SEMINARSKI MATURSKI I DIPLOMSKI RADOVI

seminarski
Pitanja i Odgovori:
Kako do gotovih radova!
Izrada novih radova!

Kontakt:
maturskiradovi.net@gmail.com +381611100105 (SMS, Viber, WhatsApp)

Bavimo se izradom materijala (seminarski, maturski, maturalni, diplomski, master i magistarski radovi) po Vašoj želji. Okupili smo ozbiljan i dokazan tim saradnika usavršen za izradu radova iz: ekonomije, bankarstvo, istorija, geografija, informacioni sistemi, računarske mreže, hardver, inteligencija, turizam, menadžment, fizika, informatika, biologija .  Gotovi radovi ovde...
Da li ste zadovoljni kvalitetom i brzinom naše usluge?
 
Medeja PDF Štampa
Indeks članka
Medeja
Strana 2
Sve strane
Bilješka o piscu:

Euripid se rodio godine 480. ili, prema nekim podacima godine 485. prije Krista. Rodio se na otoku Salamini, a umro na dvoru makedonskoga kralja Arhelaja u Peli, godine 406. prije Krista. O njegovom životu postoji malo podataka, jer se nije bavio državnim poslovima. Na Euripida je u njegovim mladim godinama utjecao njegov učitelj, filozof Anaksagora, a u kasnijem Euripidovom duhovnom razvoju opaža se i jak utjecaj sofista i tadašnje retorike. Stare vijesti pjesnika opisuju kao ozbiljna i usamljena mislitelja i ljubitelja knjiga, a svi izvori Euripidu pripisuju izvanredno obrazovanje i kulturu. Sačuvan je podatak da je prvi imao privatnu biblioteku.

Euripid je u svojim tragedijama oživio helenski život svojega vremena, s njegovim velikim nasljeđem prošlosti i predviđanjem budućnosti. Nastojao je dotadašnjim obradama mitova dati i novu dušu, pa je iz mitova obično uzimao goli sadržaj, dok je sve ostalo razrađivao na novi način, i unosio misli i poglede na svijet. Zato je već u starini nazivan scenskim filozofom.  S Euripidom je počela prevladavati kazališna, glazbena i tehnička reforma. Tako se služi svim sredstvima izvan drame, primjerice prologom, u kojem se gledatelji obavješćuju o prethodnim događanjima i upućuju u budući razvoj radnje. Uveo je i deus ex machina, božanstvo, koje je umjesto same umjetnički uvjerljive radnje raspletalo čvor tragedije.

Euripid je napisao osamdesetak tragedija, od kojih je, uz fragmente, sačuvano 17 - “Hekaba”, “Hipolit”, “Orest”, “Feničanke”, “Medeja”, “Alkestida”, “Andromaha”, “Pribjegarke”, “Ifigenija u Aulidi”, “Ifigenija na Tauridi”, “Trojanke”, “Bakhantice”, “Heraklidi”, “Helena”, “Pobješnjeli Heraklo”, “Elektra” i “Ion”, te jedna satirska igra - “Kiklop”. Nije naišao na veliki odziv kod tadašnje publike, pa je za života na dramskim natjecanjima ostvario samo četiri prve nagrade. Više razumijevanja i slave nalazi potkraj života na dvoru makedonskoga kralja, a zasluženo priznanje među svojim sunarodnjacima ostvario je tek poslije smrti. Euripidov jezik je jednostavan i lijep, jednak dnevnom govoru pjesnikovih suvremenika, a stil je providno jasan. Pjesnik je postao uzorom mlađoj tragediji i novoj antičkoj komediji. Osobito je utjecao na rimske pisce - tragika Seneku i pjesnika Ovidija, a i na brojne kasnije europske pisce.

Obrada djela:

Tragedija “Medeja” jest među najboljim Euripidovim tramatskim ostvarenjima, a u njoj je pjesnik iznio na uvjerljiv i potresan način problematiku ljubavi i moralne odgovornosti u braku. MJESTO RADNJE jest Korint, a FABULA je temeljena na mitu o Medeji i Jazonu.  Medeja, čarobnica, koja je spasila život Jazonu kad je krenuo po zlatno runo, pobjegla je s njim, postala njegova žena i rodila mu dva sina. Utočište su našli u Korintu, gdje se Jazonu pruža prilika za ženidbu s Glaukom, kćerkom korintskoga kralja Kreonta. Medeja je očajna zbog gubitka muža i njegove prijevare, pa proklinje kraljevu obitelj, zbog čega je kralj šalje u progonstvo. Pretvarajući se da prihvaća kraljevu odluku, a u duši snujući osvetu, Medeja kralja moli da s djecom u Korintu ostane još samo jedan dan. Susreće Egeja, kojem obećaje pomoć u njegovoj velikoj želji da ima dijete, a on joj zauzvrat obećaje utočište u Ateni. S pripremljenom odstupnicom, Medeja može pristupiti strašnoj osveti Jazonu. Djecu šalje ocu, s poklonom za njegovu mladu - vjenčanim vijencem i otrovanim plaštom. Glauka pogiba u mukama, a s njom i otac Kreont koji ju pokušava spasiti. Medeja, ubivši Jazonu zaručnicu, ubija i vlastitu djecu. Iz Korinta odlazi na zmajskim kolima, a slomljenom Jazonu, koji je proklinje kao zločinku, proriče kobnu smrt.  Naslovni i glavni LIK tragedije jest MEDEJA, žena velike i kobne strasti. Zbog ljubavi prema Jazonu, pobjegla je iz vlastita doma i s mužem i djecom živjela u Korintu kao prognanik. Tim više ju je pogodila Jazonova izdaja koji se pripremao za vjenčanje s kćeri korintskoga kralja. U svojevrsnom prologu, dadilja djece opisuje Medejino stanje:

“A nesretna Medeja, uvrijeđena tim,
 uz glasan krik se sjeća zakletava svih
 i bogove sve zone za svjedoke tom
 na kakav način Jazon vraća ljubav njoj,
 Bez hrane leži sama, raskida je bol,
 a čitavo je vrijeme grozan guši plač.
 Od kada ćuti da je bračni izda drug,
 sve samo u tle bulji, pogled joj je tup,
 a ako netko reče utješan joj glas
 to sluša kao kam il’ kao morski val,
 Tek tu i tamo kene bijel i bjelcat vrat
 i sama za se plače dragog oca svog
 i domovinu svoju i svoj rodni dom
 što izdade ih slijedeć muža svoga put,
 a toj joj nanije sad i sram i grdan rug.
 U nesreći u svojoj sada spozna tek
 što znači ostat lišen doma očinskog.
 Dječake mrzi, neće ni da vidi njih,
 a još od čega goreg mene hvata strah.
Žestoko joj je srce, ja je dobro znam,
 otrpjet neće samo tako ovaj jad,
 i bojim se da šutke srnut će u trijem,
 u sobu gdje joj stoji bivši bračni log,
 i u srce će nekom rinut oštar mač,
 pa Jazonu il’ ženi žića presjeć nit,
 a tim će jošte veća nesreća je snać.
 jer strašna je, a onaj tko se zgrabi s njom
 taj lako se podičit neće pobjedom.”

Medeja je strasna, i teško povrijeđena žena, ali istodobno i majka. Već u prvom činu vidljiv je njezin neobičan odnos prema djeci. Tako dadilja upozorava odgojitelja da bi od osvetoljubive majke opasnost mogla zaprijetiti i njezinoj vlastitoj djeci:

“A ti od majke djecu dobro sakrivaj
 i nipošto ih ljutoj njojzi ne puštaj,
 jer vidjeh već da zvjera kao bijesan bik
 ko neko zlo da snuje. Neće proć je gnjev,
 dok ne padne tu netko od nje oboren.”

Da su djeca doista u opasnosti, potvrđuje već u prvom činu i sama Medeja, nakon što dadilja upozorava na njezino “srce rasrđeno, nesmirljivo i bolno, teško povrijeđeno.” Tako Medeja u svojoj tužaljci kaže:

“O prokleti sinovi nesretne majke,
 crkli da bog da zajedno s ocem
 i propao dom vam sav!”

Iako zbor korintskih žena smiruje Medeju, i mole je da ne poseže za osvetom, jer će se nevjernom Jazonu osvetiti Zeus, Medeja, opirući se uobičajenom položaju žene u grčkom braku, navješćuje osvetu i to opravdava:

“…  Ženu hvata strah
 od mača, žena nije ni za kakav boj,
 no dirne li joj netko bračni njezin spreg,
 tad nećeš naći stvora krvožednijeg.”

Iako Medeji strast i želja za osvetom mrači razmišljanje, ona ipak djeluje s predumišljajem. Tako se, dok Kreonta moli da joj progonstvo odgodi za jedan dan, pravi popustljivom, ali si time zapravo otvara prostor za ostvarenje svojega nauma. Tako zboru odaje:

“Mladoženju i mladu ljut još čeka boj,
 a brige ne malene imat će i tast.
 Zar misliš da bi govor meni bio blag
 da nije sretnu varku smislio mi um,
 prešutjela bih sve i ne rekla ni riječ.
 Zaslijepih ga, a on je tako bio lud,
 da izgonom ne razbi tajni naum moj,
 već dopusti mi ostat jošte jedan dan,
 i ja ću u to vrijeme postići svoj cilj:
 pogubit oca, kćer i s njima muža svog.”

U ovom se citatu vidi da Medeja u tom trenutku želi ubiti Jazona, a ne mu nanijeti bol ubojstvom djece. No, Medeja još nije odlučila kako najuspješnije provesti svoj naum. Kao unuka boga sunca Helija, ne boji se da neće uspjeti provesti ono što želi:

“Vještine ti ne manjka. Žena nije stvor
 što postići će cilj u natjecanju kom,
 no kada treba splesti kakve spletke splet
 tad nema nikog što bi bio tako vješt.”

Medeja je ogorčena svojim položajem - mora napustiti Korint s djecom. Kući ne može, jer je, pomažući Jazonu, izdala obitelj, ne može ni do Pelijevih kćeri, jer su na njezin nagovor ubile oca. Zato ironično Jazonu kaže:

“Mladoženji je ovo krasan svadben dar,
 kad žena, što mu bješe zaštita i spas,
 ko prosjak luta s djecom svijetom širokim.”

Medeja nekoliko puta podsjeća da je barbarka, a Jazon je upozorava da mora poštivati običaje zemlje u kojoj živi:

“Po meni, prije svega, Grčka ti je dom
 ne boraviš u zemlji divljoj, barbarskoj,
 po pravu živiš, ne po sili surovoj.”

Da Medeja djeluje posve svjesno, s predumišljajem, potvrđuje i to što si, prije izvršenja djela, priprema odstupnicu. Svjesna je da je, nakon što postane zločinka, neće primiti i zaštititi ni jedan grad, pa joj rješenje pruža slučajni susret s Egejem, atenskim kraljem. Navodi ga na zakletvu da će joj u svakom slučaju pružiti zaštitu i time joj osiguran azil.

“U pravi čas je čovjek došao mi taj,
 ko luka spasa, čvrsti pouzdani žal,
 sa krme svoje konop ja ću bacit na nj
 u Paladin kad stignem, u Atenin grad.”

Medeja je odlučila - otrovat će Kreontovu kćer, a u tome će joj poslužiti vlastita djeca. Navodeći Jazona i Glauku da misle kako moli da joj djeca ostanu u Korintu, poslat će otrovane darove Glauki. Osvetnica Medeja svjesna je da time i svoju djecu šalje u smrt:

“No neću više o tom reći niti riječ,
 jer kad se sjetim djela koje pripremam,
 obuzima me plač, jer djecu činom tim
 također ubijam. No nema stvora tog
 što spasiti će njih. A Jazonu ću strt
 i smrvit čitav dom, pa onda na put poć
 i oplakivat svoje drage djece krv.”

Odlučivši o načinu osvete, Medeja hladnokrvno ostvaruje svoj naum. Prije svega, Jazona uvjerava da se urazumila i moli ga da djecu zadrži u Korintu.

“Ja vidim da je dobro, ponajbolje čak,
 što izagnat me iz ove zemlje misli kralj,
 jer - kao dušman ljuti tebi, a i njoj,
 i kralju - samo smetam, pa ću rado poć.
 No ti zamoli kralja da ne izgna njih,
 nek djeca žive tu kraj ruku očinskih!”

Praveći se zahvalnom, Medeja nudi dar kraljevoj kćeri - otrovni vijenac i plašt, koji će joj poslati po svojim sinovima. Djeca odlaze, i Medeja, kad se vrate s odgojiteljem, saznaje da su obavila svoju zadaću i kraljevoj su kćeri vlastoručno predala ubojite darove. Slijedi trenutak Medejine duševne borbe. Kao svaka majka, Medeja voli svoju djecu, ali u njezinoj ogorčenoj duši Medeja osvetnica prevladava nad Medejom majkom.

“O što da radim, žene? Kad im oči zrem
 i blistave i sjajne, sasvim protrnem
 i klonem, te ne mogu naum svršit svoj.
 Iz ove ću ih zemlje povest sa sobom,
 ne želim da im oca zlom rastužujem
 i sebi sama dvostruk bol da zadajem.
 No što je sa mnom to? Zar zlo ne vratit zlim?
 Zar dušmanima da se ja ne osvetim?
 Kolebat neću već ko neki čovjek mek,
 i nježna me i blaga neće svladat riječ.”

Medeja je također svjesna da su djeca u smrtnoj opasnosti jer su svojim rukama donijeli otrovne darove, i zato bi se njima mogla osvetiti kraljeva rodbina. Zato još jednom preispituje svoje srce:

“No, možda ipak ne! O srce moje, daj,
 poštedi djec, pusti i ne ubijaj!
 Nek u Ateni radost budu žiću mom!
 Al’ osvetnog mi Hada, boga podzemnog,
 ne mogu pustit djecu dušmanima im,
 da muče ih i kinje, zlostavljaju njih.
 Ta bolja im je smrt, a kad im je već mrijet,
 nek vlastita ih majka pošalje u Had.”

Medeja je odlučila, i djeci je time potpisana smrtna presuda. Do konačnoga izvršenja svojega zlodjela, oprašta se s djecom, u potpunosti svjesna onoga što čini:

“O dođite joj jednom u moj zagrljaj,
 da privinem ta tijela, slatki dahnem dah.
 Pa idite, jer više ne snosi mi vid
 da gledam vas, jer silan obuze me jad.
 Ja svjesna sam da činim opak čin i klet,
 no svladala mi razbor sverazorna strast,
 što smrtnika će svakog odvest u propast,
 što uzrokuje svako zlo i gnus i kal.”

Medejina osveta postigla je cilj - od otrovanih darova umrla je ne samo Glauka nego i Kreont. Prije Medejina bijega, ostaje još samo jedan strašan čin u krvavoj tragediji - djeca. Pravdajući se da ne želi da im tuđa ruka zada smrt, Medeja se sprema ubiti oba svoja sina:

“Pa naprijed, srce moje, došao je čas
 za strašan čin, no ipak tako potreban.
 O jadna moja ruko, brže hvataj mač,
 privedi tužnom kraju tužnog žića tijek,
 i neću se kolebat, neću mislit sad
 koliko mi je težak bio porođaj
 i kako su mi dragi. Samo kratak tren
 zaboravljam svoj porod - na smrt osuđen.
 A poslije ću plakat svoga srca plod,
 što ubih ga, o jao, jadan li sam stvor.”

Medeja ubija svoju djecu i ne osjeća kajanje zbog svojega strašnog čina. Iz Korinta bježi na zmajevim kolima, i pri tome Jazonu, koji je proklinje, odgovara:

“Ti kažnjen si što meni iznevjeri brak,
 jer ne smjedoh da budem tebi smijeh i rug,
 a kraljevna, i Kreont što ti dade kćer,
 ispaštaju za izgon moj iz grada tog.
 Pa zovi, ako hoćeš mene lavicom
 i Skilom što u moru živi tirenskom,
 ublažit nećeš ugriz oštrog zuba mog.”

Za vlastitu djecu koju je ubila, Medeja jedino može osigurati svečani pogreb i mir njihovim grobovima, i zato Jazonu ne želi predati njihova mrtva tijela:

“To ne, već pogreb njihov moja bit će skrb;
 u posvećeni Herin odnijet ću ih hram,
 da ne dira im dušman sveti grobni hum.
 A tu u gradu ovom, gradu korintskom,
 uspostavit ću nov i svečan obred svet
 ko pokajničke žrtve za svoj zločin krut.”

   JAZON je tragičan lik, unatoč tome što u usponu prema uspjehu vješto koristi druge. Tako mu je Medeja pomogla u pothvatu sa zlatnim runom, a napušta je i koristi Glauku kako bi se domogao vlasti i moći u Korintu. Samoj Medeji svoju izdaju obrazlaže:

“Iz Jolkije kad amo morao sam prijeć
 u nevoljama strašnim nemoćan i slab,
 zar mogoh ko bjegunac bolju sreću nać
 no uzeti za ženu samog kralja kćer?
 Učinih to ne zbog tog što te bijah sit
 i što me druge žene svladao je čar,
 a što mi tako oštro tu spočitavaš,
 ni zbog tog što bih htio porod rodit nov,
 ta dosta imam djece, nije u tom stvar,
 već zato da nam stvorim život dobra pun,
 da oskudicu našu tešku uklonim,
 jer bijedniku se s puta svaki klanja drug,
 i još da djecu našu časno odgojim.
 Pa ako tvojoj djeci još se koji brat
 iz novog braka nađe, jednako ću njih
 obasut pažnjom ja i združiti u rod
 i sretno ću poživjet ovaj život svoj.
 A što ćeš s djecom ti? Ja srcem želim svim
 da buduća mi djeca ovoj budu štit.”
 


 
seminarski