Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Ciroza jetre - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Medicina (/Forum-medicina)
+---- Tema: Ciroza jetre (/Thread-ciroza-jetre--9783)


Ciroza jetre - Dzemala - 31-08-2010 12:33 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Jetra je jedan od najvažnijih organa u čovekovom organizmu. Većina materija koje iz creva prelaze u krv prolaze kroz jetru radi dalje hemijske obrade. Jetra je organ u kojem se metabolizira veliki deo alkohola unesenog u organizam. Ciroza je hronična bolest jetre, obeležena oštećenjima tkiva jetre, gubitkom funkcije jetre, stvaranjem ožiljaka na jetri, nakupljanjem vode u abdomenu i krvarenjima. Termin ciroza je uveo Laennec, pariški kliničar, a nastao je od grčke reči cirros, što znači žuto, jer je jetra cirotičara žute boje.
Ciroza se javlja kao posledica drugih bolesti jetre, koje je s vremenom oštećuju, a to je u većini slučajeva hepatitis. Najčešći uzrok ciroze jetre, uz genetsku predispoziciju i hepatitis je alkoholizam. Postoji i kriptogena ciroza u kojoj nije prisutan alkoholizam, a ni žutica....

JETRA


Jetra, najveća žlezda u našem organizmu jedini je unutrašnji organ koji se može regenerisati. Bolesti jetre su na desetom mestu kao uzročnici smrti, pa zaslužuje daleko veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Brojne su i važne funkcije koje svakodnevno obavlja da nas održi u životu i zdravlju:

• ima ključnu ulogu u preradi hrane koju jedemo,

• u procesu detoksikacije, štiti nas od štetnog uticaja brojnih toksina kojima smo izloženi

Sve materije koje unesemo u organizam dolaze u jetru, gde se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Snažnim sistemom detoksikacije jetra pretvara lekove i toksine u molekule koji se mogu eliminisati iz organizma urinom ili stolicom. Obavlja sintezu većine proteina koji cirkulišu u krvi, pa ima ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Telesne potrebe za glukozom beleže se u jetri, te se glukoza osigurava organizmu varenjem hrane ili razgradnjom glikogena – deponovanog šećera u jetri i mišićima. Kod produženog gladovanja, kada nije moguće osigurati glukozu probavom, a rezerve u jetri se troše, pokreće se proces kojim iz aminokiselina ili drugih molekula nastaje glukoza. Metabolizam masti takođe umnogome zavisi od jetre. U njoj nastaje holesterol, ali i pristiže holesterol iz krvi. Eliminacija holesterola iz jetre obavlja se preko žuči...

SADRŽAJ


1 UVOD - 2 -
2 JETRA - 3 -
3 ANATOMIJA JETRE - 3 -
4 FUNKCIJA JETRE - 4 -
5 BOLESTI JETRE - 5 -
5.1 Nealkoholni steatohepatitis (NASH) - 6 -
5.2 Hepatitis C - 6 -
6 CIROZA JETRE - 7 -
7 SIMPTOMI CIROZE JETRE - 8 -
8 TESTOVI ZA UTVRĐIVANJE CIROZE - 10 -
8.1 Fizički pregled - 10 -
8.2 Krvni testovi - 10 -
8.3 Tehnike slikovnog prikaza - 11 -
9 DIJAGNOZA - 11 -
10 UZROK NASTANKA CIROZE JETRE - 12 -
11 LEČENJE CIROZE JETRE - 13 -
12 ZAKLJUČAK - 15 -
13 LITERATURA - 16 -