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Platni promet - Finansije Dzemala 0 1,669 06-05-2011 08:54 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: