![]() |
|
Lee Iakoka - biografija - Verzija za štampu +- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum) +-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje) +--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke) +---- Forum: Srpski (/Forum-srpski) +---- Tema: Lee Iakoka - biografija (/Thread-lee-iakoka-biografija) |
Lee Iakoka - biografija - Dzemala - 28-06-2010 02:56 PM Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
Život Lija Jakoke Ovaj biznismen rodjen je Alentaunu, Pensilvaniji, kao sin Nikole i Antonete Jakoke, imigranata iz Italije,poreklom iz San Marka,Benevento.U Pensilvaniji su vodili svoj restoran, Joko Viršle.Jakoka je diplomirao u srednjoj školi u Alentaunu, 1942.godine sa diplomom industrijskog inženjera.Član je bratstva Tau Beta Pi, društva inženjera, i alumne Teta Či bratstva.Nakon diplomiranja osvojio je Valas stipendiju i odlazi na Prinston, gde je izučavao politiku i plastiku.Započeo je karijeru u Fordu kao inženjer.Kada se osetio nezadovoljen ovim poslom, prešao je u prodaju.Bio je veoma uspešan u prodaji, i u kompaniji je dosta napredovao,sve do razvoja proizvodnje.Njegova žena bila je Meri Mekliri, od 1956. pa do 1983.godine kada je umrla nakon veoma teške borbe protiv dijabetesa.Pre i nakon njene smrti Jakoka se postao moćan advokat kako bi se izborio za prava šećeraša i za njihovo bolje lečenje i medicinsku negu.Jakoka se ponovo oženio 1986.godine, a razveli su se nakon samo devet meseci, 1987.godine.Treća žena bila je Derien Erl, 1991.godine su se venčali a razveli nakon tri godine 1994.godine. Umeo je elokventno da priča.Često je govorio: "Otkaz sam dobio 13. jula 1987. godine. U kompaniji FORD radio sam trideset i dve godine, a osam godina sam bio predsednik kompanije. Nikada nisam radio na drugom mestu. A onda, odjednom, ostao sam bez posla. Spopala me jeza. Ni danas ne mogu zaboraviti bol moje porodice. To je poput lavice i njenih mladunaca ... S a d r ž a j 1 Uvod 3 1.1 Život Lija Jakoke 3 2 Poruka Lija Jakoke 6 3 Šest šešira za razmišljanje za Lija Jakoku 8 4 Literatura: 13 |