Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Privredno pravo v2 - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Prava (/Forum-prava)
+---- Tema: Privredno pravo v2 (/Thread-privredno-pravo-v2)

Privredno pravo v2 - Dzemala - 10-06-2010 10:54 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Subjektivno pravo

Subjektivno pravo je pravno ovlašćenje subjekta prava da se štite njegovi sopstveni interesi. Subjekt je potpuno slobodan da se ponaša kako hoće u granicama koje su odredjene. Subjektivno pravo se može podeliti na stvarno( apsolutno) i relativno ( obligaciono). Stvaqrno pravo se primnenjuje na neku stvar ( ius in rem) npr. ja sa svojim automobilom mogu da radim šta mi je volja da, ga prodam, da ga ne vozim, itd. Dok se relativno pravo odnosi na lica ( ius in personam) npr. da zahtevam od dužnika da dug plati. Ovde postoji jedna začkoljica a to je da i moje pravo prema stvari nije ništa drugo nego li pravo prema licu, jer dok za razliku od obligacionog imamo tačno odedjeno lice ( dužnik), u stvarnom nemamo , već je to svako ko nas sprečava u u vršenju našeg prava na stvar, zato se i kaže da je stvarno pravo apsolutno jer deluje prema svima, mene može bilo ko da spređi da sednem u soptsveni automobil, za razliku od obligacionog koje deluje prema jednom licu, onom koji mi je dužan novac .
Postoji još jedna podela ptav na prenosiva i neprenosiva, prenosiva su po pravilu imovinska prava(hipoteka) , a neprenosiva prava su ona prava koja su vezana za ličnost koja može samo on lično vršiti ( pravo glasa)...