Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM1 -ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Prava (/Forum-prava)
+---- Tema: DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM1 -ij (/Thread-dejtonski-mirovni-sporazum1-ij)


DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM1 -ij - Dzemala - 10-08-2010 08:48 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Za vrijeme agresije na BiH ( 1992-1995 ) uz oružane borbe i sukobe održavali su se mnogi mirovni pregovori, inicirani od strane brojnih evropskih država, da se zaustavi rat i postigne mir.Zajedničko svim tim planovima i misijama je da su uspostavljanje mira u BiH zamišljali na osnovi njene etničke podjele unutar jedne labave i međunarodne priznate države. Svi planovi su propali, jer su kao diplomatski napor bili bez aktivne oružane podrške.
Daytonski mirovni sporazum (ili jednostavnije Dejtonski sporazum ili Dayton), pravni je akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona , u američkoj državi Ohio, da bi se zvanično prekinuo Rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. Sporazum se naročito bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine.
Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili bosanski predsjednik Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra. Sadašnja upravna struktura Bosne i Hercegovine i sastav vlade bili su neki od rezultata dogovora.
Dejtonski mirovni sporazum imao je prvoshodan cilj i namjeru da se zaustavi oružani sukob u BiH i da se ostvari 5 osnovnih ciljeva:
• Sloboda kretanja po BiH,
• Sloboda medija,
• Bezuvjetan povratak svih protjeranih i prognanih,
• Hapšenje svih ratnih zločinaca i njihovo procesuiranje,
• Potpuna saradnja sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu ...