Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
JAVNA DOBRA -ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Prava (/Forum-prava)
+---- Tema: JAVNA DOBRA -ij (/Thread-javna-dobra-ij)


JAVNA DOBRA -ij - Dzemala - 10-08-2010 09:52 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.POJAM I VRSTE JAVNIH DOBARA


Javnim dobrima smatraju se dobra čije korištenje od strane jednog lica ne umanje mogućnost njihove upotrebe od strane drugog lica.
Dobra ili usluge koje tržište nemože ili neće obezbjediti, a koriste svim građanima su javna dobra, ili preciznije, javna dobra predstavljaju dobra ili usluge čije su koristi dostupne cijeloj zajednici bez obzira žele li pojedinci to dobro ili uslugu koristiti ili ne. To znači da im je ponuda savršeno elastična a njihovi granični troškovi (dodatni trošak po jedinici rasta) ravni nuli.
Javna dobra su ona dobra koja nam suvremena i moderna država stavlja na raspolaganje putem mehanizma javnog sektora. Javna dobra se javljaju iz razloga što tržište nije u mogućnosti osigurati njihovu racionalnu ponudu zbog same naravi javnih dobara. Pojedinci ova dobra besplatno koriste a svako uključenje sljedećeg pojedinca ne dovodi ni do kakvog povećanja graničnih troškova. Primjera radi, ulični semafori podjednako omogućavaju svim licima, kako vozačima, tako i pješacima da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju ili, vazduh udišu sva živa bića a pri tome ne remete jedni druge.
U teoriji javnih finansija pravi se razlika između dvije vrste javnih dobara, čistih javnih dobara i nečistih javnih dobara, ali u nekim izvorima se spominje i treća podjela a to su meritorna javna dobra...