Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Svjetska banka - ij - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Poreski sistem i politika (/Forum-poreski-sistem-i-politika)
+---- Tema: Svjetska banka - ij (/Thread-svjetska-banka-ij)


Svjetska banka - ij - Dzemala - 10-08-2010 08:04 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


SVJETSKA BANKA

Živimo u svijetu koji je toliko bogat gdje godišnji prihod prelazi preko 31 bilijun američkih dolara. U ovakvom svijetu jedan prosječni zaposlenik zarađuje više od 40000 USD godišnje te u istom svijetu živi također 2,8 milijardi ljudi koji zarađuju manje od 700 USD godišnje. Od toga njih opet 1,2 milijardi živi manje od 1USD dnevno. Posljedica je da u zemljama koje se razvijaju svaki dan umire oko 33000 djece. U ovim zemljama svake minute umire jedna žena koja donosi dijete na svijet. Više od 100 mil. djece, u većem broju djevojčice, ne mogu ići u školu zbog toga jer su siromašni. Ovakvu mjeru bijede odnosno siromaštva smanjiti, gdje se istovremeno u sljedećih 50 godina očekuje rast stanovništva zemlje za otprilike 3 milijarde predstavlja veliki izazov i za toliko organizovanu banku kao što je Svjetska banka.

Grupacija svjetske banke (The World Bank Group) sa svojim radom i resursima bogatih zemalja pokušava utjecati na rast siromaštva u zemljama. Kao jedna od najvećih svjetskih institucija koje nude pomoć, Svjetska banka pomaže zemljama koje su u razvoju pri njihovom razvoju u školstvu, zdravstvu, opskrbi vodom i strujom kao i u borbi protiv bolesti i zaštiti okoliša. Svjetska banka nije u doslovnom smislu ''banka'' već posebna organizacija Ujedinjenih naroda kojoj pripadaju 184 zemlje članice. Spomenute zemlje su odgovorne za financiranje te svjetske institucije kao i za način na koji se njena sredstva koriste. Svjetska banka predstavlja grupu banaka koje su se razvile iz Međunarodne banke za obnovu i razvoj (International Bank for Reconstruction and Development – IBRD), a zbog svojeg obujma poslovanja već je u samom početku nazvana Svjetska banka...

SADRŽAJ:

• SADRŽAJ......................................................................2
• UVOD ........................................................................3
• SVJETSKA BANKA ......................................................4
• 2.1 Historija svijetska banke......................................5
• 2.2 Znacaj i poslovanje.........................................6
• 2.3 Zajmovi i projekti svjetske banke...................7
• 2.4 Strateški smjer...............................................9
• 2.5 Kritika..........................................................10
• ZAKLJUČAK........................................................11
• LITERATURA....................................................12