Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Drugi svetski rat - istočni front - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Istorija (/Forum-istorija)
+---- Tema: Drugi svetski rat - istočni front (/Thread-drugi-svetski-rat-isto%C4%8Dni-front)


Drugi svetski rat - istočni front - Maja - 29-08-2012 01:42 PM

УВОД

Други светски рат почео је 1939, али је најкрвавија борба вођена на Источном фронту. Током Другог светског рата, али и данас, овај појам означава сукобе вођене у источној Европи, озлоглашене по непамћеном учешћу људи и оружја, по разарању и неизмерним губицима живота.

Многи историчари укључују Немачку инвазију на Пољску из септембра 1939. године у борбе вођене на Источном фронту, али највише историчара овај појам ипак ограничава на сукобе вођене почев од јуна 1941. године па све до половине маја 1945. године, у којима су две главне зараћене стране билеХитлерова Немачка, односно, Трећи рајх и СССР, Савез Совјетских Социјалистичких Република.

Победу је однео СССР и из овог надасве крвавог и безумног сукоба изашао као војна и индустријска суперсила. Након завршетка Другог светског рата, СССР је остварио контролу над већином источног дела континента, док је територија Немачке државе, она од пре рата, окупирана и подељена између СССР и уједињених снага западних савезника. СССР овај рат назива Великим отаџбинским ратом. Недуго након завршетка сукоба са Немачком, СССР започинје такозвани Хладни рат са савезницима, који је трајао далеко дуже и који су обележили више политички него војни сукоби.

С А Д Р Ж А Ј

УВОД 3
1 Источни фронт 1941. 4
1.1 Генерал Жуков (тактика ратовања) 4
1.2 Операција Барбароса 8
1.3 Опсада Москве 18
1.4 Стаљинградска битка 23
ЗАКЉУЧАК 32
ЛИТЕРАТУРА 33