Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Razumijevanje države kod Platona -ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Sociologija (/Forum-sociologija)
+---- Tema: Razumijevanje države kod Platona -ij (/Thread-razumijevanje-dr%C5%BEave-kod-platona-ij)


Razumijevanje države kod Platona -ij - Dzemala - 13-08-2010 07:35 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Tema ovog seminarskog rada je Razumijevanje države kod Platona. Odlučila sam se za ovu temu, jer su mi prošlost i kultura Grčke uvijek bili zanimljivi. Grčka filozofija zajedno s rimskim pravom je dio nasljeđa iz antike koji predstavlja najviši domet. Platon je izvan svake sumnje jedan od najvećih i najutjecajnijih mislilaca svih vremena. On je na svoj način domislio tokove, pretpostavke, temeljne stavove dotadašnjeg razvoja grčke filozofije. Pitao se kako je moguće prevladati izrazite nedostatke svih postojećih oblika društva i kako zasnovati poredak u kojem bi priroda pojedinca i njegove sposobnosti bile u službi ideala općeg dobra zajednice?! U "Državi" on razrađuje nacrt, strukturu i oblike života u idealnoj državi.

PLATONOVA DRŽAVA

Platonov život


Platon, jedan od najvećih filozofa svijeta, rodio se u prvoj polovini 427.godine p.n.e. Pravo ime mu je bilo Aristokle. Pripadao je jednoj od najuglednijih porodica, njegov otac Ariston bio je potomak atičkog kralja Kodra, a jedni od najistaknutijih atinskih političara Kritija i Harmid bili su mu ujaci. Zanimao se za razne oblasti poput slikarstava, muzike, pjesništva i gimnastike, te za svaku od njih imao posebnog učitelja, a upravo učitelj gimnastike Ariston mu je dao ime Platon, tj. Široki zato što je imao široka pleća, prsa, čelo ili zato što je bio opširan kad govori. Ipak najveći uticaj na Platona imao je njegov učitelj Sokrat, kojeg je upoznao u dvadesetoj godini. Sokratove vrline i mudrost su bile presudne za razvoj Platona kao mislioca i teoretičara države, o čemu Platon pred smrt govori kao o najvećim milostima sudbine – prvo što se rodio kao čovjek, drugo kao Helen, a treće što je živio u Sokratovo doba. Platon je u određenom trenutku ozbiljno razmišljao da se posveti političkom radu, ali ipak odustaje od te ideje nakon što na vlast dolazi vlada Tridesetorice. Razočarao se u sistem koji su oni provodili i u njihovu vlast općenito, jer su činili brojne nepravde, a jedna od njih je i to što su od Sokrata, kao najpoštenijeg građanina ...

SADRŽAJ

1. UVOD......................................................................2
2. PLATONOVA DRŽAVA
I Platonov život...............................................................3
II Uređenje države............................................................5
3. ZAKLJUČAK..............................................................10
4. LITERATURA.............................................................11