![]() |
|
Marko Kraljevic i brat mu Andrijas - Verzija za štampu +- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum) +-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje) +--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke) +---- Forum: Srpski (/Forum-srpski) +---- Tema: Marko Kraljevic i brat mu Andrijas (/Thread-marko-kraljevic-i-brat-mu-andrijas--8170) |
Marko Kraljevic i brat mu Andrijas - Dzemala - 28-06-2010 03:06 PM Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
MARKO KRALJEVIĆ I BRAT MU ANDRIJAŠ (bugarštica) Dva mi sta siromaha dugo vrime drugovala, lipo ti sta drugovala i lipo se dragovala, lipo plince dilila i lipo se razdiljala, i razdiliv se opet se sazivala. Već mi nigda zarobiše tri junaka dobre konje, dva siromaha, Tere sta dva konjica mnogo lipo razdilila. O tretjega ne mogoše junaci se pogoditi, neg' li su se razgnivala i mnogo se sapsovala. Ono to me ne bihu, družino, dva siromaha, da jedno mi biše vitez Marko Kraljeviću, vitez Marko Kraljeviću i brajen mu Andrijašu mladi-vitezi. Tuj si Marko potrže svitlu sablju pozlaćenu, i udari Andrijaša brajena u srdašce. On mi ranjen prionu za njegovu desnu ruku, tere knezu Marku potihora besiđaše: ,,Jeda mi te mogu, mili brate, umoliti, nemoj to mi vaditi sabljice iz srdašca, mili brajene. Dok ti ne naručim do dvi i do tri besidice. -Kada dođeš, kneže Marko, k našoj majci junačkoj, nemoj to joj, ja te molim, kriva dila učiniti, i moj dil ćeš podati, kneže Marko, našoj majci, zašto si ga nigda veće od mene ne dočeka. Ak' li te bude mila majka uprašati, viteže Marko: „Što mi ti je, sinko, sabljica sva krvava?" nemoj to joj, mili brate, istinu kazovati, ni naju majku nikako zlovoljiti; da reci to ovako našoj majci junačkoj: „Susrete me, mila majko, jedan tihi jelenčac, koji mi se ne hti s drumka ukloniti, junačka majko, ni on meni, mila majko, ni ja njemu. I tuj stavši potrgoh moju sablju junačku -i udarih tihoga jelenka u srdašce, i kada ja pogleda onoga tiha jelenka, gdi se htiše na drumu s dušicom razdiliti, vide mi ga milo biše, kako mojega brajena, tihoga jelenka, |