Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Ima li pravde za homoseksualce -ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Sociologija (/Forum-sociologija)
+---- Tema: Ima li pravde za homoseksualce -ij (/Thread-ima-li-pravde-za-homoseksualce-ij)


Ima li pravde za homoseksualce -ij - Dzemala - 13-08-2010 01:57 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Homoseksualnost je tema koja je oduvijek bila opterećena neznanjem, stereotipima i predrasudama, a u određenim područjima, religijama i državama i same rasprave o njoj bile su - ili su još uvijek – tabu.
Ipak neznanje o homoseksualcima nije spriječilo ljude da imaju snažna mišljenja o njima.
Iako su danas u mnogim državama zakonski regulirana prava homoseksualnih osoba, u konzervativnim državama oni još žive u tajnosti, njihovo glavno društveno obilježje je nevidljivost, a narod je duboko nesvjestan njihovog istinskog iskustva.
Cilj nam je u ovom radu prije svega pokazati uobičajene reakcije šireg društva prema osobama homoseksualnih sklonosti i temeljne probleme s kojima se te osobe tokom svog života suočavaju.
Društveni stavovi prema homoseksualcima različiti su u različitim zemljama, regijama, religijama, političkim uvjerenjima, klasama, zanimanjima itd., a kreću se od potpune zabrane preko straha i mržnje do širokog odobravanja odnosno legaliziranja.
Izuzevši države u kojima socijalne distance spram ljudi homoseksualne orijentacije uopće nema, u društvu uglavnom postoje dvije skupine stereotipa uperenih protiv homoseksualaca:
Prva skupina odnosi se na navodne greške u rodnome identitetu pojedinca npr. lezbijke su žene koje žele biti muškarci, a nazivaju se ¨bulldykes, dieseldykes¨; a muški homoseksualci su oni koji žele biti žene ili barem izgledaju i ponašaju se kao žene, a nazivaju se ¨queens, faires, limp-wrists, nellies¨. U okviru te vrste stereotipa oni se u osnovi smatraju smiješnima i postaju predmetima rugla i podsmijeha...

POJAM HOMOSEKSUALNOSTI I RAZVOJ HOMOSEKSUALNIH OSOBA


Homoseksualnost je fizička, seksualna , emocionalna i duhovna privlačnost uglavnom prema osobama istoga spola.
Homoseksualnost je seksualna orijentacija.
Seksualne i rodne manjine - je politički korektan naziv za osobe seksualnog identiteta (odnosno seksualne orijentacije), rodnog identiteta i rodnog izražavanja koje istupaju iz trenutno društveno prihvatljivih normi. Transrodost je "rodna manjina". Homoseksualnost i biseksualnost su "seksualne manjine".
Krovni termin za sve ove identitete jest: LGBTIQ. Ova skraćenica je složena od sljedećih riječi: Lezbijke, Gejevi , Biseksualne, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe.
Homoseksualne osobe oba spola/roda u popularnoj se kulturi zovu „gej“, što je njihov seksualni identitet, i ona je nastala prihvaćanjem engleske riječi . Engleska riječ "gay" znači biti "sretan", "veseo" te je kao takva često bila korištena u poeziji i književnosti, no nakon 1950-ih godina 20. stoljeća, ova riječ uzima se kao identitet homoseksualnih osoba, no ipak najčešće muškaraca. Žene homoseksualne orijentacije su u većini prihvatile termin "lezbijka", kao svoj seksualni identitet.
Postoji mnogo različitih termina koje se odnose LGBTIQ osobe. Neke od njih su prvenstveno namijenjene da bi uvrijedile ili diskriminirale, no ponekad LGBTIQ osobe koriste iste termine za samoidentifikaciju. Queer teorija tu pojavu, često i kao politički čin, naziva "obrnutim diskursom"...